назад

Ревматологията: дял от медицина с все по-голямо социално значение – разговор с д-р Борислава Илчова

Новини

13.05.2021

Ревматологията: дял от медицина с все по-голямо социално значение – разговор с д-р Борислава Илчова

Ревматологията е дял от медицината, подспециалност на вътрешните болести, който се обoсобява като самостоятелен още през 20-те години на миналия век и е насочен към диагностика, лечение и профилактика на пациенти с ревматологични заболявания. Този тип неразположения доста често са свързани със сериозно ограничаване свободата на движение, скованост, болки и т.н. Въпреки че нерядко са определяни като заболявания, присъщи за хората в по-напреднала възраст, те все по-често се срещат и при по-младите.

Какви са причините за това? Колко хора в действителност търсят медицинска помощ и каква е реалната картина на ревматологичните заболявания у нас?

Тези и други въпроси зададохме на д-р Борислава Илчова. Тя е част от екипа на медицински център “Хера”, където се залага на иновативни методи за лечение и високотехнологична апаратура за постигане на възможно най-добри резултати. Д-р Илчова е специалист ревматолог с над 20-годишен стаж в сферата и с редица национални конференции, семинари и обучения по ревматологията зад гърба си.

Кои са най-често срещаните ревматологични заболявания, с които вашите пациенти се сблъскват и какви са причините за тях?

Д-р Илчова: Таргетът при ревматологичните заболявания е скелетно-мускулна система, т.е. опорно-двигателният апарат, като те могат да бъдат както автоимунни, т.е. автоагресия към собствени тъкани, така и дегенеративни (най-често от възрастово обусловени промени в ставния апарат). Причините остават най-често неизвестни, но когато са известни, предимно се обвиняват инфекциозни агенти – бактерии, гъби, вируси; в някои случаи фактори от околната среда стават причина за увреждане на опорно-двигателния апарат, стила на хранене и начина на живот също влияят.

Кои са типичните симптоми, които сигнализират на пациентите, че трябва да посетят ревматолог незабавно? Трудно ли се откриват такива заболявания?

Д-р Илчова: Както при всички заболявания, така и при ревматологичните има такива пациенти, при които веднага е ясна диагнозата и такива, при които е необходимо време и наблюдение на пациента, за да се натрупат симптоми и да се изясни диагнозата. Болката, отокът, сутрешната скованост, мускулната слабост, умората, температурата, редукцията на телесна маса, кожните промени, някои отклонения в лабораторните показатели и др. могат да бъдат  алармиращи и насочващи към посещение на ревматолог.

Какви са възможностите на съвременната медицина за диагностика и лечение на ревматологични заболявания?

Д-р Илчова: С навлизането на лабораторни тестове и високоспециализирани образни изследвания за диагностика може да се каже, че възможностите за диагностика са доста разширени.

Влияят ли храненето и начинът на живот върху ревматологичните заболявания?

Д-р Илчова: Върху някои, като подаграта или остеопорозата, например – да.

Има ли ревматологични заболявания, които се предават от родителите?

Д-р Илчова: Фамилно се унаследяват предразположеността към ревматичните болести: ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, подагра, остеоартроза.

Децата страдат ли от ревматологични заболявания?

Д-р Илчова: Да, но те са обект на педиатрите, тъй като детският организъм има свои специфики.

Голям ли е броят на пациенти с ревматологични заболявания у нас и как може да се работи за неговото намаляване

Д-р Илчова: Точна статистика в България липсва, но не е малък.

Вярно ли е, че все по-млади хора се сблъскват с ревматологични заболявания? Ако да, защо?

Д-р Илчова: Младите страдат от ревматологични заболявания, но се откриват по-често, тъй като се увеличава насоченото диагностично мислене.

Какви са вашите препоръки към хората, за да се избегнат подобни заболявания?

Д-р Илчова: Специалистите и личните лекари, както и самите пациенти, да нямат страх да насочат или да се насочат за преглед от ревматолог.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече