назад

Липса на чувствителност в крайниците – потърсете компетентно мнение

Новини

16.08.2023

Човек има пет основни сетива, от които получава нужната информация за заобикалящата го среда – зрение, обоняние, слух, вкус и осезание. Сетивната система на тялото ни кара да усещаме допир, удар, студ, жега, болка и т.н. Поради различни причини понякога се получават нарушения в чувствителността, които могат да са сигнал за сериозни проблеми във функциите на организма.

Как се изразява загубата на чувствителност?

В общия случай пациентът забелязва изтръпване в повърхностния слой на кожата – обикновено при допир. Мястото е слабо изтръпнало при докосване и усещането е леко неестествено. Това състояние бързо може да се усложни и да премине в бодежи, щипане, парене и болка. Нивото на дискомфорт се определя и от конкретно засегнатото място, като дори предизвиква дисфункция в дадената част от тялото.

Какви са причините за тези симптоми?

Често срещан страничен ефект при диабет е именно периферната невропатия. Пораженията са в крайниците, предимно в краката. Ето защо е наложително да ви бъдат направени изследвания, отхвърлящи или потвърждаващи това заболяване.

При атеросклероза стесняването на съдовете затруднява нормалното кръвоснабдяване, което от своя страна може да провокира липса на чувствителност или изтръпване в крайниците. Важно е да правите редовни профилактични изследвания, които да сигнализират за промени в нормалните стойности на показателите.

Прекъснатите, атрофирали или притиснати нервни влакна предизвикват нарушения в осезанията. Те могат да бъдат наранени при травма, стеноза, херния, тумор и други подобни състояния.

Последствията от преживян мозъчен инсулт често са сериозни, а загубата на чувствителност и контрол на крайниците е сред обичайните симптоми.

Изтръпването и нарушената сетивност могат да са сигнал за развитие на множествена склероза при пациента, което е изключително сериозно състояние и изисква незабавна терапия.

Друга група причини също могат да предизвикат загуба на чувствителност, но откриването им изисква сериозни изследвания и точна диагноза. Сред тях са няколко синдрома, анемия, болести на обмяната, натравяне с тежки метали и т.н.

Редица са специфичните професии, при които едни и същи повтарящи се движения се извършват с години, натоварват определени нерви и в следствие на това сетивността в крайника намалява.

Възможни решения на проблема

Ако имате подобни оплаквания, които не отминават с времето и нарушават вашия нормален ритъм на живот, препоръчваме ви веднага да посетите личния си лекар. Той е запознат със здравния ви статус и ще съобрази каква е най-вероятната причина за проблема. Освен това ще ви насочи за преглед към специалист, където съмненията ще бъдат потвърдени или отхвърлени. Възможно е да се наложи посещение в няколко различни кабинета, тъй като установяването на произхода на изтръпването невинаги е лесна задача.

Когато веднъж бъде установено на какво се дължи липсата на чувствителност, ще ви бъде назначено съответното лечение. Ефектът рядко е мигновен, но с времето ще доведе до облекчение и ще ви помогне отново да се чувствате комфортно в кожата си.

Методи на лечение

Ако причината за нарушената сетивност не е специфично заболяване, може да бъдат приложени два метода на лечение или комбинация от тях.

На първо място това са медикаментите, съдържащи важни витамини като Р, С и тези от група В. Най-ценен сред тях е В12, недостигът на който влияе силно на такъв тип невропатични състояния. За целта се изследват нивата на съответните микроелементи в организма и се назначават дози, които да ги регулират.

Процедури като физиотерапия, лечебна гимнастика, парафинови компреси, минерални бани, масажи и подобни неинвазивни методи действат изключително благоприятно на подобен тип проблеми. Много често ефектът от тях е по-добър и по-бърз от ефекта при медикаментозно лечение, особено ако се касае за оплаквания в резултат на притиснат нерв.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече