назад

ДА ДЪРЖИМ ДИАБЕТА ПОД КОНТРОЛ

Новини

21.10.2021

ДА ДЪРЖИМ ДИАБЕТА ПОД КОНТРОЛ

Захарният диабет е бич за съвременното общество и е едно от най-разпространените заболявания. Среща се както при възрастни, така и при деца. Наследствеността при диабета е силно изразена, а сред рисковите фактори са още наднорменото тегло, сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане и холестерол. Много често може да се отключи и при силен стрес.

Заболяването се характеризира с високи нива на глюкоза в кръвния поток. Тя е елементът, който позволява на клетките да функционират правилно и да произвеждат нужната за организма ни енергия. Глюкозата обаче може да проникне в тях само ако е комбинирана със съответното количество инсулин. Инсулинът от своя страна е хормон, произвеждан от панкреаса. При здрави хора той регулира нивата на кръвната захар до стойности, позволяващи ѝ да проникне в клетките. При диабетиците обаче този хормон липсва, а това нарушава процеса на захранване на клетките.

Видове диабет

●       Диабет тип 1

При диабет тип 1 в организма се образуват антитела, които унищожават инсулина. Глюкозата се натрупва, защото липсва средството, отварящо пътя ѝ към клетките. За да може тялото изобщо да функционира, е наложително да му бъде осигурен инсулин, а това става чрез инжектиране по определена схема. Затова този тип диабет е известен като инсулинозависим.

●       Диабет тип 2

Когато говорим за диабет тип 2, обикновено става въпрос за пациенти на средна възраст. Тяхното тяло произвежда инсулин, но по някаква причина той не достига до клетките, като съответно блокира усвояването на глюкозата и тя остава в кръвния поток. В този случай говорим за неинсулинозависим диабет.

Симптоми, индикиращи наличието на диабет

Много са симптомите, които подсказват, че е възможно да сте развили диабет. Трябва да ви направи впечатление, ако:

  • пиете повече вода от обикновено, а постоянно чувствате жажда и сухота в устата;
  • храните се нормално, но отслабвате и се чувствате постоянно уморени и отпаднали;
  • ходите често по малка нужда и имате неприятни генитални сърбежи;
  • ако имате рани и те заздравяват бавно и трудно.

Неприятното е, че диабетът може да се развие и безсимптомно, а откриването му е въпрос на случайност. Поставянето на диагноза изисква постъпване в болница за назначаване на изследвания и определяне на схема за лечение. Тя може да включва няколкодневни дози инсулин или прием на подходящи за състоянието ви медикаменти. Какви да са те решава вашият ендокринолог.

Наличието на диабет изисква строга диета

Оттук нататък вече всичко зависи от вас. Лекарствата ще свършат своето, но вие трябва да положите усилия, за да подпомогнете тяхното действие и собственото си тяло.

Нека видим как сами можем да подпомогнем лечението:

●       Отървете се от излишните килограми

На първо място е особено важно да свалите всички излишни килограми. Те възпрепятстват достъпа на инсулин до клетките.

●       Избягвайте консумацията на храни с много захар

Освен това свикнете с мисълта, че сладкото е табу за вас и го изключете напълно от менюто си. Направете промени и в храненето. Всички храни с висок гликемичен индекс трябва да бъдат ограничени максимално. Важно е да свикнете да консумирате типов хляб, най-добре домашно приготвен. Още по-полезен е той, ако е замесен с квас. Хлябовете в магазина често съдържат добавки от захар, оцветители и други брашна, които вие трябва да избягвате.

●       Белият ориз и картофите също трябва да останат в миналото

Това не е голяма драма, защото оризът може да бъде заменен успешно с булгур. Използвайте батат, когато ви се похапва картоф. Това е т.нар. сладък картоф, който обаче по никакъв начин не повишава кръвната захар. Той може да се използва дори за приготвяне на сладкиши.

●       Избягвайте изкуствените подсладители

Те не са добър избор. Добро решение е подслаждането с натурални фурми или в краен случай лъжичка мед. Алкохолът съдържа много захари, затова ограничете приема му максимално.

Хапвайте кисело мляко с канела, куркума и смляно ленено семе всяка вечер или си приготвяйте чай от запарени изсушени смокинови листа.

Здравето ви е във вашите ръце!

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече