назад

Пролапс на пикочния мехур – причини, симптоми и терапия

Новини

10.02.2022

В наподобяващия балон пикочен мехур, намиращ се в таза, се съхранява урината. Когато е пълен, се създава налягане и именно то подтиква желанието за уриниране. От пикочния мехур урината преминава през уретрата и се отделя извън тялото.

Понеже при жените поддържането на пикочния мехур става от предната част на влагалището, обикновено с напредване на възрастта наблюдаваме разхлабване на стената. Раждането също може да я увреди. При по-сериозно влошаване тя може да изпадне и да се спусне във влагалището в по-малка или в по-голяма степен.

Въпреки че обикновено пролапиралият пикочен мехур се свързва с менопаузата поради по-малкото количество естроген, поддържащ здравината на мускулите във вагината и около нея, има и други фактори, които предизвикват пролапс или цистостеле.

Как може да бъде получен пролапс на пикочния мехур?

Причиняването на пролапс обикновено се свързва с:

Раждането

Стресиращият процес на раждане е много честа причина за отслабените мускули и вагинални тъкани, които поддържат женския пикочен мехур.

Менопаузата

Силата и здравината на влагалищните мускули много зависят от нивата на естрогена, които намаляват значително след настъпването на менопаузата.

Силното напрежение

Увреждането на мускулите на тазовото дъно може да стане и ако често се вдигат тежки предмети. Има напрежение и при дефекация или дългосрочни състояния като кашлица или запек.

Кои симптоми са характерни за пролапилария пикочен мехур?

Обикновено жените усещат нещо като топка във влагалището и забелязват тъкан в него. Това е първият симптом, а другите могат да бъдат:

  • болки в таза и кръста, дискомфорт;
  • трудно уриниране;
  • усещане за пълен мехур дори след уриниране;
  • изпъкнала от влагалището тъкан;
  • по-честа поява на инфекции на мехура;
  • диспареуния (болезнен полов акт).

Въз основа на това доколко пикочният мехур се спуска във влагалището, се различават няколко степени. Първата е пролабиране на малка част от него, при втората той достига до отвора на влагалището, при третата се показва през влагалищния отвор, а при пълния пролапс излиза изцяло и може да се свърже и с други пролабирали тазови органи.

Какво е лечението на пролабирал пикочен мехур?

Ако степента на пролабиралия пикочен мехур не е тежка, обикновено не е нужно лечение, а само спазване на лекарската препоръка да се избягва вдигането на тежки предмети и напрежение.

При по-сериозен случай специалистът се съобразява с различни фактори като степента на пролапса, възрастта на жената и общото състояние, назначава тестове и изследвания, за да се избере най-подходящото лечение.

●       Нехирургично лечение

То може да включва поставяне на песар, който да задържа пикочния мехур на мястото му във влагалището. Друг вариант е заместителната терапия с естроген, който да помогне да се укрепят и поддържат мускулите във влагалището. Прилагането му може да бъде под формата на таблетки или локално като крем и пластир. Препоръчват се и мускулни упражнения за укрепването на тазовото дъно.

●       Хирургично лечение

Тежко пролабиралият пикочен мехур най-често налага оперативна намеса, за да се коригира. Подобна операция се прави през вагината, като се извършва разрез във вагиналната стена. Пролабиралата зона се затваря и стената вече е укрепена.

●       Други терапии

За да се извърши укрепване на тазовите мускули, се практикува приложението и на електрическа стимулация като вид физикална терапия или биофидбек, като упражненията се наблюдават от сензор, помагащ на лекаря да определи ефекта от тях.

Въпреки че може да бъде болезнен и да причинява дискомфорт, пролапсът на пикочния мехур е възможно да се лекува и не е животозастрашаващ. За да бъде предотвратен, ако в менюто се включат храни с много фибри и се увеличи приемът на повече течности, ще се намали рискът от запек, често провокиращ пролапса. За профилактиката също е важно и да се избягва по възможност вдигането на тежко и да се регулира телесното тегло.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече