Активни клинични проучвания

в Медицински център "Хера"

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

При необходимост от информация относно бъдещи клинични проучвания или при запитване за изследване, за което не откривате информация, можете да се свържете с нас още днес.

Кои са заболяванията, чието лечение обхващат нашите клинични проучвания?

Клиничните проучвания активни към момента са насочени към няколко групи заболявания. Усъвършенстването на терапиите и медикаментите при лечението на всяко от тях е от изключително голямо значение.

Атеросклероза

От всички заболявания на съвремието атеросклерозата е едно от най-разпространените, като сред поразените от нея има хора на все по-млада възраст.

При атеросклерозата се увреждат артериите предимно на сърцето и главния мозък, но нерядко и на бъбреците и долните крайници, както и гръдната, и коремната аорта. По вътрешната част на кръвоносните съдове се наслояват масти, които стесняват потока на кръв.

Рискови за болестта са LDL холестеролът, напредналата възраст, злоупотребата с алкохол и цигари, стресът, намалената физическа активност, лекарства, наследственост. В зависимост от засегнатия орган, симптоматиката може да включва сърцебиене, студени крайници, влошени памет и слух, безсъние и др.

Атопичен дерматит

Сред доста често срещащите се хронични заболявания на кожата е атопичната екзема. Позната е като атопичен дерматит и се проявява обикновено през първите няколко месеца от живота, като в повечето случаи изчезва след време.

Причините за заболяването са генетични аномалии на кожата, които са отговорни за голямата ѝ сухота и пропускливост откъм външни фактори с по-голяма агресивност.

Освен сухата пореста кожа, други симптоми са червените петна с разположение предимно по лицето. Могат да са сухи и да се лющят или да се образуват удебеления и мехурчета от обрива. Срещат се също по ръцете и краката, китките и гънките.

Бронхиектазна болест

Под бронхиектазна болест се разбира инфектирането на бронхиектазиите. От своя страна те представляват трайни разширения, получени след увреди на изграждащите стените им мускулни елементи.

СредРазширението на бронхите може да бъде причинено от вродени аномалии, бактериални инфекции и др. често срещаните причини за състоянието са стрес, социално напрежение или изолация, злощастни събития като загуба на роднина, дълготрайни болести, хормонален дисбаланс.

Болестта е със симптоматика хронична кашлица, придружена с обилни храчки, често смесени с кръв или с гной. Заболяването може да протече при редуване на период на обостряне с период на ремисия.

Гноен хидраденит

Супуративният или гноен хидраденит представлява заболяване, рядко срещано и засягащо потните жлези в областта на мишниците и слабините, аналния отвор и под гърдите на жените. Изразява се в червени подутини, често болезнени, или сърбящи рани с неприятна миризма. По-засегнати са жените и хората на 20-30 г.

При развитието на заболяването става запушване на космените фоликули, но точните причини за него не са уточнени. Експертите смятат, че може да се дължи на генетично предразположение, хормонален дисбаланс, тютюнопушене или наднормено тегло.

Екзема на ръката

От всички възпалителните кожни заболявания екземата е едно от най-разпространените сред мъже и жени. Видимата екзема по ръцете може да бъде навсякъде – по пръстите и китките, под формата на обриви. Те може да са с течни везикули, с ерозии, придружени със сърбеж или парене, също и подуване.

Провокирането на заболяването може да бъде от различни фактори на хормонално, имунно, неврологично или инфекциозно ниво. В зависимост от това, има и различни видове екзема: същинска, микробна, микотична, себорейна, професионална. Може да бъде както остра, така и хронична, причиняваща непрекъснати симптоми.

Псориазис

Болестта псориазис се отнася към неинфекциозните хронични заболявания, които поразяват кожата. Има различни типове, може да се появи при всеки, независимо от възрастта, включително и при деца до 5 г.

Обикновената форма се изразява в малки плоски папули в розово-червено. Покрити са със светли люспи. Малките петна прерастват в големи при закъсняло лечение. Сърбежът при лезиите е много силен, може да се появят и мехури с гнойна течност.

Обикновено псориазисът поразява скалпа, лицето, ноктите, половите органи и др., а при хората с наднормено тегло и при жените се появява под мишниците.

Причините за болестта не са точно изяснени. За рискови се смятат фактори като тънка кожа, чести контакти с дразнители, инфекциозни заболявания и др.

Сърдечна недостатъчност

При състоянието сърдечна недостатъчност сърцето изпитва затруднение да изпомпва кръвта от лявата камера или да се пълни с кръв. Тогава тя не може да достигне до жизненоважни органи и мускули, което причинява увреждането им.

Заболяването прогресира бавно, като първите му признаци са умората и задъхването при усилие, а по-късно – отоци по краката и суха кашлица в легнало положение.

Сред причините, които провокират заболяването, в млада възраст е вродено сърдечно заболяване, а над 40 г. – артериалната хипертония, исхемичната болест на сърцето, аритмиите или заболявания на клапите. Други рискови фактори са бъбречната недостатъчност, наднорменото тегло, високият холестерол, липсата на движение и тютюнопушенето.

Уртикария

Позната е още като копривна треска и представлява кожен обрив под формата на уртики, които са силно сърбящи. Може да се появи и ангиоедем при по-тежки случаи.

Различават се две форми на уртикария: остра и хронична, които се срещат повече при жените. Най-честата е острата, която обикновено се излекува след 6 седмици при 95% от болните. Симптомите на хроничната продължават по-дълго.

Провокиращите фактори за уртикарията са най-различни: храни, медикаменти, инфекции, придружаващи заболявания, ниска температура на въздуха, гореща вода, излагане на слънце и др.

Хипертония

Много хора страдат от хипертония, наричана и „високо кръвно налягане”, и обикновено първите признаци се смятат за резултат от друг проблем. Това са силното главоболие, шумът в ушите, трудното заспиване, безпокойството.

При хипертониците изпомпването на кръвта е по-силно, което създава напрежение в артериите и риск да се увреди жизненоважен орган. За артериална хипертония става дума, когато след редовни измервания се установява трайно повишаване на долната и горната граница на кръвното налягане – над 90 mmHg за диастолно и над 140 mmHg.

Причините за поява на хипертония са друго заболяване или състояние, но в повечето случаи се свързват с неправилното хранене, обездвижването, стреса и възрастта.

Хиперхолестеролемия

Медицинският термин хиперхолестеролемия определя повишеното количество на холестерол в кръвта. Високите нива може да се получат като следствие от генетични фактори, т.нар. фамилна хиперхолестеролемия. Провокиращи фактори могат да бъдат и затлъстяването, стресът, липсата на движение, чернодробно заболяване, медикаменти, хипотиреоидизъм и др. Обикновено факторите въздействат комбинирано.

Хиперхолестеролемията може да се развие самостоятелно с повишено плазмено ниво LDL и с нормални количества триглицериди, или да се съчетае с хипертриглицеридемия.

При трайно завишен холестерол съществува риск от тромбоемболизъм, атеросклероза, инфаркт и исхемична сърдечна болест.

ХОББ

Сред заболяванията на белите дробове, за които частичното или пълното ограничение на въздушния поток е отличителна особеност, е хроничната обструктивна белодробна болест. Причината е възпалена белодробна тъкан поради вдишване на газове и частици от въздуха.

Може да се прояви под формата на хроничен бронхит или като белодробен емфизем. Основен рисков фактор за болестта е тютюнопушенето. Засегнатите са предимно мъже на 50-годишна възраст, пушачи.

Симптомите, характерни за ХОББ, са кашлица, усещане за задух, тежест в гърдите, отделяне на храчки и др. Периодите на обостряне може да се редуват с периоди без симптоми.

Научете повече за нашите клинични проучвания тук:

Позвънете ни сега на тел. 02 404 8656 и 0882 441 433 или ни пишете на office@heraclinics.com.

This post is also available in: English (Английски)

Appointment