назад

Кога да посетите специалист гастроентеролог и какво да очаквате от прегледа?

Новини

29.01.2024

Гастроентерологията е дял от медицината, който се занимава с храносмилателната система и нейните заболявания. Гастроентеролозите диагностицират и лекуват заболявания на хранопровода, стомаха, червата, черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса. Сред най-честите заболявания, с които трябва да се справят, са гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), стомашни и дуоденални язви, злокачествени тумори, възпалителни заболявания на червата, колоректален рак и ректални нарушения.

Първите научни изследвания на храносмилателната система са извършени от Ян Баптист ван Хелмонт през 17 век. През 1833 г. публикуването на наблюденията на Уилям Бомонт хвърля нова светлина върху природата на стомашния сок и храносмилателния процес като цяло. Оттогава до днес Гастроентерологията се развива с бързи темпове, тъй като броят на пациентите с проблеми непрекъснато нараства.

Но ако никога преди не сте посещавали гастроентеролог може да не сте сигурни дали Вашите храносмилателни смущения наистина изискват посещение при специалист.

В тази статия ще се опитаме да обясним, всичко което трябва да знаете, ако се питате дали е време да посетите такъв специалист, както и как протича първата среща с него.

КОГА ДА ПОСЕТИТЕ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ?

Киселини

Спорадичното получаване на киселини в стомаха не би трябвало да е повод за безпокойство и добрата новина е, че случайните киселини обикновено могат да се овладеят у дома.

Но ако имате симптоми на киселини повече от няколко пъти седмично това може да е признак на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Състояние което с течение на времето може да увреди и да остави белег върху лигавицата на хранопровода.

Хроничният киселинен рефлукс не отшумява сам, така че е важно да бъдете прегледани от специалист. Оставена нелекувана ГЕРБ може да причини трайно увреждане на хранопровода. Това увреждане може да доведе до проблеми с преглъщането, да причини болезнени язви и дори да увеличи риска от развитие на рак на хранопровода.

Хронична диария

От храна до инфекция или определени лекарства, много са факторите, които могат да доведат до диария. Въпреки това, ако изпражненията редовно са повече течни отколкото твърди, време е да се прегледате при лекар специалист.

Хроничната диария може да бъде индикация за няколко различни храносмилателни разстройства включително възпалителни заболявания на червата, синдром на раздразнените черва или бактериален свръхрастеж. Синдромът на раздразнените черва е най-честата причина за хронична диария. Има много начини за лечение, които лекарят може да използва, за да помогне за справяне с проблема.

Запек

Честотата на движенията на червата варира от човек на човек, но общото схващане е, че по-малко от три на седмица обикновено се считат за запек.

Ако имате запек в продължение на седмици, консултирайте се с гастроентеролог.

Запекът може да има много причини и понякога е трудно да се справите сами у дома. Гастроентерологът може да Ви помогне да определите вероятната причина за запека и да препоръча промените в начина на живот и лекарствата, които могат да помогнат да направите движенията на червата по-редовни.

Необичайно подуване

Подуването което може да се усеща, когато коремът е пълен или стегнат често се причинява от проблеми, които водят до прекомерно производство на газове, свръхчувствителност към газове или задържане на газове в дебелото черво.

Силна коремна болка

Всички сме се сблъсквали с болки в корема, но силна коремна болка, която продължава с часове или коремна болка, която се появява внезапно и интензивно не се счита за нормална.

Язвата на стомаха или пептичната язва, която е рана на лигавицата на стомаха или първата част на тънките черва може да доведе до пареща коремна болка особено след хранене. Нелекуваната язва може да причини подуване и белези, които блокират храносмилателния тракт.

Постоянната силна коремна болка може също да е признак за камъни в жлъчката, панкреатит или чернодробно заболяване. Гастроентеролог може да Ви помогне да определите причината за  болката.

Ректално кървене   

Ако видите кръв върху тоалетната  хартия или докато пускате водата в тоалетната това може да са хемороиди,  доста често срещан проблем, който обикновено може да се управлява с домашни средства или продукти без рецепта.

Въпреки това, ако хемороидите не реагират на тези лечения или ги получавате често гастроентерологът може да препоръча по-модерни лечения, които могат да  помогнат да получите облекчение.

КАКВО СЕ СЛУЧВА ПРИ ПРЕГЛЕДА С ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ?

Ако сте забелязали някой от гореизброените признаци е време е да помислите за насрочване на час при гастроентеролог. При първото  посещение  той ще:

  • Попита за храносмилателни симптоми и медицинска история;
  • Препоръча всякакви промени в начина на живот или лекарства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите;
  • Обсъди всички тестове или процедури, които може да са необходими.

Чрез тази първоначална оценка лекарят ще започне процеса на разкриване на причината за храносмилателните проблеми.

Ако състоянието  е хронично лекарят ще обсъди как най-добре да го управлявате с течение на времето. Може също да обсъди допълнителни тестове, които може да са необходими, ако симптомите не се подобрят.

В МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ХЕРА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИТЕ:

  • Преглед от водещ специалисти в областта;
  • Извършване на ехография;
  • Извършване на фиброгастроскопия и фиброколоноскопия

Фиброгастроскопията е специфично изследване, което представлява проникване през устата с тънка оптична тръба (фиброгастроскоп), преминава се през хранопровода и се достига до стомаха и началото на дванадесетопръстното черво,  като се търсят заболявания на тези органи. Такива са гастроезофагеалната рефлуксна болест, язвената болест, доброкачествени и злокачествени новообразувания. При необходимост се взима биопсичен материал за хистологично изследване (с оглед   доказване на заболяването) и се правят различни терапевтични манипулации (с цел лечението му).

Фиброколоноскопията е ендоскопско изследване на долната част на храносмилателната система – право черво и различните отдели на дебелото черво. При нея с помощта на тънка тръба с фиброптична система се оглежда вътрешността на споменатите органи и при необходимост се взима биопсия или се извършват различни терапевтични манипулации.

На Ваше разположение в Медицински център Хера – София са двама гастроентеролози – д-р Катерина Тончева и  д-р Иван Попадийн, дм.

Запишете час за преглед  ТУК или се свържете с нас на телефон: 02 404 8656 или 0882 441 433.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече