назад

Псориазис вулгарис: какво трябва да знаем за това заболяване?

Новини

04.03.2021

Псориазис вулгарис: какво трябва да знаем за това заболяване?

Псориазис вулгарис е хронично кожно заболяване, при което се наблюдават обширни червени плаки, покрити със сребристо-бели люспи, разположени главно в областта на лактите, коленете, кръста и скалпа. При около 30% от пациентите се наблюдава и псориатичен артрит. В този случай е възможна появата на болка, подуване и/или зачервяване на ставите.

Обривите са с различни размери, при липса на лечение и предразполагащи фактори могат да се слеят и обхванат цялото тяло. Възможно е да покриват и крайниците. Заболяването се среща при хора от всички възрасти.

Сред възможните причини за поява на заболяването са генетична предразположеност, инфекция, прием на медикаменти, стрес и други. Под влияние на тези фактори се стига до възпаление, натрупване на цитокини в кожата, промяна в скоростта на деление на клетките в епидермиса и в крайна сметка: до поява на люспи по повърхността на кожата.

Лечението на псориазиса се осъществява с локални средства – мазила за външна употреба и системни средства – медикаменти за вътрешен прием (метотрексат, циклоспорин). Все по-успешно се прилагат биологичните терапии – иновация в лечението на псориазис с отличен резултат дори при тежки форми, трудно поддаващи се на лечение. Постигането на контрол върху заболяването и повлияването му до степен да не пречи на социалния живот на пациента е напълно реално.

Повече информация и консултация може да получите от д-р Ръткова или д-р Цветанова в МЦ „Хера” – след предварително записване на час на телефони 024048656 и 0882441433 в рамките на безплатна кампания в подкрепа на пациентите с псориазис.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече