назад

Рискови фактори за инсулт и профилактика

Новини

10.02.2022

Рискови фактори за инсулт и профилактика

Тревожната статистика сочи, че от европейските страни България е на предни позиции  по смъртност от инсулт, а в световен мащаб на всеки 10 починали, един е починал от същото. Това е третата най-често срещана причина за смъртност след исхемичната болест на сърцето и онкологичните заболявания.

От мозъчен инсулт можеда пострада всеки, без значение от възрастта, пола или расата. При наличие на рискови фактори, шансовете да се пострада от инсулт се увеличават. Но запознаем ли се с тези фактори, възможно е да предотвратим 2/3 от инсултите.

Кои рискови фактори подлежат на контрол?

Най-общо основните фактори, играещи роля за получаване на мозъчен инсулт, могат да се разделят на такива, които се контролират, и на други, неконтролируеми.

Към неконтролируемите се отнасят по-напредналата възраст, мъжкият пол, негроидната раса, фамилната обремененост и др.

От друга страна, съществуват и напълно контролируеми фактори. Ако са свързани с начина на живот, те могат да бъдат променени, а породените от заболявания, отстранени чрез лечение.

Към основните рискови фактори, подлежащи на контрол, могат да се отнесат следните:

Артериална хипертония

Всъщност става въпрос за високото кръвно налягане, а според СЗО то е такова, когато двете граници се покачват трайно над 140/90 mmHg.

При хората, страдащи от високо кръвно налягане, рискът от развиване на инсулт е 1,5 пъти по-висок, защото на сърцето са му нужни повече усилия да изпомпва кръвта. По този начин кръвоносните съдове отслабват, увреждат се важни органи, включително и сърцето.

Високи нива на холестерол

В качеството си на липид или мазнина, холестеролът постоянно циркулира чрез кръвоносния поток и е наличен във всяка клетка. Поради важните си функции тялото ни се нуждае от него. Съдържа се предимно в месните и млечните животински продукти.

Холестеролът не може да бъде разграден в кръвообращението и се пренася от липопротеините от и към клетките. От няколкото вида липопротеини най-важните са LDL – с малка плътност, и HDL – с висока плътност. „Лошият” холестерол образува тези с малка плътност, а той може да се наслои по стените на кръвоносните съдове и така да доведе до стесняването им. Плаките могат да станат причина за исхемичен инсулт.

Захарен диабет

При страдащ от захарен диабет пациент рискът от инсулт е 4 пъти по-голям. Кръвната захар има много високи нива, които не могат да се усвоят от клетките. Става въпрос за диабет тип 2, срещащ се по-често. Обикновено от него страдат хора в зряла възраст и откриването му може да не стане веднага. Докато при тип 1 произведеният инсулин, който преобразува глюкозата в кръвта, е недостатъчен, при втория тип поради развита инсулинова резистентност от клетките кръвната захар покачва нивата си над нормите.

Атеросклероза

Характерно за атеросклерозата е, че по артериалните стени се изграждат много прогресивно плаки, получени от клетки и мастни образувания. Стените задебеляват и като резултат до мозъка може да не достига достатъчно кръв. Симптомите не протичат явно, но могат да бъдат открити при изследване.

Предсърдно мъждене

Състоянието е вид аритмия и се изразява в бързи съкращения (мъждене) на предсърдията, чийто брой за 1 мин. достига 350-450. Създава условия кръвта да бъде задържана във фибрилиращите предсърдия, да доведе до образуването на тромб и да предизвика инсулт, когато достигне до мозъчните съдове.

Данните сочат, че при почти 15% от хората с инсулт се регистрира и предсърдно мъждене. При навременно диагностициране е възможно инсултът да бъде предотвратен.

Наднормено тегло

Затлъстяването се отразява пагубно на цялата кръвоносна система, тъй като я натоварва допълнително. Може да увеличи нивата на холестерола LDL, както и тези на кръвното налягане и кръвната захар – все потенциални причини за мозъчен инсулт.

Тютюнопушене и алкохол

Като два нездравословни навика, те изиграват в много от случаите положителна роля за провокирането на инсулт.

Тютюнопушенето понижава количеството на кислород в кръвта и допринася да се натрупат отлагания по стените на кръвоносните съдове.

По отношение на алкохола, няма категорични доказателства, че увеличава риска от инсулт, ако на ден се консумират до 1-2 питиета. Повечето медицински специалисти споделят мнението, че броят на питиетата при мъжете не трябва да е повече от 2 дневно, а за жени е препоръчително само 1.

Въпреки че при лечението на инсултите се отчитат успехи, по-важна е ранната превенция.

Каква профилактика е нужна за намаляване на рисковете от инсулт?

За профилактика срещу инсулт не съществуват универсални правила, но спазването на някои препоръки би изиграло положителна роля:

  • Редовно следене на личните рискови фактори и периодично посещение на личния лекар за профилактични прегледи, изследвания и консултации;
  • Поддържане на добра физическа активност;
  • Здравословно хранене, включващо предимно плодове, зеленчуци и малко сол;
  • Минимална консумация на алкохол;
  • Спиране на тютюнопушенето;
  • Информираност за предупредителните симптоми за инсулт и за нужните мерки.

Ефективността на първичната профилактика ще бъде по-голяма, ако се провежда системно. Почти 80% от причините за инсулт могат да се контролират, а това означава, че попадането в рисковата група зависи от личната превенция на всеки.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече