назад

Кога се налага отстраняване на жлъчката?

Новини

09.11.2021

Кога се налага отстраняване на жлъчката?

Организмът на някои хора е по-предразположен към образуването на жлъчни камъни. Те представляват твърди парченца от жлъчни соли и холестерол с различна големина. Най-опасни са малките камъчета, защото те могат да се придвижат по жлъчните пътища и да ги запушат, а това от своя страна може да доведе до животозастрашаващо състояние.

Как да разпознаем прииждащ проблем?

Първите сигнали, че нещо с жлъчката ви не е наред, е една постоянна болка в дясно, под ребрата. Тя постепенно започва да се измества встрани и нагоре по гърба, превръщайки се в парещ дискомфорт в дясната плешка. Не е рядкост и усещането за горчив вкус в устата. Възможно е периодично да получавате силни спазми и стягане, което да е толкова болезнено, че да затрудни дишането ви. Особено активни са тези състояния през нощта. Обикновено спазмолитици успокояват болките, но често пъти облекчението идва и след обилно повръщане.

За да проверите на какво се дължат неприятните симптоми, е необходимо да посетите гастроентеролог. Той ще извърши ехографски преглед, а при нужда ще назначи и рентгеново изследване. Проблемът при жлъчните камъни е, че те не могат да бъдат разбити с методите, използвани при камъни в бъбреците. Единственото решение е оперативна намеса. Ако нямате някакви придружаващи проблеми или усложнения, които да налагат отворена операция, масово отстраняването на възпалена жлъчка се извършва лапароскопски. Методът е изключително щадящ и пациентите се възстановяват в рамките на няколко дни. Следоперативният период протича почти безпроблемно, но понякога е възможно да чувствате гадене и лека болка. Ако обаче имате някакви неразположения, температура, подувания, изтичане на секрети и други подобни, непременно се свържете с вашия хирург.

Промени в организма след отстраняване на жлъчката

●       Какви процеси протичат в тялото ни?

След отстраняване на жлъчката се нарушава нормалният ритъм на организма и е нужно време, за да се регулират процесите в него. По принцип черният дроб отделя постоянно жлъчен сок, който се складира в жлъчния мехур. Когато се храним, се предизвикват контракции на мехура, който отделя известно количество от сока и той се включва в цялостния храносмилателен процес. Липсата на жлъчка фактически става причина всичкият отделен от черния дроб сок да се излива директно към дванадесетопръстника. Затова е добре да се приемат по-малки порции храна, но по често, за да се предизвиква регулярното му отделяне. Пет или шест хранения са правилният избор.

●       Спазвайте режим, докато организма ви не свикне

За около четиридесет дни след операцията ще ви бъде препоръчано спазването на строга диета. Захранването започва с леки кашести храни – попари, зеленчукови супи и бульони без застройка, сварени или печени картофи с извара, зеленчуци на пара. Постепенно в менюто се включват и други храни, както и нетлъсти меса.

Най-големият проблем за хора с отстранена жлъчка са мазнините. Техният прием трябва да бъде максимално ограничен, а пържената храна да се изключи напълно от менюто. Въздържайте се от консумация на пикантни и прекалено солени храни, дреболии, колбаси и бързи въглехидрати, както и газирани напитки. Залагайте на нетлъсти меса и риба, както и на много извара и кисело мляко. Ограничете яйцата до едно дневно. Хапвайте ориз, плодове и зеленчуци. Червеното цвекло трябва да присъства целогодишно на трапезата ви, но не пропускайте да си похапвате и пъпеш, и диня. Свикнете да готвите храната си на пара, печена или задушена. Скара си позволявайте само по повод. Така ще избегнете омазняване на черния дроб, а и със сигурност ще се чувствате много по-жизнени.

●       Възстановяване

Възстановителният период след операцията преминава бързо, болката вече я няма и пациентът добива измамното усещане, че проблемите му вече са минало. Голям процент от хората се връщат към старите си навици и вероятно не съвсем правилното си хранене. Винаги имайте едно на ум и когато посягате към по-вредна храна си задавайте въпроса „Това добър избор ли е?”.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече