назад

Д-р Деян Лазаров за хернията – видове, симптоматика, лечение, възможност за безплатни прегледи в МЦ Хера

Интервюта

27.02.2024

Д-р Лазаров, какво представлява хернията на коремната стена?

Коремната стена е изградена от няколко слоя мускули и други видове тъкан, които подпомагат движението на човек и предпазват вътрешните органи. Хернията представлява дефект на коремната стена, през който могат да преминават части или дори цели органи от коремната кухина, които остават покрити само от кожата. Хернията обикновено се образува някъде по коремната стена или слабините. Изглежда като издутина, която се появява или изчезва при различни движения и дейности. Например, появява се при кашляне или напъване, а изчезва в легнало положение. Може да предизвиква симптоми като дискомфорт или болка, но човек може и да няма никакви оплаквания. Като цяло хернията е много често заболяване – над 25% от мъжете развиват слабинна херния през живота си.

Кои са най-честите видове херния?

 • Ингвинални хернии – те се появяват, когато мастната тъкан или част от червата преминават през коремната стена в областта на слабините и в горната част на вътрешното бедро. Това е най-често срещаният вид херния и засяга предимно мъжете. Често се свързва със стареенето и повтарящото се натоварване на корема.
 • Феморални (бедрени) хернии – Подобно на ингвиналните, феморалните хернии са в горната част на вътрешното бедро. Те са много по-рядко срещани и засягат повече жени, отколкото мъже.
 • Пъпна херния – тя се появява, когато мастната тъкан или част от червата пробиват корема близо до пъпа. Получават се в резултат на повтарящо се натоварване, след бременност или при напълняване.
 • Инцизионна херния – образува се в областта на хирургична рана на корема, която не е напълно зараснала (след други операции).
 • Епигастрална херния – образува се между пъпа и долната част на гръдната кост

Съществуват и други по-редки видове хернии, както и такива, които не са на коремната стена.

Кои са предпоставките за поява на херния?

Херниите се образуват на места, където нормално има слабост на коремната стена. Това може да е налично още при раждането или да се развие по време на живота. Причини, които могат да доведат до слабост или дефект на коремната стена са например извършена в миналото операция, повтарящо се натоварване, травма и др.

По-голяма вероятност да придобиете херния има, ако:

 • Работата ви включва вдигане на тежки предмети;
 • Имате хронична кашлица;
 • Имате хроничен запек;
 • Имате коремни операции
 • След многократни бременности;
 • Имате затлъстяване (индекс на телесна маса/BMI над 30);
 • Имате други заболявания или състояния свързани със слабост на съединителната тъкан – разширени вени, хемороиди и др.

Как се диагностицира заболяването?

Физикалният преглед обикновено е напълно достатъчен за диагностициране на херния. Хирургът може да прегледа пациента в различни позиции или да го накара да се закашля. Ако хернията не се прибира сама, ще опита да я прибере. В някои по-особени или сложни случаи (например многократно оперирани пациенти) може да се наложи да се проведе образно изследване на определена област – ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография.

Може ли хернията да изчезне от само себе си?

Херниите не се подобряват с времето. Повечето хернии се нуждаят от хирургично лечение (операция). Хернията не зараства самостоятелно, а има тенденцията да нараства с времето и може да доведе до потенциално животозастрашаващи усложнения. По-големите и стари хернии са и по-сложни за лечение.

При какви симптоми пациентът трябва да потърси помощта на хирург и това е ли е точният специалист, при когото да запази час?

Трябва да посетите лекар, ако подозирате, че имате херния. Хирургът е специалистът, който се занимава с тази патология. Той може да осъществи както диагнозата, така и лечението. Разбира се, може да посетите първо личния си лекар и при съмнение за херния, той ще ви насочи към хирург.

Симптомите зависят от вида на хернията, като в някой случаи може да няма и почти никакви оплаквания. Може да мислите за херния, ако имате:

 • Видимо подуване под кожата на корема или слабините. Обикновено се появява в право положение и при напъване, а изчезва в легнало положение;
 • Тежест в корема или в мястото на предполагаемата херния;
 • Дискомфорт в корема или слабините, особено при натоварване;
 • Усещане за парене или болка в мястото на подуване;
 • Стрелкащи болки в областта на подуване на коремната стена.

Спешна медицинска помощ трябва да се потърси при (данни за заклещване):

 • При невъзможност, известна преди това херния, да се прибере, станала е твърда и болезнена.
 • Поява на твърда и болезнена подутина в слабините, съпроводена с общо неразположение. Възможно е гадене и повръщане.

До какви усложнения може да доведе хернията?

Една херния може и никога да не създаде оплаквания за пациента, но херниите имат тенденцията да се уголемяват с течение на времето. Отворът на коремната стена продължава да отслабва с времето, да се разтяга и все повече коремно съдържимо да преминава навън към хернията. Когато хернията стане голяма се нарушават някои от функциите на коремната стена – предпазване на вътрешните органи, участие в движението и в дишането. Когато в хернията попадне част от червата, това може да наруши работата им и съответно да се появят периодични болки, подуване на корема и затруднение при изхождане.

В повечето случаи усложненията започват, когато хернията се заклещи и не може да се върне обратно. Ако има заклещено черво, се развива запушване и храната и газовете не могат да преминават – получава се илеус. Ако заклещването води до нарушение в кръвоснабдяването на органа, това може да доведе до смърт на тъканта (некроза или гангрена), с последващ перитонит.

Как протича операцията?

Оперативното лечение за възстановяване на херния е много често извършвана процедура. В общия случай съръджимото на хернията се прибира обратно в коремната кухина, а дефектът на коремната стена се възстановява и често се подсилва с платно. Според вида на хернията и оперативния подход може да се използва обща или локална упойка.

В повечето случаи могат да се използват минимално инвазивни (лапароскопски/безкръвни) методи за рутинна корекция на хернията, което означава по-малки разрези, по-малко следоперативна болка и по-бързо възстановяване.

Някои видове хернии обаче може да налагат прилагането на традиционна отворена операция.

Колко време трае възстановяването на пациента?

Възстановяването е в зависимост от вида на хернията и оперативния подход. Обикновено пациентът може да става и да ходи още същия или на следващия ден след операцията. След мини-инвазивна (лапароскопска) операция възстановяването е много бързо, като пациентите могат да тичат и спортуват след няколко дни.

Веднъж отстранена хернията, може ли да се появи отново?

Възможно е след отстраняване хернията да се появи пак (рецидив) – скоро след операцията или по-късно. При съвременните методи на лечение рискът от повторна поява е под 1%. Редица фактори могат да повишат риска от рецидив на хернията – възраст, придружаващи заболявания, размера и вида на хернията преди операцията, неспазване на препоръките на хирурга и др.

 

***

При съмнение за херния се консултирайте с хирург и следвайте препоръките му, преди да са настъпили усложнения. Не се страхувайте от операцията – това са едни от най-често извършваните процедури в целия свят, които значително могат да подобрят качеството Ви на живот. На 30 март и 20 април 2024 г. д-р Лазаров ще извършва безплатни прегледи за пациенти с хернии в Медицински център Хера, София. Можете да запишете час за една от двете дати още сега по следните начини:

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече