назад

Слънцето и системният лупус еритематозус

Новини

09.04.2021

Слънцето и системният лупус еритематозус

Слънцето допринася за синтеза на витамин D и калций в организма, подобрява настроението, помага за доброто самочувствие и облекчава редица състояния. Но с него трябва да бъдат внимателни хора, страдащи от определени заболявания, при които излагането на слънце и слънчевите бани са опасни и водят до по-тежко протичане на болестта и засилване на симптомите ѝ. Такова заболяване е системният лупус еритематозус.

Какво е лупус?

Системният лупус еритематозус (SLE) e автоимунно заболяване, засягащо кожата, ставите, вътрешните органи. Автоимунно означава, че организмът образува антитела срещу собствените си клетки, а системно означава, че може да порази редица органи и системи. При лупуса наблюдаваме автоантитела срещу съединителната тъкан на организма. И тъй като съединителната тъкан се среща в цялото тяло, не само в кожата, лупусът може да атакува всички органи, тъкани и системи, като симптомите могат да бъдат съвсем леки или тежки и животозастрашаващи.

Заболяването засяга най-вече жените в детеродна възраст – 90% от пациентите са именно такива. По-рядко заболяването се наблюдава при мъже и като изключение при деца на възраст до 5 години.

Какви са симптомите на системния лупус еритематозус?

Лупусът е хронично заболяване, за което не е известно пълно излекуване, но с подходяща терапия и превантивни мерки са възможни ремисии и пълноценен живот с добро качество. Заболяването се открива, проследява и лекува от ревматолог. Потърсете професионална консултация, ако подозирате, че страдате от него.

Сред симптомите на SLE са:

  • Пеперудообразен обрив по носа и бузите, който е изключително типичен за болестта;
  • Зачервявания по дланите и върховете на пръстите;
  • Фоточувствителност;
  • Артрит;
  • Хематологични отклонения;
  • Разреждане на косата или алопеция;
  • Увреждане на лигавиците и зрението.

SLE може да бъде коварно прикрит и да липсват кожни прояви за сметка на засягане на вътрешните органи. Могат да се наблюдават нефрит, миокардит, перикардит, плеврит и други, в зависимост от органа, който е засегнат – бъбреци, сърце, стави. Възможни са и неврологични отклонения.

Тежката симптоматика при засягане на вътрешните органи, както и липсата на лечение, налагат внимателно поведение на болните, избягване на рисковете и навременно проследяване от специалист с цел недопускане на трайни увреждания на тъканите и органите.  Едно от нещата, които хората, страдащи от системния лупус еритематозус, трябва да избягват, е слънцето.

Как влияе слънцето на болните от SLE?

Пациентите трябва на всяка цена да избягват излагане на слънце и да използват слънцезащитни средства с много висок фактор. Слънцето може да е както провокиращ, така и утежняващ фактор при системния лупус еритематозус, поради което болните трябва да покриват тялото си със свободни светли дрехи с дълъг ръкав и дълъг крачол, както и да носят шапки с голяма периферия, когато им предстои излизане, разходка или престой на открито на слънце през пролетта и лятото, за да избегнат проявите на фоточувствителност. Появява се еритем, съпроводен с болка и сърбеж, които водят до разчесване и разраняване. Характерният пеперудообразен обрив по лицето също се влошава след излагане на слънце. Леката фоточувствителност със задълбочаване на заболяването може да се хронифицира до състояние на трайни кожни изменения, деформации и фиброза. Всичко това прави предпазването на кожата на тялото и лицето от слънчевите лъчи от особена важност.

Самата фоточувствителност е сигнал за ревматологично заболяване и изисква преглед и уточняване на диагнозата с цел взимане на мерки и симптоматично лечение, преди да са допуснати усложнения.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече