назад

Пренатална диагностика: същност и значение

Новини

16.08.2023

Очакването на дете е неповторимо, зареждащо, подмладяващо и изпълнено с емоции чувство. Цели девет месеца родителите трепетно чакат да посрещнат новия член на своето семейство, който неминуемо ще промени живота им. За да бъде този момент наистина неповторим и изпълнен с щастие, е изключително важно да се подготвите за него. Част от тази подготовка е пренаталната диагностика.

Какво представлява тази диагностика и защо е важна?

Пренаталните изследвания са група от методи, с помощта на които се установяват различни видове възможни увреждания на плода още в началото на бременността. Посещението на кабинета за женска консултация всеки месец безспорно е важно за проследяване на развитието. Използването на съвременната пренатална диагностика би могло да осигури достоверна информация за липсата или наличието на евентуални нарушения в гените, хромозомите, скелетната структура и много други тежки увреждания на ембриона.

Модерната медицина осигурява качествени и сигурни методи, с помощта на които да бъде поставена точна диагноза за аномалии в развитието. Така в най-ранните месеци може да бъде взето хуманното и информирано решение за прекъсване на бременността при минимален риск за майката.

За родителите, на които се налага да го вземат, безспорно моментът е изключително тежък и болезнен. Той обаче не може да бъде сравнен с шока, който биха получили те, когато при раждането им бъде съобщено, че бебенцето има увреждане. Ето защо е изключително важно да бъдат използвани максимално възможностите, осигурявани от различните центрове за пренатално здраве за спокойствието на бъдещите майки и татковци.

Какви видове изследвания могат да ви бъдат направени?

Тук нямаме за цел да изброим куп сложни медицински термини и манипулации. Важно е да се запознаете с типа на процедурите и да се уверите в тяхната абсолютна безопасност.

Биохимичен скрининг

Един от често срещаните проблеми с плода е нарушение в хромозомния баланс. В повечето случаи той довежда до бебче със синдром на Даун, синдром на Едуардс, синдром на Търнър, синдром на Клайнфелтер. За да се уверите, че няма такава опасност за вашето бъдещо дете, може да ви бъде назначен биохимичен скрининг в 12 гестационна седмица. В 90% от случаите проблемът бива локализиран посредством ехографско изследване.

Допълнителни изследвания

В периода между 14 и 19 гестационна седмица при съмнителен биохимичен скрининг се прави втори такъв. Тогава чрез ултразвуков преглед се проследяват параметри като дължина на костите, обиколка на главата, характерна кост в носа и т.н. Комбинацията от тези замервания дава до 80% точна прогноза за увреждане на плода. Когато се налага, се изследва кръвта на бъдещата майка. Промените в концентрацията на някои показатели потвърждават или отхвърлят съмненията от скрининга. Точността на анализа е 95%. За резултат, сигурен на 100%, може да се назначи биопсия и изследване на амниотичната течност.Съществуват още редица изследвания, с помощта на които да се докаже липсата на риск от увреждания като енцефалия, изкривяване на гръбначния стълб, нарушения в сърдечния мускул, болести на обмяната и ред други патологии.

Често има фамилна обремененост, която прави този тип диагностициране на плода абсолютно задължително. Възрастта на майката също е критичен фактор, особено ако е имала предишни проблемни бременности.

Нашият съвет е да не чакате вашият гинеколог да открие неприятни симптоми, за да пристъпите към изследвания. Всяка стъпка, всяка процедура ще ви бъде подробно разяснена и ще бъде извършена само и единствено при желание от ваша страна. Специалистите са готови винаги да дадат своя компетентен съвет, но последната дума имате вие.

Бъдете активната страна, търсете информация и помощ от специалисти, за да си осигурите една спокойна бременност и раждане на здраво дете.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече