назад

Кои са причинителите на очните алергии и какво да предприемем?

Новини

26.04.2022

Алергията се получава при провокиране на имунната система от вещества, които по принцип са безвредни, но тя разпознава в тях потенциална опасност. Подобно на затлъстяването, днес алергиите зачестяват с нарастването на индустриализацията.

Тъй като алергията представлява свръхчувствителност на организма като цяло, ако хора с кожна алергия се срещнат с алергена, на него могат да  реагират и други техни  тъкани.

Алергичната реакция в очите се изразява под формата на конюнктивит, като е възможно засягането и на роговицата. Обичайният бактериален конюнктивит се характеризира със зачервяване, дразнене и отделяне на секрети, а алергичният – освен със зачервяване, и със сърбеж и сълзене, които могат да са в различна степен.

Кои са възможните причинители на очната алергия?

Обикновено чувствителността на очите и тяхната уязвимост по отношение на алергени във въздуха и др. дразнещи частици се повишава през пролетта. Това е сезонът на многото цветове и аромати, но и на дразнещи агенти. Към тях могат да се добавят и други, чийто източник не е непременно природата и могат да са целогодишни дразнители.

Като примери за чести причинители на алергични конюнктивити могат да се посочат:

 • цветен прашец;
 • спори от дървета, храсти и треви;
 • домашен прах;
 • косми от домашни любимци;
 • плесени;
 • козметични продукти;
 • медикаменти;
 • агресивни химични вещества;
 • контактни лещи и др.

Какви видове алергичен конюнктивит има?

Близо 20% от хората могат да бъдат засегнати от очна алергия. Към видовете алергичен конюнктивит се отнасят следните варианти:

●       Сезонен

Проявява се в различен сезон, в зависимост от алергена, най-често през пролетта. При част от хората симптоматиката му се изразява в зачервяване на очите, сърбеж, оток, поява на хрема.

●       Вернален

Засяга най-вече деца на възраст от 9 до 17 г., в повечето случаи момчета. И при него има сърбеж и зачервяване, наблюдава се и сълзене, дразнене от светлина. Ако се засегне роговицата, настъпват усложнения в състоянието.

●       Атопичен

По-често се проявява при 30-50-годишните, като при някои хора се съпровожда с астма или с екзема. Освен обичайното сълзене и дразнене, може да настъпи подуване на клепачите и да се загубят мигли. Възможно е и засягане на роговицата.

●       С гигантски папили

Този тип конюнктивит се възприема като усложнение поради ползване на контактни лещи, което може да провокира алергия към материала им или към консервантите в разтвора. Освен обичайната симптоматика, по вътрешността на клепачите има разрастване на гигантски папили.

Терапията, която се прилага за овладяване на алергичния конюнктивит, не е еднаква с тази за инфекциозния конюнктивит и всяко забавяне на лечението може да усложни състоянието.

Какво се предприема в случай на очна алергия?

Лечението на алергичен конюнктивит се провежда най-вече в следните насоки:

 • Отстраняване/избягване на алергените, което невинаги е възможно;
 • Стимулиране на защитните сили на организма;
 • Потискане действието на химичните вещества, които са отговорни за възникналата алергична реакция.

За повлияване на очната алергия могат да се приложат нефармакологични и фармакологични средства.

Нефармакологични средства

За да се предпазите от алергична болест на очите и да повлияете положително на съществуваща такава, се препоръчва да избягвате търкането на очите с ръце. Това влошава състоянието, води до допълнително кръвонапълване и разширение на кръвоносните съдове, както и до допълнителна тъканна травма.

Избягвайте също контакт със стари калъфки за възглавници и завивки, престой в непроветрени, влажни или стари помещения, а също и на открито в периоди на много полени в тревни зони.

Фармакологични средства

Лечението с тези средства се провежда от алерголог съвместно с офталмолог. Правят се необходимите предварителни изследвания, за да се постави точна диагноза и да се приложи успешно лечение.

Сред групите препарати пръв избор са обикновено антихистамините, стабилизаторите на мастоцитните клетки, кортикостероидите и др. Съвместно се тях може да се използват и изкуствените сълзи, които особено ако са охладени, намаляват концентрацията на алергена и количеството на възпалителните медиатори. За да се сведе до минимум появата на очни алергии, важни са превантивните действия. При своевременна консултация с офталмолог, поддържане на добра хигиена, както и с адекватна промяна на поведението, е възможно постигането на оптимални резултати в борбата с очните алергии.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече