назад

Какви усложнения може да предизвика псориазисът

Новини

31.08.2022

Кожното заболяване псориазис се среща много често, особено в отдалечените от екватора райони. Еднакво засяга мъже и жени най-рано около 22 г., а най-късно около 55-годишна възраст. Случаите при деца са предимно след 10-годишна възраст.

Обичайните прояви на псориазиса са хроничните, лющещи се папули. Засягат се предимно дланите, скалпът, лицето, ходилата и зоните на кожните гънки. Най-често се среща плакатният псориазис, при който по кожата се появяват червени петна, покрити със сребристи дебели люспи.

Може да се засегнат и ноктите на крайниците. Те не само ще спрат да растат и ще загубят цвета си, но и ще паднат.

За заболяването няма специфична терапия, освен прилагането на локални или системни медикаменти, често комбинирани с фототерапия. Така е възможно да бъдат овладени  симптомите, да се постигне известна ремисия и да се намали рискът от по-нататъшни усложнения.

Ако заболяването продължи дълго и не се лекува навреме, или терапията е неподходяща, съществува вероятност от потенциални усложнения като:

Псориатичен артрит

10 до 30% от страдащите от умерена до тежка форма на псориазис може да развият псориатичен артрит. Хроничният възпалителен артрит причинява скованост, болезненост и води до трайно деформирани стави. Засягат се обикновено малките стави на пръстите, 1-2 стави по тялото, както и гръбначният стълб.

Сърдечно-съдови заболявания

Тези, които имат тежък псориазис, рискуват в по-голяма степен да развият сърдечно-съдови проблеми като артериална хипертония, инфаркт на миокарда, исхемична болест и др. И при сърдечните заболявания, и при псориазиса потенциалните рискови фактори са затлъстяването, стресът и тютюнопушенето.

Метаболитен синдром

Метаболитните нарушения се свързват с по-високите граници на кръвното налягане, завишената кръвна захар, по-голямото количество телесни мазнини и високия холестерол. От своя страна така се увеличава потенциалният риск от диабет тип 2, сърдечните заболявания и др.

С метаболитния синдром или като цяло с псориазиса често се свързва мастният черен дроб или стеатозата. Тази болест понякога не се проявява с никакви симптоми и някои хора живеят дълго с нея, а друг път може да предизвика бърза смърт.

Заболявания на очите

Очните заболявания се срещат по-често при засегнатите от псориазис. Причината е  хроничното възпаление, което, поразявайки кожата, може да достигне до по-деликатните тъкани на очите. Най-честите усложнения са освен конюнктивит, още увеит и блефарит.

Хронични бъбречни заболявания

Най-застрашените от бъбречни заболявания хора с псориазис са страдащите от тежка форма на възпалението. Отделни лекарства на псориазис може да се окажат токсични за бъбреците.

Автоимунни заболявания

Ако човек с псориазис страда от автоимунно заболяване, вероятността е по-голяма да развие и друго, включително и псориазис. Хората с псориазис са по-склонни да получат възпаления на червата, множествена склероза, лупус и др.

Психични и емоционални разстройства

Както всички хронични заболявания, така и псориазисът много често причинява емоционално разстройство и дискомфорт. Хората с псориазис изпитват тревожност, имат ниско самочувствие, което води до социалната им изолация.

За предпазване от сериозни усложнения псориазисът изисква своевременни мерки. Не са препоръчителни самодиагностицирането и самолечението. Поставянето на правилна диагноза и изписването на подходяща терапия може да бъде направено само от специалист.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече