назад

Какво не знаем за косопада?

Новини

30.08.2021

Какво не знаем за косопада?

Автор: Д-р Десислава Димитрова, дерматолог

С наближаващата есен е добре да започнем да се грижим по-внимателно за кожата и косата си. Косопадът е едно от най-тревожните състояния, по повод на което пациентите посещават дерматолог.

Причините включват недоимъчно хранене, липса на желязо или невъзможност за пълноценното му усвояване, нарушена функция на щитовидната жлеза, промени в нивата на половите хормони.

Медицински състояния, водещи до косопад

Част от диагнозите, свързани със загубата на коса, са андрогенна алопеция, алопеция ареата, телогенен ефлувиум, lichen ruber planus и други. В диференциално диагностично отношение е редно да бъдат изключени гъбична инфекция, цикатрициална алопеция, системен лупус еритематозус, други автоимунни заболявания – тиреоидит на Хашимото, лекарствено индуциран ефлувиум – след хормонално лечение или химиотерапия, внезапна загуба на тегло, бременност, стресови ситуации, стоматологични проблеми и др.

За да бъдат диференцирани тези състояния едно от друго, са необходими: трихоскопия, т. нар. pull test, хормонални, микологични и имунологични изследвания, ако е наложително кожна биопсия и други. В случаи на неизяснен косопад е необходимо да се установят стойностите на селен, цинк и други микроелементи.

Напоследък все повече набира популярност и т.нар. post COVID косопад. Поради това все по популярни стават терапиите с продукти, съдържащи растежни фактори.

В последно време по-честа е и връзката на инсулиновата резистентност с косопада. Обикновено инсулинова резистентност развиват пациенти, които не се хранят редовно и често правят грешки в диетата или двигателния си режим. Не бива да подценявате новопоявил се косопад. Обикновено той говори за неизяснен проблем на организма.

Съвет към пациентите от женски пол е да не изследват стойностите полови хормони по своя инициатива. Редно е с дерматолог или ендокринолог да изчислите заедно подходящите дни от месеца, в които това е най-добре да се случи.

Хранене и витамини при косопад

Не бива да се забравя и правилният начин на хранене, който е в основата на красивата и здрава коса. С вас споделяме последните препоръки според медицинските стандарти относно храните, които е благоприятно да бъдат консумирани при косопад: сьомга, яйца, фъстъци и фъстъчено масло, спанак, сардини, семена чиа, тиква, авокадо, грозде, елда, ленено семе, сладък картоф, нахут, леща, боб, грах, аспержи, кисело мляко, бразилски орех.

За растежа на косата са важни и витамините В, С и Е. Витамин В подпомага червените кръвни клетки да пренасят кислород и хранителни вещества, като по този начин се стимулира растежът на косата. Витамин С участва в синтеза на колаген, а именно този белтък е необходим за укрепване на структурата на косъма. И витамин С, и Е действат като антиоксиданти, като основната им роля е свързана с предотвратяване на стареенето на косъма. Въпреки че витаминните добавки не са заместители на основното хранене, може да ги приемате като компромисен вариант, ако все пак през деня не успявате да си набавите част от полезните за косата храни чрез диетата.

Последните научни данни сочат, че Средиземноморската диета е най-подходяща при косопад. Заедно с вашия лекар може да обсъдите подходящ режим от храните, които тя включва, според натовареността и начина ви на живот.

Избягвайте лошите навици. Тютюнопушенето намалява кръвообращението и влияе върху здравето на косата. Честият прием на кофеин и алкохолни напитки може да отслаби имунната ви система и да доведе до загуба на коса. От друга страна, приемът на достатъчно вода и поддържането на тялото ви хидратирано може да подпомогне растежа и здравето на космените фоликули.

Не бива да забравяте, че лечението на косопад е процес, който изисква търпение и при  установена причина, в зависимост от своята тежест, може да отнеме между 8 и 12 месеца.

Ефект на различните видове масла, използвани върху скалпа:

  • Лавандулово масло – стимулира растежа на косата, това сочат данни от медицински изследвания;
  • Ментово масло – повишава кръвната циркулация в засегнатите от косопад области, увеличава броя на космените фоликули, както и гъстотата на косата;
  • Масло от розмарин – подобрява плътността на косата и също стимулира растежа.

Не забравяйте, че преди да решите да приложите някое от изброените по-горе масла, е необходимо да се консултирате с дерматолог, за да се прецени рискът от възникване на евентуална алергична реакция, както и честотата на приложение на избрания продукт.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече