назад

Алергични реакции към насекоми – методи за въздействие

Новини

02.08.2021

Алергични реакции към насекоми – методи за въздействие

През лятото се увеличава драстично времето, което прекарваме сред природата на пикник, риболов, екскурзия или разходка, а това повишава риска от ухапване/ужилване от насекоми, които са изключително активни през този сезон. Хората, които не са алергични към конкретния вид насекоми, от който са пострадали, ще изпитат минимален дискомфорт като сърбеж или зачервяване на мястото на ухапване/ужилване. Малка част от хората – около 3% – могат да проявят алергична реакция, която в редки случаи може да е изключително тежка, животозастрашаваща или фатална.

Какво представлява алергичната реакция към насекоми?

Алергията към насекоми е реакция на имунната система, която се причинява от контакт с насекоми – докосване, контакт с части от телата им или продукти от дейността им и най-често при ухапване/ужилване. Алергичната реакция може да е лека и да се прояви с парене, болка, зачервяване, местен оток, дерматит, но при малък процент от пострадалите съществува риск от развитие на остра алергична реакция от няколко секунди до минути след ужилването, която застрашава живота. Най-тежката реакция – анафилактичният шок – се нуждае от спешна медицинска помощ. Времето за действие е минимално и всяко забавяне поставя живота в риск.

Алергия към кръвосмучещи насекоми

Ухапванията от кръвосмучещи насекоми като цяло не представляват опасност за проява на тежки алергични реакции. Преобладават местните реакции от имунокомплексен и забавен тип. Обикновено алергията се проявява след часове с подуване на мястото на ухапване, пъпки, сърбеж, които са неприятни, но не са заплаха за здравето. По-тежките алергични прояви са свързани с поява на гадене, уртикария, главоболие, потене, оток на Квинке. Анафилактичният шок при ухапване от кръвосмучещи е изключително рядък.

Контактна алергия

Контактната алергия се причинява от контакт – докосване на части от телата на насекоми или продукти от дейността им. Тя е често страдание за пчеларите, които понякога развиват алергия дори към пчелните продукти като прополиса.

Респираторна алергия

Възможна е и респираторна алергия към насекоми, изразяваща се в ринит, астма и други, дължаща се на активно продължително съжителство с въпросните насекоми. Такава алергия се наблюдава от хлебарки при хората, чиито жилища са обитавани от неприятните насекоми. Унищожаването им решава трайно проблема.

Алергия към жилещи насекоми

Най-опасни по отношение на проява на алергична реакция са жилещите насекоми – оси, пчели, стършели. Първото ужилване не причинява тежка алергична реакция. Опасността от такава нараства с броя на ужилванията във времето или при множество едновременни ужилвания. Може да се наблюдават както местни алергични реакции, които са неприятни, но не застрашават живота, така и тежки и потенциални смъртоносни системни алергични реакции, изискващи незабавна лекарска помощ и противошоково лечение.

Кой е най-застрашен от проява на тежка алергична реакция при ужилване?

Случаите на тежки реакции са най-разпространени сред мъжете в млада възраст – до 20 години. Като цяло дамите са по-малко предразположени към развитие на анафилактичен шок от насекоми, в сравнение със силния пол.

Симптоми на лека алергична реакция при ужилване

Най-честите алергични реакции при ужилване от насекоми са местните. Те се проявяват със зачервяване и голям оток върху засегнатото място. Изискват лечение, но не са животозастрашаващи, ако ужилването не е върху гърлото или устата. Системните алергични реакции биват леки, средни и тежки. Леките и средните протичат с обрив, слабост, световъртеж, тревожност, затруднено преглъщане, бронхоспазъм и други прояви, които изискват лекарска намеса.

Симптоми на тежка алергична реакция при ужилване

Най-тежката алергична реакция, която се развива светкавично и изисква незабавна животоспасяваща медицинска помощ, е анафилактичният шок. Развива се секунди до минути след ужилване и се проявява чрез цианоза, колапс, рязко спадане на кръвното налягане, задушаване.

Превенция и действия при ужилване

При ужилване се предприемат следните действия:

  • Отстранява се жилото внимателно, без да се стиска, за да не се отдели допълнително количество отрова.
  • Поставя се лед или ледено студен компрес на засегнатото място.
  • При болка и сърбеж от лека алергична реакция може да се приложат антихистамини.
  • Тежките алергични реакции, които се развиват секунди след ужилване, изискват спешна помощ, хоспитализация, прием на дексаметазон, антихистаминови препарати, противошоково лечение. До идването на лекар може да се приложи адреналин венозно, който е животоспасяващ.

С цел предпазване от ужилване се препоръчват следните действия:

  • Облекло, покриващо възможно най-голяма част от тялото.
  • Избягване на цветни дрехи, парфюми и козметика сред природата.
  • Оглеждане на храната и напитките, преди да се консумират сред природата, с цел избягване на поглъщане на насекомо, проникнало в храната.
  • Плътно затваряне на съдовете и бутилките с храна и напитки на открито след всяка консумация.

Ако веднъж сте проявили тежка системна алергична реакция към насекомо, тошансът да се повтори е огромен. Винаги носете адреналин със себе си, като вашият лекар ще ви научи как да го използвате. С цел тотално справяне с проблема може да се подложите на десенсибилизация, която е начин за пълно излекуване на алергията към насекоми. Извършва се от алерголог и представлява контролирано инжектиране на малко количество отрова, последвано от все по-големи дози през определени периоди с цел организма да „свикне“ с нея и да не реагира остро, бурно и животозастрашаващо. Ефективността на имунотерапията е висока – 95-100%.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече