назад

Левкоплакия – чували ли сте за нея?

Новини

25.11.2021

Левкоплакия – чували ли сте за нея?

Левкоплакия е заболяване, което не е много разпознаваемо. Хората, които биват диагностицирани с него, често се чувстват объркани, изненадани и уплашени именно поради факта, че не са чували нищо за заболяването преди това.

В превод от гръцки наименованието означава “бяла плака”. Левкоплакията може да се развива с години, без да усетите каквито и да било симптоми. Поставянето на диагноза може да стане след случайно откриване при профилактичен преглед, но много често наличието на плаки остава и незабелязано.

Какво представлява левкоплакията?

Най-общо казано това е дълъг процес, при който поради различни фактори настъпва промяна в естествения метод на делене на клетките и те започват да образуват атипични зони. Тези зони постепенно се разрастват и епителът на лигавицата се вроговява. Образуват се разнообразни по големина и форма петна, които могат да имат различен характер.

Най-разпространена е т.нар. проста левкоплакия, изразяваща се в образуването на светли, почти бели петна във всякакви размери.

Брадавицовидната левкоплакия, както подсказва и самото име, образува плаки с груба, кератозна повърхност, силно наподобяваща брадавица.

Ерозивната левкоплакия се характеризира с наличието на язви по повърхността, нацепване на тъканта и води до ерозиране на засегнатите области. Те лесно се възпаляват, което кара болния да потърси лекарска помощ и така може да бъде диагностициран със заболяването в по-ранен етап.

Космата левкоплакия обикновено развиват пациенти, при които е факт заболяване с изразен имунен дефицит. Пример за такива състояния са HIV, инфектиране с вирус на Епщайн Бар, някои автоимунни заболявания. Противно на името си, тази левкоплакия съвсем не е покрита с косми, а се характеризира с неравна и болезнена повърхност.

Кои са органите, които биват поразявани от левкоплакия най-често?

●       Устната кухина

В този случай се засягат венци, бузи, устни, небце, език. Често причината е прекомерната употреба на всякакви тютюневи изделия, както и на некачествени алкохолни напитки. Понякога в резултат от дентални проблеми се получават малки рани, които постепенно прерастват в плаки. Не подценявайте последствията от носене на неудобни протези, които ви причиняват рани. Те също могат да създадат благоприятна среда за развитие на плаки.

●       Половите органи

Възможно е да се появят плаки по пениса, като често причината е заразяване с човешки папиломен вирус. По-чести обаче са случаите на образуване на плаки по външните срамни устни при жени, преминаващи през периода на менопауза и след него. Липсата на симптоматика и редките посещения при гинеколог спомагат за развитие на левкоплакията. Заболяването може да засегне и маточната шийка, като предизвиква нейното задебеляване. Първопричина би могла да бъде както механична травма, така и папиломен вирус или хормонален дисбаланс.

Без значение от мястото, където е започнало развитието на плаки, болестта предизвиква втвърдяване на лигавиците и довежда до предраково състояние. Засегнатите участъци се появяват като отговор на организма към външни причини като кандидоза, недостиг на някои витамини, както и вече споменатите тютюн, алкохол, ЧПВ и т.н.

Как се диагностицира левкоплакията?

За поставянето на точна диагноза се изисква да бъде взет материал от засегнатата зона, който да бъде изследван (биопсия и хистология). Резултатът дава яснота дали процесът е напреднал до ниво карцином. Вероятността за такова неблагоприятно развитие на нещата варира от 1% до 20%. Ето защо е много важно, ако забележите нетипични промени по гениталиите или вътрешността на устата, веднага да потърсите консултация със специалист гинеколог или УНГ. Имайте предвид, че дори опитни гинеколози могат да пропуснат сигналите за започнали процеси по образуване на плаки. Потърсете специалист, който провежда преглед с колпоскоп. Самия преглед не е болезнен и представлява третиране на вероятните области с оцетна киселина или луголов разтвор. Засегнатите зони отразяват светлинния поток от колпоскопа по различен начин, което помага на гинеколога да ги различи от здравата тъкан. За да постави съответната диагноза, той може да направи биопсия.

Как протича лечението на левкоплакия?

Лечението често налага оперативна намеса, но е възможно и прилагането на по-слабо инвазивни методи като замразяване (криоаблация) или лечение с лазер. Възстановителният период е кратък и протича гладко, без особени проблеми за пациента. Важно е след това да се правят редовни прегледи, които да изключат появата на рецидиви.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече