назад

Бронхиектазна болест – как протича и какви са възможните усложнения

Новини

14.06.2022

Като най-голяма от дихателните пътища, трахеята има две главни разклонения – това са бронхите, а всяко едно от тях е дървовидно и се разклонява на стотици малки бронхи. Когато изграждащите бронхите еластични и мускулни елементи се увредят, това води до бронхиектазна болест.

Как протича бронхиектазната болест?

Причина за бронхиектазна болест обикновено са възпаления на дихателните пътища с повтарящ се характер и различни инфекции. Понякога началото им е още в детска възраст. Около една трета от случаите може да се дължат на муковисцидоза. Бронхиектазия могат да причинят и някои генетични или алергични заболявания.

Бронхиектазиите имат различна форма, зависеща от патологичните разширения на самите бронхи: цилиндрична, торбовидна, вретеновидна или смесена.

От друга страна, разширенията им могат да бъдат само от едната или от двете страни. Когато се унищожи ресничестият им епител, обикновено се задържа жилав секрет и се получават язвоподобни увреждания. Луменът на бронхите може да се запуши и части от белия дроб да останат без въздух.

Бронхиектазната болест понякога се открива случайно от пулмолог, без да са налице оплаквания. Ако възпалителен секрет се натрупа в резултат на бронхиектазии, заболяването прогресира и има няколко основни прояви:

Кашлица

Тя е най-честият симптом и е съпроводена с отделяне на гнойни храчки най-вече сутрин през зимата. След тези периоди може да следват „сухи”, без експекторация. Възможна е поява и на кръв в храчките като първи симптом на заболяването.

Белодробни инфекции

Много често те са рецидивиращи с локация в зоната на бронхиектазиите. Те могат да бъдат пневмонии, бронхити, различни белодробни абсцеси, пневмоторакс, емпием, както и да се развие хронична дихателна и сърдечна недостатъчност.

Повтарящи се случаи на хемоптиза (кръвохрак)

Температурата е по-висока и е възможно да се задържи постоянно такава месеци наред. Други прояви са лош дъх, умора, загуба на тегло и анемичен синдром, подпухналост, синкав тен. Възможна е появата на задух и болка в гърдите, а това като късен симптом може да означава и образуване на фиброзна тъкан.

Ако дете е с вродени бронхиектазии, то изостава във физическото си развитие и е със слабо и хилаво телосложение, може да има барабанни пръсти, а нерядко като съпътстващо заболяване и хроничен синуит.

Какви усложнения могат да настъпят при бронхиектазната болест?

Болест като бронхиектазната протича с периоди на обостряне, редуващи се с ремисии. Когато заболяването напредне, възможните усложнения могат да бъдат:

  • десностранни сърдечни изменения (белодробно сърце);
  • кръвоизливи;
  • намалено количество на кислород в кръвта (хипоксемия);
  • често боледуване от пневмонии;
  • абсцесно събиране на гной в плевралната кухина (емпием);
  • сепсис като резултат от гнойни инфекции;
  • по-рядко метастатични образувания в други органи;

Прогнозата за заболяването зависи от вида на причинителите. Лечението се насочва към контрол на инфекциите и намаляването на отделяните секрети, облекчаване на запушванията на дихателните пътища и ограничаване на риска от усложнения.

При прилагане на подходяща терапия по-голяма част от болните могат да живеят нормално. За да бъде предотвратено развитието болестта, трябва да се изключат рисковите фактори, както и да бъдат лекувани навреме заболяванията на дихателната система.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече