назад

Кръв в урината – имаме ли проблем

Новини

25.11.2021

Кръв в урината – имаме ли проблем

Наличието на кръв в урината носи медицинското название хематурия. Хематурията сама по себе си не е заболяване. Тя обаче често сигнализира за здравословен проблем и поради тази причина този тип симптоматика не бива да бъде подценявана.

Възможните сценарии са два:

  • В първия случай оцветяването на урината в червено се забелязва с просто око. Ако наблюдавате това явление при вас, се консултирайте незабавно с личния си лекар. През това време бъдете по-внимателни и наблюдавайте отделената урина за нови следи от кърваво оцветяване. Възможно е причината да е безобидна, но това ще знаете със сигурност едва след преглед от специалист, към който вашето GP ще ви насочи.

  • Вторият вариант е да бъде открито наличие на червени кръвни клетки в урината при случайно или насрочено изследване. Това означава, че проблемът може да съществува от много време, но до този момент е оставал скрит. Тепърва предстои да бъдат предприети допълнителни изследвания, които да установят причината за това състояние.

Както вече споменахме, причината за оцветяване на урината може да бъде съвсем банална. Възможно е да сте прекалили с газирана напитка, съдържаща голямо количество некачествени оцветители. Употребата на определени храни също може да причини такъв ефект, особено червеното цвекло. Когато обаче говорим за здравословен проблем, възможностите са най-често следните:

Урологичен проблем

Почти винаги се тръгва първо от тази хипотеза. Възпаление на пикочните пътища, като цистит например, са сред най-разпространените причинители на отделена кръв. Други подобни са увеличена простата, наличие на камъни или пясък в бъбреците, онкологичен проблем и други.

Друга причина

Ако гореизброените проблеми са изключени, то причината трябва да се търси на друго място. Различни заболявания на кръвта, кръвоносните съдове, последици от прием на определени лекарствени препарати, неврологични проблеми – всички те могат да доведат до това състояние.

Не винаги има предупредителни симптоми, които да подскажат за наличието на проблем. Това кара много хора да неглижират състоянието си. Ако обаче те чувстват неразположение и болки, вероятността да се обърнат към специалист е много по-голяма.

Учудващо е каква голяма част от пациентите отлагат прегледа при лекар само от страх. Едни се боят от възможните манипулации, други от вероятността да чуят неприятна диагноза. Каквато и да е причината, посещението при специалист не бива да се отлага. Проблемът няма да изчезне от само себе си, а вероятно ще се задълбочи и състоянието на пациента ще се влоши. Процесът на лечение в такива случаи е по-дълъг, по-бавен и естествено, по-скъп.

Как установяваме наличието на проблем?

За да открием виновника за кръвта, появила се в урината, обикновено се прави ехографско изследване. То дава допълнителна информация за състоянието на органите. В комбинация с лабораторните изследвания се предписва адекватно лечение. Ако има определени съмнения, вашият лекар може да ви назначи цистоскопия. Манипулацията се извършва под пълна упойка и дава ясна картина за състоянието на пикочните пътища и самия мехур. При него е възможно да се вземе и материал за хистологично изследване, който да потвърди или отхвърли определени съмнения. Други възможни процедури са ЯМР, томографско изследване, назначаване на микробиологично изследване.

На базата на проведените изследвания се назначава подходяща терапия, която да регулира проблема в дългосрочен план. Обикновено прогнозите са добри и не става въпрос за животозастрашаващо състояние. В някои случаи симптоми доказват развитие на онкологичен проблем, който налага бързи мерки и адекватно лечение.

Спомнете си:

Най-важното, ако забележите следи от кръв в урината, е да направите следните неща, които ще помогнат на вашия лекар при поставянето на точна диагноза.

  • Припомнете си какви лекарства сте приемали в близките няколко дни или в момента. Твърде възможно е кървенето да е в резултат на страничен ефект от тези медикаменти. Запишете наименованията им, за да ги покажете на медицинското лице;
  • Ако сте подлагали организма си на усилена тренировка или сте извършвали тежка физическа дейност, това също би могло да провокира кървене. Споменете го на всяка цена;
  • Ако не сте запознати със заболяванията във вашето семейство, разпитайте роднини и съберете такава информация. Бъбречни заболявания на близките ви могат да се наследят, така че това са важни сведения;
  • Сега е моментът да си припомните за всички признаци на възпалително състояние, което може да сте прекарали в близките дни, без да му обърнете внимание. Именно това може да е причината за хематурия;
  • Ако сте мъж и имате проблем с простата, дори и недиагностициран, уведомете вашия лекар.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече