назад

Лечима ли е язвената болест?

Новини

16.08.2023

Стомахът е сред най-важните органи в човешкия организъм. Голяма част от заболяванията водят своето начало именно от проблеми със стомашно-чревния тракт, дори това да не е видимо на пръв поглед. Ето защо е от особена важност да се обръща внимание на стомашните неразположения и да се взимат навременни мерки за тяхното лечение.

Какво представлява язвата?

Дефектите на стомашната лигавица се наричат язви. Те могат да бъдат локализирани в самия стомах, по хранопровода или в дванадесетопръстника. Обикновено говорим за една язва, но понякога се откриват пациенти и с две или повече такива. Началният етап на заболяването протича с нарушение на лигавицата, но развитието му може да достигне момент, при който раничката засяга мускулния слой. Последствията обикновено са сериозни и предизвикват кръвоизливи или перитонит.

Как възниква язвата?

Много са факторите, които водят до нарушения в стомашния баланс. На първо място са стресът, тютюнопушенето, употребата на някои видове лекарства, злоупотребата с алкохол, храна и други нездравословни навици. Те предизвикват отделяне на прекалено голямо количество стомашна киселина, която в течение на времето уврежда лигавицата в различна степен.

В по-голяма част от случаите обаче се касае за наличие на бактерията Хеликобактер пилори в организма. Това е често срещана бактерия, която се предава лесно от един приемник на друг посредством използване на общи съдове и прибори за храна, целувка и т.н. Хеликобактер пилори влияе негативно върху секрецията на гастрин, който стимулира отделянето на стомашен сок. В резултат на увеличената солна киселина настъпват увреди на лигавицата. В голяма част от случаите бактерията не предизвиква никакви последствия, но при около 1/5 от заразените се наблюдава развитие на язвена болест.

Какви са начините за лечение?

Оперативно и медикаментозно лечение

При язва то се прилага в случай на животозастрашаващ кръвоизлив или при особено тежки състояния, неподатливи на медикаментозно лечение. Във всички останали случаи се предписват група медикаменти, чиято основна цел е да намали киселинността в стомаха и по този начин да облекчи болките на пациента.

 

Неприятното в случая е, че с времето стомашният сок става с прекалено ниска концентрация и не успява да се справи дори и с обикновените микроорганизми, проникващи в тялото. Имунитетът на болния спада и той става податлив на различни вирусни и други инфекции. Поради тази причина много от пациентите предпочитат да намалят максимално приема на медикаменти.

Те се ориентират към по-консервативни методи за облекчаване на състоянието като:

Правилна диета

Пациентите ограничават или изключват от менюто си храните, които предизвикват повишено отделяне на стомашна киселина. Към тях спадат всички пикантни ястия и подправки, консервите, алкохолът, мезета и колбаси. Консумира се само варена или печена храна на базата на бели меса и млечни продукти.

Билково лечение

Особено популярно е приемането на пчелен прашец и прополис. Приготвянето на чай от жълт кантарион, бял равнец, семена от копър, цвят от невен, ленено семе и доста други билки водят до успокояване на стомаха и потискане на болката.

Прием на комбинация от хранителни добавки

В съчетание с диета този метод се използва главно при пациенти с доказано наличие на Хеликобактер в организма. Унищожаването на бактерията е трудно и се постига с няколко курса на лечение. При тях се приема комбинация от различни антибиотици и група медикаменти, наречени инхибитори на протонната помпа. Техният прием обаче не е съвсем безобиден, а и не винаги има желания ефект.

Регулирането на нивата на киселинност се постигат по-бавно и трудно при това щадящо лечение, но с достатъчно упоритост е възможно постигането на задоволителни резултати, които биха довели до калциране на язвата и изчезване на болките. Едновременно с това като допълнителен бонус се засилва и естественият имунитет на организма.

След всичко казано дотук съветът ни е: не подценявайте сериозността на проблема и потърсете помощ от гастроентеролог и при най-малкия дискомфорт или симптоми за язва, преди да настъпят необратими усложнения.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече