назад

Интервю с д-р Ралица Панчева

Интервюта

21.12.2023

Кардиологът д-р Ралица Панчева за избора на кариера в България и минусите на здравната система

През 2023 г. още шестима млади кардиолози взеха европейски сертификати за прегледи по специалността. С тях броят на тези специалисти, издържали трудния изпит, става седем. Трудно ли се взема европейско образование, какво мисли за нашата здравна система и образование един млад лекар с европейски мащаб, здравният портал Clinica.bg, попита д-р Ралица Панчева, която е първият кардиолог с европейски сертификат за прегледи по специалността в България и е част от екипа на Медицински център “Хера”.

– Д-р Панчева, трудно ли се взема европейска диплома по кардиология?

– Европейският изпит по кардиология обхваща всички области на науката и изисква задълбочено познаване на материята. Смятам, че тези знания са необходими за всеки лекар да практикува качествено професията си. Успешното вземане на този изпит е показател за добро ниво на компетентност.

– Какво ви костваше подготовката?

– Подготовката за изпита беше дълга, но ползотворна. За мен този изпит беше възможност да повиша познанията си по специалността, да преценя нивото си, както и да видя върху какво още да наблегна.

– Какви възможности ви дава тази диплома?

– Тази диплома предоставя възможност за практикуване на специалността в чужбина.

– Ще продължите ли да работите в България?

– На този етап мисля да продължа да практикувам в България, защото още когато започвах да следвам медицина знаех, че ще посветя живота си на това да лекувам българските пациенти.

– Виждате ли възможности за кариерно развитие тук?

– Истината е, че има възможности за кариерно развитие в България, но съответното развитие зависи, както от индивидуалните възможности и амбиция на лекаря, така и от базата, в която работи и се обучава.

– Защо избрахте да станете кардиолог?

– Избрах тази специалност след като изкарах две години като доброволец в кардиологично отделение и имах възможност да бъда активно в работния процес и да добия представа какво ме очаква ако избера тази специалност.

– Удовлетворена ли сте от образованието си по медицина?

– Аз завърших образованието си в МУ-Варна и смятам, че получих много добро ниво на образование по медицина. Според мен нивото на теоретична подготовка в България е много добро, но има какво да се подобри по отношение на практическата подготовка на студентите.

– А от сблъсъка си със здравната система?

– Сблъсъкът със здравната система не беше лесен. За времето, в което работя се сблъсках с много несправедливости, както административни, така и човешки, с които и до днес не мога да се примиря.

– Кои са плюсовете и минусите на здравната ни система?

– Плюс е лесният и бърз достъп до медицински услуги, а минусите на здравната система не са един или два. Те са свързани, както с качеството на медицинската услуга, която получават пациентите, така и с условията на работа и заплащане на работещите в сферата на здравеопазването. На много места битовите условия са на критично ниско ниво. От друга страна на местата с добри битови условия изискват доплащане от страна на пациента. Освен това има прекалено високо ниво на доплащане, както за лекарства, така и за медицински изделия.

– Много ли са болниците ни и трябва ли някъде да се сложи спирачка на възникването им?

– Да, трябва. Болниците и болничните легла трябва да се регулират спрямо т. нар. национална здравна карта, която така и не е въведена активно или се заобикаля с административни хватки.

– Смятате ли, че пациентът е поставен в центъра на системата и защо мислите така?

– По презумпция да, поставен е. Има много специалисти, които имат много високо ниво на извършваните от тях медицински услуги, но има и немалко отклонения от добрите медицински практики.

– Плаши ли ви агресията сред пациентите?

– На мен честно казано не ми се е случвало да попадам на агресивни пациенти, но има доста такива случаи към колеги и то особено към работещите в спешна помощ, но съм попадала на пациенти, които се държат неуважително спрямо лекарите и техните назначения.

– С какво си я обяснявате?

– Вероятно с прекалено лесния достъп до медицинска помощ в България. В западните страни хората чакат с месеци за преглед, а в нашата страна ако човек реши може да се прегледа при няколко специалиста за кратко време. Друг голям проблем е намирането на медицинска информация в интернет. Голяма част от тази информация обаче не е достоверна, освен това човек без адекватно медицинско образование не може правилно да я разбере. Голяма част от българските пациенти смятат, че с четене 10 минути в Google на немедицински сайтове са по-компетентни от лекарите. Отразяване постоянно в медийното пространство на случаи на „евентуални“ лекарски грешки допълнително спомага за загубата на доверие в лекарите. Впоследствие в 99% от случаите се оказва, че грешка от страна на лекаря не е имало. Тук вина имат медиите в начина на представяне на информацията и това, че се отразяват случаи преди те да са уточнени. От друга страна много рядко се публикува информация за постижения в медицината.

– Смятате ли, че правилата, по които работи НЗОК с лекарите и болниците са добри?

– За мен трябва да се промени методиката на заплащане, както към болниците така и към лекарите. На първо място трябва да се осъществи промяна в модела на заплащане, като се залага не на количеството, а на качеството на предоставената медицинска услуга. Уместно е да се залага все повече и повече на превенцията на заболяванията, а не на лечението на усложнените им тежки форми в болнични условия. Специално за съвременната кардиология има много иновативни процедури, които се използват за точна диагностика, но към днешна дата не се финансирани от НЗОК. Има немалка част от процедури, които се осъществяват в болнични условия, а могат да бъдат извършвани в доболничната.

– Мислите ли, че има нужда от промяна на системата? В каква посока?

– Трябва да се залага не само на по-добро финансиране, но също така и на по-добро качество на здравната услуга. Според мен е необходимо във връзка с подобряване на качеството на здравната услуга да се заложи на продължаващото медицинско обучение, допълнителна квалификация на медицинските специалисти, за да може българските пациенти да получават добра диагностика и най-съвременното лечение.

– А на етичните стойности в гилдията?

– Наблюдава се нарастващо през последните години неуважение и язвителни коментари от страна на лекарите един към друг или към пациентите. Причините за това се крият вероятно както в нарастващата конкуренция, така и в изключително натоварения график на колегите специалисти.

– С какво си обяснявате липсата на обещавани промени в системата през последните години?

– За съжаление сте прави. Обещаваните промени в системата на здравеопазването наистина не се осъществяват. Причината затова може би се свързва с липсата на последователност на политиките в здравеопазването. Честите смени на правителства с честите смени на ръководителите на здравната система в лицето на министрите на здравеопазването води до непоследователност и неизпълнение на приоритетните направления в здравеопазването.

– Кои са хората, от които зависи бъдещето на здравеопазването според вас?

– От всички участници в здравната система, както пациентите, така и лекарите и специалистите по здравни грижи.

– Какво бихте им казали?

– Здравето е най-важното нещо, но човек се сеща за него едва, когато го изгуби, затова призовавам пациентите да се опитат да повишават своята здравна култура, да вярват на лекарите и да спазват насоките им. Към лекарите и специалистите по здравни грижи бих ги посъветвала да не забравят, че пациентът е винаги на първо място, независимо от условията на работа и заплащането, което се получава за него.

Източник: clinica.bg

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече