назад

Кога да посетим ревматолог?

Новини

12.02.2024

Ревматологията е дял от медицината, подразделение на вътрешните болести, който се занимава с диагностика и лечение на различни ставни заболявания. Ревматологичните заболявания се делят ня няколко големи групи: възпалителни, дегенеративни, заболявания на съединителната тъкан, костна патология и метаболитни заболявания.

Възпалителните ставни заболявания се характеризират с болка при покой, продължителна сутрешна скованост над 1 час и оток в засегнатата става. Такива заболявания са ревматоиден артрит, псориатичен артрит и анкилозиращ спондилит, известен още като болест на Бехтерев.

Дегенеративно ставно заболяване е остеоартрозата, позната още като остеоартрит. Възрастните пациенти я наричат „шипове“. Характерна проява на артрозната болест е болка, която се появява след физическо натоварване, но отшумява при покой. Друг симптом на заболяването е краткотрайната сутрешна скованост. Оток на ставите се наблюдава много рядко. Остеоартрозата се явява при всеки човек след определена възраст – обикновено над 45-50 годишна възраст.

Заболяванията на съединителната тъкан засягат различни органи и системи – стави, кожа, сърце, бели дробове, бъбреци и т.н. В зависимост от стадия, в който е установено  може да протече леко, умерено тежко, много тежко и животозастрашаващо. Тези заболявания се наричат автоимунни, защото организмът произвежда антитела, които са насочени срещу самия него. В тази група влизат болести като системен лупус еритематодес, склеродермия, полимиозит, различни васкулити и т.н.

Една от най-често срещаните костни патологии е остеопорозата. Това е заболяване, което е обект на лечение на няколко медицински специалности – ревматология, ендокринология, акушерство и гинекология. Остеопорозата се наблюдава предимно сред възрастни жени, които са в менопауза най-малко от три години. Пациентките с това заболяване са предимно елегантни, със светла кожа, коса и очи. Често при остеопорозата може да има придружаващо заболяване на щитовидната жлеза. Тези пациенти обикновено не дават оплаквания. Когато в анамнезата на болния се спомене за болка по костите и смаляване на ръста диагнозата е почти сигурна. Остеопорозата е заболяване, при което намалява количеството на костните клетки, което води до намалена костна маса. Пациентите с това заболяване са застрашени от фрактури (счупване) на костите при падане, носене на тежко, а понякога дори и при кихане. Остеопороза може да се наблюдава при продължително лечение с кортикостероиди по повод друго заболяване.

RA

Често срещано метаболитно заболяване, обект на лечение на ревматолозите е подаграта. Тя представлява нарушение в обмяната на вещества (пурини), при което се произвежда по-високо количество пикочна киселина. Повишената стойност на пикочната киселина се нарича хиперурикемия. В случаите, в които пациентът съобщи за внезапно настъпила болка, оток и зачервяване на дадена става това се нарича пристъп на подагра. При пристъп може да се засегне всяка става в човешкото тяло, но най-често започва от палеца на ходилото. Подаграта не е животозастрашаващо заболяване, но е много дискомфортна за пациента, особено по време на пристъп. Важно е при подагра болните да се обърнат към ревматолог – той ще им назначи нужното лечение и ще им даде препоръки за подходящ диетичен режим.

В обобщение: при симптоми като болка, оток на става, затруднено движение, скованост, потърсете медицинска помощ. Лечението на всеки пациент е индивидуално и не е препоръчително заимстване на терапии от сходни случаи. Ако е необходимо споделете вашите индивидуални оплаквания с личния лекар, за да може той да ви препрати към специалист – ревматолог.

В Медицински център Хера, клон София, можете да бъдете прегледани от д-р Сарита Костова, ревматолог.

Запазете час на телефон: 02 404 8656 или 0882 441 433

Запазете час онлайн: ТУК

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече