назад

Опасности за здравето през лятото

Новини

02.08.2021

Опасности за здравето през лятото

Грижата за общото благосъстояние на организма трябва да бъде съобразена със сезона. Смяната на сезоните налага промени в грижата за здравето, познаване на потенциалните опасности и промяна на дозата на някои от приеманите лекарства за хронични заболявания.

Опасности за здравето през лятото в градски условия

Високите температури в града през лятото създават условия за обостряне на сърдечно-съдови заболявания, топлинен удар, дехидратация, ниско кръвно налягане.

Ниско кръвно налягане

Спадането на кръвното налягане предизвиква редица неприятни симптоми – световъртеж, прималяване, прилошаване и риск от припадък. Опасността от внезапна загуба на съзнание в града е сериозна, тъй като има риск от тежко нараняване при падането, както и риск това да се случи на пътното платно и да застраши живота на пострадалия. Пациенти с хронични заболявания, приемащи лекарства за контрол на високото кръвно налягане, се нуждаят от корекция на дозата през лятото, за да избегнат риска.

Топлинен удар

От топлинен удар най-застрашени са възрастните хора, децата и страдащите от сърдечно-съдови заболявания или затлъстяване. Опасността от топлинен удар е най-висока при работа в топли и влажни помещения, тежка физическа работа, прием на алкохол. Симптомите включват главоболие, световъртеж, гадене, затруднено дишане. Ако не се вземат мерки, настъпват халюцинации, гърчове, загуба на съзнание, повишаване на температурата до стойности над физиологичните. Съществува реална опасност от спиране на дишането и сърдечната дейност, което налага извършване на сърдечен масаж и прилагане на изкуствено дишане.

За предпазване от топлинен удар се препоръчва работа в охладени помещения, носене на прохладни дрехи от свободни и проветриви материи, избягване на топлината в най-горещата част на деня, прием на адекватно количество течности. При настъпили симптоми се прилагат студени компреси на главата, гърдите, корема и се осигуряват на пострадалия хладно помещение и студени подсладени напитки, ако състоянието не е по-тежко и не изисква незабавна спешна помощ или извършване на реанимационни дейности.

Дехидратация

Дехидратацията се причинява от прием на недостатъчно количество течности през лятото, когато са налице повишено изпотяване и високи температури. Тежката дехидратация води до хипернатремия и представлява пряка опасност за живота. Първите признаци на дехидратация включват сухота в устата, световъртеж,  учестено дишане, загуба на ориентация, ниско кръвно налягане. За профилактика се препоръчва увеличен прием на течности през лятото, съобразени и с работната среда – тежката физическа работа на открито в града изисква сериозно повишаване на количеството на приеманите течности.

Опасности за здравето по време на почивка на морския бряг

За да останат от морската почивка само хубави спомени, е необходима внимателна грижа за здравето.

Изгаряне

Слънчевото изгаряне е болезнено и опасно за здравето, тъй като създава опасност от развитие на най-тежката форма на рак на кожата – меланом. Профилактиката се състои в употреба на слънцезащитен крем с висок фактор, избягване на излагане на пряка слънчева светлина във времето от 12 до 16 часа, както и редовни профилактични прегледи при дерматолог с цел ранно откриване на кожни изменения. Консултирайте се незабавно с вашия лекар, ако забележите видоизменена или новопоявила се бенка, която кърви или е с голям диаметър, нараства, несиметрична е и няма равен цвят.

Слънчев удар

Слънчевият удар е сериозно състояние, причинено от прекомерното излагане на слънце. Най-застрашени са децата, хората над 65 години и страдащите от диабет, сърдечно-съдови, дихателни заболявания или високо кръвно налягане. Симптомите са суха и гореща кожа, виене на свят, сърцебиене, учестено дишане. Ако не се вземат адекватни мерки за преодоляване на състоянието, пострадалият може да изпадне в безсъзнание.

Морска флора и фауна

Бъдете внимателни с нея. Някои видове са отровни, други причиняват болка, изгаряне, зачервяване или по-тежки симптоми.

Хранително натравяне

Хранителните отравяния през лятото са най-често бактериални и са свързани с консумация на заразена храна, ястия, престояли на слънце или висока температура, както и на морски деликатеси. Най-честите хранителни отравяния лятото са  причинени от Ешерихия коли и салмонела. Симптомите включват диария, гадене, повръщане, болки в корема. При тежки симптоми, при деца и хронично болни, е необходима лекарска помощ за овладяване на състоянието и предпазване от дехидратация.

Опасности за здравето през лятото в планината

Кърлежи и лаймска болест

В паркове, планината и тревни площи най-значителната опасност идва от кърлежите, значителна част от които биха могли да са преносители на болести. Лаймската болест е трудна за диагностициране и разпознаване, често остава дълго време неоткрита, което води до тежки поражения на здравето. При ухапване от кърлеж с оглед профилактика на лаймската болест не правете проби да го извадите сами, а потърсете лекарска помощ. Необходимо е и проследяване за поява на симптоми на лаймска болест.

Ухапване/ужилване от насекоми

Хората, алергични към определен вид насекоми, трябва да бъдат особено внимателни сред природата лятото. Леките алергични реакции включват оток, зачервяване, болка, обрив, но не са опасни за живота. Тежките алергични реакции, които се развиват от секунди до минути след ужилване или ухапване, могат да бъдат фатални, ако не се потърси спешна медицинска помощ и не се приложи незабавно терапия. Те предизвикват полиорганно засягане или анафилактичен шок, протичащ с невъзможност за дишане, промени в съзнанието, кома. Алергични пациенти, които е невъзможно да избягват алергена, може да се обърнат към своя алерголог за провеждане на десенсибилизация – преодоляване на алергията.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече