назад

Кога се извършва биопсия на маточната шийка

Новини

26.04.2022

Провеждането на процедурата биопсия на маточната шийка е с диагностична цел. При това изследване е нужно да се вземе проба от тъкан на изменения участък и обикновено се използва оптичният уред колпоскоп. Чрез него се постига близо 50 пъти увеличение и силно насочено осветление, което дава възможност за оглед в детайли на външните гениталии, влагалището, както и на маточната шийка.

След вземането на биопсичната проба следва нейното хистологично изследване под микроскоп, за да могат да се открият промените и да се предпише съответното лечение.

Какви са най-честите показания за биопсия?

Провеждането на това изследване е препоръчително при основни нарушения като метрорагия (неправилни маточни течения) или обилни маточни течения след менопауза.

Сред другите причини, изискващи извършването на колпоскопия на шийката на матката, могат да се посочат и такива, при които е нужно:

  • да бъде определена фазата на менструалния цикъл по лигавицата на маточната стена;
  • да се изследва абнормната дебелина на лигавицата на маточната стена в менопаузата;
  • да се потърсят причините за безплодие;
  •  да се оцени резултатът от хормонална терапия;
  • да бъде установена причината за развитие на определен инфекциозен процес.

Колпоскопията дава възможност уточняване на диагнозата, ако при рутинен преглед или направена цитонамазка бъдат регистрирани отклонения. Към тях се отнасят инфекция с HPV и клетъчна дисплазия, повишаващи риска от раково заболяване.

Противопоказанията за прилагане на колпоскопия на маточната шийка освен бременност включват и наличие на инфекция, поради опасност от нейното разпространяване.

Как протича самото изследване?

Преди извършване на колпоскопия се събират данни за приемани медикаменти, особено аспирин, ибупрофен и различни противосъсирващи средства. Друга информация, която се изисква, е за евентуални алергии, бременност и прекарани наскоро влагалищни инфекции.

Изследването се насрочва поне 7 дни след края на менструалния цикъл. Изключва се използването на тампони или лекарства за вагинално приложение, препоръчва се избягване на къпането и сексуалните контакти 24 часа преди това.

Биопсията протича по следния начин:

  • Пациентката трябва да е в легнало положение на гинекологичната кушетка с изпразнен пикочен мехур;
  • Следва почистване на влагалището с антисептични средства;
  • С помощта на спекулум се разтваря входът на влагалището, за да се вижда добре  маточната шийка;
  • Фиксирането на шийката се извършва с инструмента тенакулум;
  • Взема се малко тъкан с биопсичен форцепс от едно или няколко места.

Биопсията може да е и конусна. Осъществява се под обща анестезия и със скалпел или лазер се изрязва тъкан с конусообразна форма. Друг вид колпоскопия е ендоцервикалният кюретаж, при който с помощта на остра кюрета се взема малко количество клетки от цервикалния канал.

След приключване на изследването трябва да се ограничат физическите действия за няколко дни, да се избягват полови контакти и използване на вагинални душове и тампони. Понякога след манипулацията е възможно слабо кървене

Обикновено резултатите от направената биопсия се получават в рамките на няколко дни. Може да бъде установено наличието на нормални стойности или изменения – цервикална интраепителна неоплазия в лека или умерена, както и тежка степен. Имайки  предвид резултатите, лекарят взема решение за начина на лечение или за необходимостта от отстраняване на засегнатата тъкан.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече