назад

Най-важните витамини и минерали за здравето на сърцето

Новини

09.04.2021

Най-важните витамини и минерали за здравето на сърцето

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб. В България, по данни на Министерство на здравеопазването, двама от трима души умират от сърдечно-съдови заболявания. Едновременно с това профилактиката и ранните симптоми, идентифициращи сърдечно страдание, често са пренебрегвани, а в много от случаите контролът на заболяването, съчетан с подобряване на режима на хранене, движение и почивка, могат да удължат или спасят живота на болния. Ключов фактор за здравето на сърцето е приемът на полезни за него витамини и минерали.

Кои са най-важните витамини и минерали за силно сърце?

  • Магнезий – от съществена важност е за правилното функциониране на нервната система и мускулите. Сърцето е мускул, който също се нуждае от минерала, за да функционира правилно. Тежкият недостиг на магнезий е опасно състояние, което провокира ускорено стареене на сърдечния мускул. Липсата на магнезий води и до насищане с калций, което може да предизвика хиперконтракция на клетките на сърдечния мускул – състояние, способно да причини сърдечен удар. Допълнителният прием на магнезий подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система и ускорява възстановяването на страдащите от сърдечно заболяване. Снабдяването на организма с необходимото дневно количество от минерала значително намалява и риска от внезапна сърдечна смърт при жените.
  • Витамин Е – Доказано е, че витамин Е предотвратява образуването на атеросклеротична плака. Укрепвайки стените на съдовете, той може да понижи риска от животозастрашаващ инфаркт при определена група пациенти. Клинични проучвания с контролни групи подчертават полезното му действие за предпазване от сърдечно-съдови инциденти при пациенти с определи видове диабет, както и при пациенти на хемодиализа. Клиничната полза за тези групи е силно изразена, поради което приемът на витамина е важна част от профилактиката на сърдечните заболявания при тези пациенти.
  • Витамин С – притежава силно изразени антиоксидантни свойства. Необходим е за елиминиране на свободните радикали и за здравето на сърдечно-съдовата система. Витамин С е достъпно средство за превенция на болести на сърцето и на мозъчните васкуларни инциденти. Суплементирането с най-малко 500 мг дневно витамин С може да понижи серумните концентрации на холестерола и триглицеридите. Изследване на Harvard School of Public Health сочи, че ежедневният прием на витамин С намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, подобрява ендотелната функция и липидния профил. Доказано е, че дефицитът на витамина се свързва с по-висок риск от смъртност от болести на сърцето и съдовете.
  • Омега-3 мастни киселини – предпазват сърцето и регулират кръвното налягане. Препоръчва се да се приемат допълнително като хранителна добавка от хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.
  • В-комплекс – предпазва артериите и значително намалява прогресията на ранен стадий на субклинична атеросклероза при здрави индивиди. Не превишавайте препоръчителната дневна доза! Според изследване на American Heart Association приемът на твърде високи дози витамин В6 от хора, преживели сърдечен инцидент, има обратен ефект – увеличава риска от нов инфаркт, докато приемът на умерени дози намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, сърдечни удари и смърт, причинена от тях.

Освен приемът на витамини и минерали, важни за здравето на сърцето са спортът или активното движение, избягването на кофеина, стреса и тютюнопушенето, приемът на богатото и разнообразно меню, добрият сън и редовните профилактични прегледи при кардиолог.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече