назад

Подагра – възникване, етапи на развитие и лечение

Новини

16.02.2022

Макар че в миналото подаграта е наричана „болестта на царете”, всеки може да бъде засегнат от нея. Среща се често и представлява ревматологично заболяване, сложна форма на артрит. Характерна за нея е острата болка, подутите и зачервени стави, като това най-често засяга ставата на палеца на долните крайници. Болки може да има и в коленете, глезените и ръцете.

Как се получава подаграта?

Причина за появата на подагра са увеличените нива на пикочната киселина в кръвоносния поток (хиперурикемия). Кристалите на киселината се натрупват в организма или поради излишъка на пурини, служещи за образуването на пикочна киселина, или поради недостатъчното им отделяне.

Пурини има в много храни, които съдържат големи количества протеини, например червеното месо, карантията и морските дарове. Нивата на пурините се завишават също и от алкохола, предимно бирата, както и от подсладените сокове.

По принцип пикочната киселина се извежда от тялото с помощта на бъбреците и урината, след като се разтвори в кръвта. Но ако тялото произведе повече пикочна киселина или отделеното от бъбреците количество е твърде малко, това води до натрупването ѝ. Образуват се приличащи на иглички кристали урат в определени стави или в тъканите около тях. Получават се болка, подуване и отоци.

Нерядко подаграта е комбинирана със състояния като псориазис, бъбречна недостатъчност или се придружава с метаболитни проблеми като увеличено тегло, захарен диабет, високи стойности на кръвното налягане и холестерола. При мъжете се среща по-често, нараствайки с възрастта.

Какви са етапите и признаците при подагра?

Въпреки че често болестта е наследствена, може да бъде провокирана от много рискови фактори като прекалена употреба на богати на протеини храни или на алкохол, ограничен прием на течности, недостатъчно движение, продължителен прием на отделни лекарства, бъбречна недостатъчност и др.

Развитието и симптоматиката на подаграта се характеризира с няколко етапа:

●       Асимптомна хиперурикемия

Пикочната киселина има повишени нива, но липсват симптоми. При около 15% от хората се преминава към следващи етапи и се развива подагра, като при тях в този етап започва натрупването на пикочна киселина.

●       Остър пристъп на подагра

При тази първа проява на болестта болката е много силна, обикновено през нощта, и се усеща в големия пръст на краката. Само след 2-3 часа се появява и зачервяване около ставата, оток и силна чувствителност при допир, втрисане.

Острият пристъп, придружен с нетърпима болка, може да засегне и ставите на глезена, стъпалото, малки стави на ръцете и др. Травма, алкохол, заболявания с висока температура, лекарства и др. могат да провокират пристъпа.

●       Период между пристъпите

Безсимптомните периоди между пристъпите понякога траят месеци или години, което зависи от диетата и лечението на болния. В началото пристъпите траят около 3-10 дни, но ако лечението е неправилно, обхващат все повече стави и стават по-чести и продължителни.

●       Хронична подагра

Когато заболяването напредне, се получава кристализиране на пикочната киселина във вид на тофи под кожата, в ушните миди, в ставите или около тях и други места.

Образуваните тофи започват да рушат ставните хрущяли и намиращата се под тях кост. Получава се деформиране на ставите, приличащо на ревматоидния артрит. В областите на увреждането се появяват костни израстъци – остеофити или „шипове”.

Отлагането на пикочната киселина може да стане и в бъбреците и да доведе до уратна нефропатия, в резултат на което да се образуват „камъни” в бъбреците. Страдащите от подагра често имат бъбречни кризи, причинени от уратите.

Какво е лечението на подагра?

За да диагностицират подагра, за по-голяма част от специалистите е достатъчен физически преглед и някои съпътстващи въпроси. При необходимост се назначава тест на синовиална течност или кръвен тест, рентгенова снимка, ултразвук или СТ сканиране.

В зависимост от етапа на заболяването, могат да бъдат предписани лекарства или промяна на храненето, както и препоръка да се въведат полезни навици.

Обикновено лекарствата се насочват към намаляване на риска от усложнения и са такива, които блокират произвеждането на пикочна киселина или подобряват отстраняването ѝ.

Редица алтернативни методи като консумация на кафе, череши, чай от билката златна пръчица, прием на витамин С и техники за релаксация и дълбоко дишане също могат да дадат обещаващи резултати.

Позитивни резултати доста често се наблюдават и при подобряване на диетата, правилно хидратиране, избягване на алкохола и храни с протеини от пържено месо и колбаси, поддържане на здравословно тегло и спортуване.

Ако се промени начинът на живот и храненето и се спортува, може да се намали в значителна степен или да се предотврати изцяло рискът от болезнената подагра, ограничаваща движенията и провокираща сърдечно-съдови заболявания.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече