назад

Екзема на ръцете – защо се появява и какво е лечението

Новини

14.06.2022

Много хора страдат от екземи, които е възможно да се появят в различни области на тялото. Това са вид дерматози, лечими са, но срещаме особено трудности при екзема на ръцете.

Какво провокира появата на екзема на ръцете?

Понякога екземата на ръцете може да протича остро или хронично и при диагностицирането да бъде установено, че е причинена едновременно от няколко дразнещи фактора.

Сред основните фактори,  виновници за екзема на ръцете, са:

Дразнители от работната среда

Към тях се отнасят различни химически вещества или материали, които служат за производство на работно облекло например ръкавици. Поради това, че ръцете се мият често, може да бъде нарушена защитната бариера, което да доведе до сенсибилизация на кожата.

Алергия

При провеждането на кожен тест за алергия той може да покаже наличие на атопичен дерматит, а това ще помогне за успешното и правилно лечение.

Дисфункция на потните жлези

Понякога промяната във функциите на потните жлези също провокира екзема. Такава дерматоза се означава като дисхидрозиформена. Състоянието може да се влоши особено при изпотяване, по време на летните месеци, след сауна или след носене на ръкавици.

Инфекциозни заболявания

За да се постави диагноза за евентуални инфекциозни заболявания, се правят допълнителни изследвания. Екзема могат да причинят крастата, болестта ръка-крак-уста в резултат на ентеровирусна инфекция, херпес зостер, локална стафилококова инфекция и др.

Йонизиращи лъчи

Като причина за екземи понякога са и йонизиращите лъчи, чието въздействие предизвиква радиодерматит. Не са редки случаите за канцерози, чиято форма в началото прилича на възпалително кожно раздразнение.

За точната диагнозата помага локализацията на екземата. Например, ако е причинена от алергия, ще обхваща по-голям участък, а причинената от химически дразнител ще бъде на място, което е било в контакт с дразнителя.

Какво лечение може да се предприеме при екзема на ръцете?

Лечението на екзема на ръцете не е лесно. Тя може да причинява непрекъснати симптоми по пръстите, китките или навсякъде по ръцете. Обикновено в ранен етап кожата става суха, а след това се очакват лющене и сърбеж, дори и мехури, и болезнени рагади.

Невинаги хроничните форми реагират на типичното лечение, защото действието на локалните средства се затруднява от честото миене и ежедневните дейности.

Съобразно препоръките на дерматолога, лечението може да бъде прилагано в няколко насоки:

Ограничаване на провокиращите фактори

Ако екземата е остър иритативен или алергичен контактен дерматит, е добре да се избягва провокиращия фактор, а в случай на невъзможност, защитното облекло е задължително.

Локални средства

По преценка на дерматолога може да се прилагат емолиентни кремове, мехлеми или лосиони за третиране на сухотата. Като специални овлажнители, емолиентите не съдържат толкова дразнещи кожата съставки като обикновените козметични лосиони и кремове. Използват се винаги след къпане, а през деня – поне два пъти.

С локалните противовъзпалителни средства намаляват сърбежът и зачервяването. Употребата им може да се спре, когато екземата е под контрол, и да се използват само овлажнители.

Перорална терапия

За да се контролира сърбежът и възпалението при екзема, може да се приложи и перорална терапия, в зависимост от степента на обостряне и причинителя на състоянието. Тя може да бъде витаминна, с използване на антиалергични лекарства, за нормализиране на функциите на храносмилателната система, микробна и др.

Екземата на ръцете не може да бъде излекувана завинаги поради хроничния си характер с периоди на обостряне. Не е невъзможно обаче достигането до стабилна ремисия при правилно диагностициране и подходящо лечение.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече