назад

Профилактичните прегледи и ролята на работодателя

Новини

06.03.2024

България е сред държавите в Европейския съюз с най-ниско ниво на профилактика и превенция на заболяванията. Гражданите не полагат здравни грижи поради липса на средства, бюрократични трудности или недостатъчна информираност. През изминалата година под 40% са пълнолетните българи, които са посетили годишен профилактичен преглед. Задължителните безплатни профилактични прегледи са ключът към подобряването на здравния статус на жителите на страната.

Подобреното здравно състояние на населението ще доведе до редуциране на разходите за болнично лечение, понижаване натиска върху социалните системи, подобрена работоспособност и обществена добавена стойност, а в дългосрочен план – и до по-голяма продължителност и качество на живот.

Каква е ролята на работодателите в грижата за здравето?

Основният нормативен акт, в който е посочено какви медицински прегледи е задължен да осигури работодателят за работещите и с каква периодичност, е Наредба № 3 от 28.02.1987 г. за задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците.

Видовете прегледи обикновено се определят от специалистите на службите по трудова медицина и са съобразени с вредните фактори на работната среда, длъжността и възрастта на служителите.

На задължителни периодични медицински прегледи подлежат всички работници през цялото времетраене на трудовата им дейност както следва:

 1. до 18 – годишна възраст – ежегодно
 2. от 18 до 40 годишна възраст – един път на 5 години
 3. над 40 годишна възраст  – един път на 3 години

Много компании, които са поверили грижата за своите служители на нашите специалисти, организират профилактични прегледи за тях ежегодно, като включват и допълнителни прегледи и изследвания, извън задължителните. Най-често профилактичните прегледи включват прегледи при следните специалисти – кардиолог, пулмолог, невролог , гинеколог, хирург, както и ехографска диагностика – ехографии на коремни органи, млечни жлези, простата, щитовидна жлеза.

Каква е целта?

– Предпазване от заболявания, характерни за определена група, взимайки под внимание специфичните здравни рискове, т.е. търсят се т.нар. професионални заболявания.

– Разкриване на рискови фактори за възникването на заболявания, които са широко разпространени и засягат голяма част от населението. При този вид профилактични прегледи се търсят болести, които протичат без видими признаци.

– Диагностициране ранни форми на заболявания на социалнозначими болести.

Защо работодателите избират Медицински център Хера в грижата за здравето на своите служители?

 1. Имаме гъвкав подход и всеки работодател определя Пакета от здравни грижи за своите служители;
 2. Прилагаме индивидуален подход към всеки пациент;
 3. Притежаваме висок професионализъм и експертиза от водещи лекари на едно място;
 4. Имаме съвременно оборудване и технологии от най-висок клас;
 5. Намираме се на удобна локация с лесен достъп.

За допълнителна информация, свържете се с нас на:

 • телефон: 0882 441 433; 02 404 8656
 • e-mail: office@heraclinics.com
 • адрес: София, ж.к. Хаджи Димитър, ул. “Клисура”, №20, ДКЦ 23, ет.2.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече