назад

Сърдечно-съдови проблеми през топлото време

Новини

13.07.2021

Сърдечно-съдови проблеми през топлото време

Пациентите, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, са чувствителни към рязката смяна на времето, прекалено високите и прекалено ниските температури. Горещите летни дни, които вече са тук, могат да повлияят неблагоприятно на сърдечно-съдовата дейност и изискват повишено внимание особено от страна на страдащите от сърдечни заболявания или хронични проблеми с кръвното налягане.

Въздействие на горещото време върху функционирането на сърцето

Високите температури оказват негативен ефект върху сърдечната дейност на хронично болните от сърдечни заболявания. Наблюдават се ритъмни нарушения, като най-честото страдание е предсърдното мъждене, дължащо се на диселектролитемия. Тя може да бъде причинена от нарушение на солевия баланс поради обезводняване на организма в горещините. Това е предразполагащ фактор за проява на ритъмни нарушения.

Високите температури, съчетани с дейности и физически усилия на открито, причиняват обилно изпотяване, с което се губят значителни количества електролити и се нарушава нормалното функциониране на сърцето. Адекватният прием на течности и поддържането на тялото хидратирано е от съществена важност при пациенти, подложени на диуретична терапия, за да избегнат прилошаване или колапс, причинени от спад на кръвното налягане или от обезводняване.

Добра превенция е коригирането на дозата на приеманите лекарства, но задължително след консултация с лекуващия лекар, както и приемът на допълнително количество течности – поне литър над обичайното.

Препоръки за болните от сърдечни заболявания

На болните от сърдечно-съдови заболявания добре се отразява почивка в планината, в сравнение с тази на морския бряг, избягването на стоенето на открито в най-горещата част от деня – времето между 11 и 17 часа, редовно измерване на кръвното налягане и стриктно следене на стойностите му, редовни кардиологични прегледи, прием на достатъчно количество течности – вода, неподсладен чай, избягване на консумацията на кофеин и алкохол, корекция на дозата приемани лекарства.

Въздействие на горещото време върху съдовете

Високите температури водят до разширяване на кръвоносните съдове и спадане на кръвното налягане. Пациентите, страдащи от ниско кръвно налягане, могат да се чувстват замаяни, да изпитват слабост и да им прилошава. Това налага контрол на диуретичното лечение при страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Приемащите лекарства за високо кръвно налягане често се нуждаят от намаляване на дозата през лятото, поради естествения спад на кръвното. Това не трябва да става самоволно, а след консултация със специалист. Спирането на лекарствата за контрол на високото кръвно налягане без лекарска консултация може да бъде опасно за здравето и живота.

Въздействие на горещото време върху приеманите лекарства

Лятото влияе не само на самочувствието и здравословното състояние на страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Горещото време въздейства и на част от приеманите лекарства. Определени групи лекарства като калциевите предизвикват отоци, които са много по-силно изразени през лятото, заради съдоразширяващото действие на топлината. Необходима е корекция на дозата след лекарска консултация.

Съвети за опазване на здравето на страдащите от сърдечно-съдови заболявания през лятото:

 • Увеличеният прием на вода е строго препоръчителен;
 • Да се избягва приемът на кофеин, тлъсти меса, алкохол, бира, черен чай;
 • Да се намали до минимум консумацията на бързи въглехидрати – сладки, захар, хляб, както и на солта;
 • Да се осигури достатъчно количество качествен сън в прохладна и добре проветрена стая;
 • Да се избягва носенето на тесни дрехи, особено по време на дълго пътуване, поради опасността от емболии, породена от нарушаване на кръвообращението от тесните дрехи;
 • Препоръчва се консултация с лекуващия лекар за коригиране на дозата на приеманите лекарства.

Кои са симптомите, налагащи спешна лекарска намеса при болните от сърдечно-съдови заболявания?

Симптомите, които са притеснителни и изискват незабавен преглед, са следните:

 • Болка в областта на сърцето, която се разпространява към лявото рамо и ръката.
 • Задух и сърцебиене, които възникват в покой и се усилват, докато пациентът лежи.
 • Главоболие в областта на тила.
 • Изтръпване на крайниците, затруднения в зрението, говора.
 • Припадък.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече