назад

ХОББ – рискови фактори, симптоми и лечение

Новини

14.06.2022

По данни на СЗО 10% от хората на земята страдат от хронична обструктивна белодробна болест. ХОББ е сред водещите причини за големия брой смъртни случаи заедно с мозъчния инсулт и сърдечния инфаркт. Въпреки това на хората им липсва достатъчно информация и дори не подозират, че имат такова заболяване.

ХОББ е заболяване на белите дробове и включва елементите хроничен бронхит и белодробен емфизем. При първия се получава възпаление на дихателните пътища, водещо до продължаващи дълго кашлица и храчки. За белодробния емфизем е характерно разрушаване на еластичните влакна на белодробните алвеоли, което води до трайното им разширение.

Какво може да причини ХОББ?

Сред основните рискови фактори, причиняващи ХОББ, са:

  • Ендогенни, зависещи от организма на човека;
  • Екзогенни, зависещи от околната среда.

Главен рисков фактор, който причинява ХОББ, е тютюнопушенето. Близо 15% от пушачите се разболяват от ХОББ. Има и други причини като мръсния въздух, хроничните инфекции на дихателните пътища, продължителното използване на вредни вещества, генетично разположение и др.

Как протича най-често симптоматиката на ХОББ?

Хората, които най-често боледуват от ХОББ, са мъжете над 50 г., като оплакванията им са:

Кашлица

По правило тя е първият симптом и е своеобразна защитна реакция, за да помогне за механичното изчистване на белия дроб от различни замърсявания. Зависи от етапите на заболяването и може да промени характера и силата си. Когато болестта се изостри, кашлицата става по-силна, дразнеща и е на пристъпи, а когато процесът стихне – по-слаба. Хронична е, има сезонен характер и се засилва най-вече сутрин през по-студените и влажни месеци, като е придружена и от храчки.

Отделяне на храчки

В дихателните органи е съвсем обичайно отделянето на малко секрет, служещ за полепването на вредните частици и бактерии, проникнали чрез вдишания въздух. Обикновено той не се отделя под формата на храчки. Те се отделят, когато бронхите са възпалени и секретът е увеличен. При наличие на инфекция той е гноен, а цветът на храчките – зелен, жълт или сивкав.

Задух

Човек е нормално да не осъзнава своето дишане, но когато то се затрудни, в областта на гръдния кош се появява чувство за тежест, задушаване. При ХОББ има постоянен задух, докато при астмата например е на пристъпи. Когато болестта е в крайна фаза, състоянието на човек е изключително тежко, съпроводено освен със задух, но и с  безсилие и води до инвалидизиране. Освен това, поради настъпилите промени в съединителната тъкан, повишава риска и от развитието на рак.

Има ли лечение на ХОББ?

Профилактиката и навременното откриване на ХОББ е от изключителна важност. Като основен метод на скрининг се използват въпросниците, които дават възможност за откриване на рисковите пациенти. Поставянето на диагнозата се извършва от лекар след подробна анамнеза и преглед. След това се прилага инструменталният метод спирометрия, с който се изследва белодробната функция. За 1 сек. е нормално човек да издиша 80% от въздуха, който е вдишал, докато количеството при ХОББ е намалено.

За ХОББ не съществува радикално лечение, но има медикаменти, с които се облекчават симптомите и се постига редуциране на екзацербациите. Основните цели на лечението са насочени към намаляване на симптомите и предотвратяване на риска от прогресия на болестта. Медикаментите, включени в лечението, са предимно:

  • С противовъзпалителен ефект, обикновено кортикостероиди;
  • Разширяващи дихателните пътища, използвани при необходимост или за дългосрочно приложение.

Бронходилататорите, лекарствата от втората група, се прилагат инхалаторно и помагат да се подобри газообменът в белия дроб, с което се постига редуциране на симптомите. Медикаментите улесняват също отхрачването и правят дишането по-лесно. При влошаване на общото състояние могат да се включат и антибиотици, водно-солеви разтвори и др.

На пациентите, страдащи от ХОББ, се препоръчва да си поставят противогрипна, както и антистрептококова ваксина. Те подлежат на проследяване и периодични прегледи.

Профилактиката на ХОББ включва отказ от тютюнопушене, своевременно лечение на възникналите възпаления на дихателните пътища, засилване на имунитета и преустановяване на контакт с вредни вещества от въздуха и работната среда.

Ако страдащите от ХОББ спазват предписанията на лекаря и му съдействат за лечението, могат да подобрят значително качеството си на живот.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече