назад

Как можем да разпознаем проблемите с панкреаса

Новини

16.02.2022

Функцията на панкреаса, който е разположен зад стомаха, е производството на ензими и различни химически вещества, които да улеснят храносмилането. Тази задстомашна жлеза взема участие и при синтезирането на инсулин.

Има хора, които могат да живеят сравнително нормално и без панкреас, но заради липсващия естествен хормон за производството на ензими, те трябва да бъдат подложени на непрекъснато лечение.

За да не се достига до панкреатит, трябва да се грижим ежедневно за панкреаса.

Какво може да доведе до панкреатит?

Тъй като за преработката на мазнините, въглехидратите и протеините ролята на панкреаса е ключова, всяко едно усложнение може да доведе до гнойна инфекция, увреждане на други органи и повишен риск от рак.

Като непосредствена причина за появата на панкреатит е нарушаването на оттока на ферменти и сокове, които се продуцират от задстомашната жлеза.

Сред най-честите причини се посочват следните:

 • Нездравословен начин на живот – преяждане, прекаляване с алкохола и др.;
 • Безконтролно приемане на различни медикаменти;
 • Консумация на храни с много пестициди или хранителни добавки;
 • Получени травми на храносмилателните органи;
 • Болести на стомаха и жлъчката, сърдечно-съдовата система, инфекциозни заболявания, алергии и др.;
 • Оперативни интервенции на храносмилателната система;
 • Генетични аномалии;
 • Слаба имунна система.

Според статистиките, най-застрашени от панкреатит са хората, злоупотребяващи с алкохол, тези с различни усложнения от жлъчно-каменна болест, с наднормено тегло и др.

Кои симптоми се наблюдават най-често при проблеми с панкреаса?

При поява на остър панкреатит симптомите са много болезнени и обикновено този, който ги изпитва, без колебание търси лекарска помощ.

Силна болка

Тя може да се появи внезапно или да бъде постепенно засилваща се, но в един момент дискомфортът би могъл да доведе и до други симптоми. Парещата болка, преминаваща през целия корем, може да се разпространи и до гърба, раменете и да се придружи с гадене. По-остра може да бъде след хранене и ако се лежи по гръб, защото възпаленият панкреас се притиска от стомаха.

Гадене и повръщане

Признаците обичайно се появяват след хранене, защото панкреасът стартира процес на синтез на ензими, за да смила храната, но възпалението го блокира. Това са ранни прояви на панкреатит и те могат да бъдат объркани с най-обикновени храносмилателни проблеми. Ако дискомфортът продължи дълго време, задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

Умора и ежедневно главоболие

При възпален панкреас имунната система отслабва и затова симптоми като главоболие и умора не трябва да се игнорират. Макар и не много силно, главоболието може да бъде ежедневно, постоянно и да причинява виене на свят и сухота в устата. Умората е честа, като е засегнато и цялото тяло, защото храносмилането е трудно, намален е приемът на хранителни вещества и витамини, имунитетът отслабва. Рискът от инфекция или някакво заболяване е по-голям.

Диария

Тя е един от трите признака за хроничен панкреатит, заедно с болката и диабета. Диарията настъпва доста късно, когато около 90% от паренхима на задстомашната жлеза бъде изместена от фиброзна тъкан. До това се стига поради неспособността на панкреаса да отделя достатъчно количество ензими, нужни за разграждането на мазнините и белтъците в храната, най-вече на мазнините.

Диабет

Възникването на захарен диабет е провокирано заради ендокринната панкреасна недостатъчност и унищожаването на Лангерхансовите острови, отговарящи за синтеза на инсулин. Такова състояние се наблюдава от 5 до 10 г. след началния стадий на заболяването.

Загуба на тегло

Отслабването в началото е в резултат на въздържанието от храна, тъй като при хранене болките се засилват. На по-късен етап получаването му е поради нарушено смилане и слаба резорбция на хранителните съставки.

Други симптоми могат да бъдат горчивият вкус в устата, тежестта след прием на храна, жълтеница и др. Първият тревожен знак са силната болка в подребрието отляво и повръщането заедно с жлъчен сок, след което идва сухотата в устата и гърлото, гадене, хълцане. Ако настъпят усложнения, може да се стигне до възпаление на жлезата и до панкреонекроза.

Ранната диагностика ще позволи по-ефикасно лечение, но най-добре е да се спазват съветите за превенция от панкреатита.

Какво може да включва профилактиката?

За да се избегнат панкреатит или други проблеми, свързани с панкреаса, са нужни сериозни и ежедневни грижи. Към тях могат да се отнесат следните съвети на специалисти:

 • отказ от цигари и алкохол;
 • по-чест прием на малки порции и избягване на преяждане;
 • избор на продукти с високо съдържание на витамини, фибри и минерали;
 • движение и спортни занимания;
 • ограничаване на кафето до едно на ден;
 • поддържане на балансирано тегло.

Ако защитите панкреаса си, рискът от поява на панкреатит и други здравословни проблеми ще бъде минимален. Подходящите промени в начина ви на живот могат да  предотвратят появата им в бъдеще.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече