назад

Възпален нерв – причини, симптоми, лечение

Новини

16.05.2024

Възпалението на нервите се нарича с общия термин Неврит. Състоянието може да се дължи на редица причини като механична травма, химическо увреждане, инфекции, наследствени болести и системни заболявания.

Ако имате проблем с лицевия нерв, например, ще ви бъде трудно да отваряте уста, да кашляте и пр., защото изпитвате болка.

Ако имате невралгия на тилния нерв най-вероятно ще усещате как болката се разнася по тила като започва от шията. При всяко движение на главата се усеща болка.

Междуребрената невралгия причинява изключително остра болка при вдишване.

Радикулит пък е най-разпространеното заболяване свързано с периферната нервна система и представлява възпаляване на снопчетата или коренчетата на периферните нерви, които влизат в гръбначния стълб. Една от най-често срещаните причини за радикулитите са заболяванията на гръбначния стълб.

Възпалението на сетивните нерви може да се появи като изтръпване, необичайни усещания или силна болка.

Болката при възпален нерв се различава много от другите видове болка. Невропатната болка често е остра, пробождаща, при движение може да се усилва и да наподобява преминаване (стрелкане) на ток. Обикновено се изявява по хода на нерва и в съседните тъкани.

Когато моторните нерви са засегнати, симптомите могат да включват мускулна слабост или дори парализа при тежки случаи. Когато няколко вида нерви са възпалени, това може да доведе до комплекс от симптоми.

Ако не обърнете внимание на проблема, състоянието става хронично и може да се проявява при всяка промяна във времето, при натоварване и дори при рутинни движения. Освен това, за да се избегне болката, често човек изменя навиците си, заема неправилна стойка, променя походката си.

В моментите на болка се прибягва до обезболяващи гелове. Нанасят се върху кожата, охлаждат я и успокояват болката. Това средство обаче действа само върху последиците от възпаления нерв, но не и върху самото вътрешно възпаление.

Още едно лесно за прилагане средство, което се смята, че облекчава болката при възпален нерв е топлият душ, топла вана или локално нагряване (най-подходящо в домашни условия е да нагреете хавлиена кърпа с ютия или на радиатора и да я поставите на мястото). Тези мерки могат да доведат до облекчаване на болезненото усещане, но и до намаляване на другите симптоми като спазми, скованост, мравучкане в зоната на възпаления нерв. Ако обаче имате възпален нерв след травма, вадене на зъб, операция, в никакъв случай не прилагайте топлина. В тези случаи изстудяването е по-подходящ начин за намаляване на болката и отока.

Ежедневието с възпален нерв е изключително неприятно преживяване. Нашите лекари, невролози, могат да ви помогнат да идентифицирате и лекувате невропатичната болка с най-добрите налични средства.

На Ваше разположение в Медицински център Хера в град София са:  д-р Димо Балдаранов и д-р Маргарита Желязкова. И двамата специалисти извършват прегледи с направления по НЗОК.

Може да запазите час за преглед на телефон: 02 404 8656 или 0882 441 433

Може да запазите час за преглед и онлайн: ТУК

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече