назад

Гноен хидраденит – основни симптоми и лечение

Новини

31.08.2022

Хидраденитът, известен още като нодуларно акне и болест на Verneuil, представлява гнойно възпаление на апокринните потни жлези. Наблюдава се при 1 от всеки 100 човека. Появата му предизвиква дискомфорт поради образуването на бучки, които са често много болезнени. Може да бъдат разположени на различни места и дори наведнъж да се засегнат големи области от тялото.

Къде се появява гнойният хидраденит и какви са симптомите?

Това кожно заболяване се появява по-често при жените, при хората с наднормено тегло, при пушачите, при страдащите от акне, във възрастта между пубертета и 40 г. и при фамилна обремененост от заболяването.

Местата, където се появява най-често гнойният хидраденит, са около ануса и близо до зърната, на скалпа, в зоната до пъпа, при жените – върху срамните устни, а при мъжете – върху скротума.

За състоянието са характерни няколко основни симптома:

  • червени подутини или дори рани около аналния отвор, по слабините и под мишниците, под гърдите при жените;
  • изтичане на гной;
  • поява на засилен сърбеж и неприятен мирис.

Заболяването не се развива бързо, а започва с болезнено зачервяване на кожата, причинено от възпалена жлеза. След няколко дни зачервяването придобива по-болезнена форма колкото грахово зърно, а след още 5-7 дни увеличава размера си до 1-3 см и формата му става крушовидна.

Хидраденитът се развива по-често на местата с повече потни жлези и по-тънка кожа, а те са в слабините и подмишниците. Там се обособява специфична микрофлора, благоприятна за определени бактерии. Надраскването, триенето чрез дрехи, прилагането на различни дезодоранти и др. съдействат за запушването на каналите на потните жлези с прах, мръсотия, себум и др.

Когато се натрупа мръсотия, поради невъзможността да бъде изхвърлена, се образува твърда издута бучка, пълна с гной и твърде болезнена. Развитието на болестта на този етап е твърде опасно и трябва да се посети лекар, за да не се получи гноен процес като флегмон или дори плоскоклетъчен кожен карцином.

Какво е лечението на гнойния хидраденит?

Няма дефинирано лечение за гнойния хидраденит, но дерматолозите прибягват да различни методи, преди да се стигне до оперативна намеса.

В лечението може да се включи:

  • Прилагане на орални или локални антибиотици;
  • Поставяне на инжекции в лезиите за облекчаване на отока и болката;
  • Използване на противовъзпалителни медикаменти;
  • Хирургична намеса за отстраняване на белязана кожа или дрениране на малки области;
  • Консултация с психолог или стрес терапия при нужда.

За да се предпазите сами от гнойния хидраденит, може да използвате топли компреси и бани, както и антибактериални, и антисептични сапуни. Избягвайте горещината и влагата, също и тесните синтетични дрехи. Ако забележите възпаление, не използвайте дезодорант върху засегнатата зона и не я бръснете. Направете всичко възможно да отслабнете, ако имате наднормено тегло. Може да пробвате медитация или упражнения, които да облекчат стреса.

Особено старателно проследявайте състоянието на кожата си и микроклимата, ако сте имали подобен проблем преди или той се е появявал при ваши близки.

Въпреки че не е възможно да се защитите напълно от развитието на болестта при неблагоприятни обстоятелства, може да понижите значително риска да се появи гноен хидраденит чрез внимателна хигиена и проветриви дрехи.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече