назад

ОПАСНО ЛИ Е НИСКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ?

Новини

09.10.2021

ОПАСНО ЛИ Е НИСКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ?

Много хора считат, че само високото кръвно налягане представлява проблем и крие потенциални опасности. В действителност това не е съвсем така. Честите спадове и ниските граници на кръвното понякога са симптом за скрит проблем, така че е силно препоръчително, ако често изпадате в такова състояние, да потърсите компетентното мнение на специалист.

В какви случаи трябва да се притесняваме?

На всеки може да се случи да се почувства неразположен или леко замаян, вследствие на рязко ставане след навеждане. Тялото реагира мигновено като учестява пулса и свива кръвоносните съдове. Така само за няколко секунди неразположението отминава. Ако обаче такива събития са често повтарящи се, нужно е да обърнете внимание. Възможна е появата и на други симптоми като например усещане за замайване на главата, гадене и главоболие, слабост и отпадналост и т.н. Понякога по-чувствителните хора може дори да получат припадък, особено ако кръвното е паднало значително. За мнозина пък поддържането на ниски граници е нормално състояние, към което организмът им се е адаптирал и не усещат дискомфорт от това.

На какво се дължи понижаването на артериалното налягане?

Честа причина за ниското кръвно налягане са последиците от други състояния, в които е изпаднал човек. Такива могат да бъдат например резултатите от агресивна диета, свързана с гладуване; когато човек е измъчван от повръщане и диария, водещи до обезводняване; при загуба на голямо количество кръв, анемия и т.н. Летните горещини пък карат тялото да се поти обилно, като при това се отделят и много соли. Съдовете от своя страна се разширяват, вследствие на топлината. Комбинацията от тези реакции съвсем естествено води до понижаване на кръвното. Подобни са резултатите и при усилено физическо натоварване или тренировка.

Как да действаме, в случай на понижено кръвно?

Ако изпаднете в такова състояние, можете да реагирате бързо с няколко прости трика. На първо място е важно да легнете и да подложите нещо под краката си, за да бъдат те по-високо от главата. По този начин кръвният поток се насочва към мозъка и сърцето и помагате на тялото да компенсира. Следващата стъпка е да доставите на организма си нужните електролити. Най-добрият вариант в домашни условия е прием на голямо количество солѐн айрян. Солта е тази, която ще спомогне течностите да се задържат в организма, вместо да бъдат изхвърлени с урината. Много скоро ще се почувствате по-добре, но не бързайте да ставате – дайте време на тялото си да започне да функционира нормално.

Кога да се обърнем към специалист?

В случай обаче, че не свързвате спадовете на кръвното налягане с някои от изброените причини, добре е да си направите един преглед при кардиолог. За да разполагате с базисна информация, която да му помогне да се ориентира във вашето състояние, направете следното: Измервайте кръвното си с апарат по едно и също време в продължение на поне пет дни. Добре е това да става сутрин и вечер, но при възможност и измерване в средата на деня няма да е излишно. Специалистът ще провери и показатели като сърдечна дейност, количество изтласквана кръв, състояние на кръвоносните съдове и др., като по този начин ще изгради общата картина на вашето състояние.

Видове хипотония

Възможно е при тези изследвания да чуете термина артериална хипотония. Това е медицинското название за ниско кръвно налягане. Хипотонията бива различни видове. Споменатите по-горе случаи спадат към групата на ортостатичната хипотония. Когато се загуби връзката между нервите и мозъка, е възможно той да разчете грешно сигналите, които тялото му подава. Тогава дори при нормално кръвно мозъкът реагира с компенсаторни реакции за понижаване, защото за него кръвното ви е високо. Сърцебиенето се забавя и налягането пада. Това е т.нар. неврогенна хипотония. Най-тежки са състоянията, предизвикани от остра хипотония. При тях кръвното е толкова ниско, че в организма настъпва истински хаос. Като резултат е възможно човек да получи инфаркт, инсулт и други тежки поражения.

В заключение ще кажем, че стойности на кръвното налягане под 100/70 изискват да си обърнете внимание и да посетите кардиолог.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече