назад

Противогрипни ваксини в условията на COVID пандемия

Новини

25.11.2021

Противогрипни ваксини в условията на COVID пандемия

Като цяло българите не са привърженици на ваксините. Доброволно ежегодно противогрипни ваксини си поставят едва между 2 и 3% от нашите сънародници. На този фон трябва да споменем, че 40% от населението в Европа се доверява на ваксините срещу грипни щамове. Скандинавците пък са още по-предпазливи към сезонната зараза – при тях този процент достига 70.

2020 г. ни поднесе неприятен сюрприз – коронавирусна пандемия. Всички бяха стресирани и притеснени, защото ни завари неинформирани. Лекарите не бяха наясно как точно да го лекуват, пациентите изпадаха в паника при всяка кашлица и повишение на температурата. Може би тази беше и причината да се отчете ръст от около 5 пъти при поставянето на противогрипни ваксини.

Постепенно обаче първоначалният шок премина и българите, както всички хора по света, свикнаха да живеят с COVID-19. Страхът от заразяване отстъпи пред необходимостта от работа и препитание, а хората станаха по-непредпазливи в контактите си. Ваксините против COVID предизвикаха множество коментари, разцепиха обществото на две, доведоха до разпространението на безумни информации в подкрепа на или против ваксинирането. Това, разбира се, по никакъв начин не влияе на вируса и той продължава да се разпространява активно, взимайки страшно много жертви ежедневно. Отнесени спрямо населението на нашата държава, хората, влизащи в тази черна статистика, оформят една значителна цифра.

Ситуацията в настоящия момент

Изминалият грипен сезон не отбеляза голям брой болни. Причините могат да бъдат тълкувани от различни гледни точки, но като цяло са основно две. На първо място затварянето на хората в домовете им, социалната изолация и спазването на предпазните мерки силно ограничиха възможността за разпространение на грипните вируси. От друга страна, много от заболелите с грип бяха записани в графа „преболедувал COVID-19”, тъй като лечението ставаше предимно по телефон, а и не всеки болен се изследваше.

Тази година сезонът на грипа е вече тук и е време да помислим как да се защитим от този невидим враг. Всеки знае, че макар да приемаме грипа за безобидна настинка, той невинаги протича леко и безпроблемно. Всяка година десетки хора стават жертва на усложненията, предизвикани от него. Като цяло, след такова боледуване организмът е изтощен и със значително отслабени защитни сили.

Днес наличието на коронавирус усложнява още повече ситуацията. Един вече разклатен от прекаран грип човек би могъл да стане по-лесно жертва на атака от COVID-19. Имайки предвид, че по-голямата част от населението все още не е ваксинирано срещу коронавирус, то добре е да се защитят поне с противогрипна ваксина. По този начин бихме могли да увеличим съпротивителните сили на нашето тяло, което ще ни помогне да преборим и вируса на CОVID, ако се срещнем с него.

Кои хора са най-застрашени?

Разбира се, никой не е застрахован от появата на усложнения, но грипният вирус, както и вирусът от Ухан, са особено опасни за хората с придружаващи заболявания. Техният организъм е компрометиран и е лесно податлив на зарази. В същото време заболяването при тях протича много по-тежко, лечението е много по-трудно, а възстановяването е бавно и продължително. Много често се налага хоспитализация, което е другата страна на проблема. Здравната ни система е на ръба на оцеляването. Не достигат ресурси и места за настаняване, а медиците са изтощени до краен предел.

Ето защо е от изключителна важност да проявим разум в този сложен период. Отговорното отношение към собственото ни здраве ще се отрази положително на здравния статус на българите като цяло. Само така бихме могли да се справим с това изпитание, което промени тотално живота ни.

Предимства на ваксините

Проучвания и наблюдения на лекари от цял свят свидетелстват за това, че хората с поставена противогрипна ваксина се заразяват по-рядко с CОVID. Ако се заразят, те прекарват инфекцията значително по-леко и рядко се наблюдават усложнения. Според тях, това се дължи на факта, че ваксината засилва имунния отговор на организма срещу външна намеса. Не е за подценяване и фактът, че хората, които си поставят ваксина, са по-предпазливи по отношение на здравето си. Очаквано тази група спазва предписанията и така успява да ограничи възможностите за заразяване.

Ето защо е препоръчително да се възползвате от шанса да защитите себе си и близките си, поставяйки си противогрипна ваксина. Ако сте сред българите, решили да се ваксинират и срещу CОVID, то трябва да са минали поне две седмици от поставянето на втората доза, преди да се ваксинирате срещу грип.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече