назад

Болестта на Бехтерев не е присъда

Новини

09.11.2021

Болестта на Бехтерев не е присъда

Медицинското название на болестта на Бехтерев е анкилозиращ спондилит. Тя засяга гръбначния стълб, предизвиквайки възпаления на прешлените и съединителните тъкани. Ако не бъде държана под контрол, тази болест води до сраствания и постепенна инвалидизация, придружена с непрестанни болки. Ето защо е от изключителна важност ранното диагностициране от специалист и своевременното назначаване на правилна терапия.

Диагностициране

Спондилитът засяга предимно млади мъже, но все повече се увеличават и случаите, в които се открива и при жени. Поставянето на правилна диагноза много често закъснява с години поради неглижиране на симптомите, както от страна на пациентите, така и от страна на родителите и лекарите. Първите признаци са болки и усещане за скованост в краката. След време дискомфортът изчезва и животът продължава постарому. До следващия път…

Болките се проявяват обикновено около 16-годишна възраст и това е причината да бъдат отдадени на ускорен растеж. Посещение при ортопед ще установи, че всичко с коленете ви е наред и проблем няма. Лошото е, че повечето прегледи завършват с лекция за намаляване на килограмите, но не и с насочване към ревматолог. А то е наложително.

За да бъде поставена диагнозата, трябва да ви се назначи поредица от рентгенови снимки на гръбнака и сакроилиачните стави, както и тест за ген HLA-B27, който е активен в над 90% от положителните случаи. Кръвните изследвания допълват информацията за степента на възпаление.

Лечение

Първоначалното лечение може да включва нестероидни лекарствени средства, които да облекчат болките. Трябва да знаете обаче, че вече съществуват биологични препарати, които са много ефективни в борбата с редица заболявания, между които и ревматологични. Ако лекуващият лекар прецени, че сте подходящ за такава терапия, той ще подготви вашите документи за явяване пред експертна комисия. Екип от специалисти ще назначи подходящ биологичен препарат и ще определи честотата на неговото прилагане. Той ще държи възпалителните процеси под контрол, като дори може да доведе до състояние на ремисия. Лекарството е скъпо, но се отпуска от здравната каса безплатно. Протоколите се подновяват на всеки 6 месеца, а вие трябва да свикнете, че посещенията при лекуващия ви ревматолог трябва да са поне 2-3 пъти в годината.

Как влияе болестта на живота ни?

Преодоляването на шока от поставената диагноза изисква време. Много е важно да знаете, че тя не означава, че сте обречени. Много хора с болестта никога не са били диагностицирани или това се случва, когато те вече са на преклонна възраст. Наблюдават се някои промени във физиката им, но те са живели пълноценно, създали са семейства, трудили са се. Позитивната нагласа е от голямо значение. Тя ще ви позволи да продължите живота си по начина, по който сте го планирали и преди диагнозата.

Навици, с които да поддържаме доброто си състояние:

Много важно е да редуцирате теглото си, за да облекчите напрежението върху ставите. Започнете да се храните здравословно. Забравете за цигарите, а алкохол консумирайте предимно по повод. Бъдете активни, движете се много, правете упражнения, които да поддържат ставите ви.

Плуването е от голямо значение и е сред най-препоръчваните при хора с Бехтерев. Избягвайте пози, които натоварват гръбнака или го държат дълго време в неправилна позиция. От изключителна важност е имате качествен ортопедичен матрак, поддържащ тялото в правилна поза по време на сън. Мекото легло не е добро за вас. Възглавницата също трябва да е добре подбрана. Не много висока, нито мека, нито много твърда – тя ще поддържа врата изправен през нощта. Посещавайте редовно санаториуми с минерална вода, които са подходящи за вашето състояние.

Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада! Да, чудесно би било това да не ви се случва, но не всичко е подвластно на желанията ни. Важно е да си обърнете внимание навреме, както и да намерите добър ревматолог, който да застане плътно до вас. И да не се предавате!

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече