назад

Уртикария – защо се появява и как да я избегнем

Новини

31.08.2022

Уртикарията е често срещано състояние, като 20% от хората могат да бъдат засегнати от него в определен момент от своя живот.

Проявите на болестта се изразяват с обриви, които са с кръгла, овална или пръстеновидна форма и с бял, розов или червен цвят. Тъй като уртиките приличат на обривите, получени след опарване от коприва, уртикарията е наричана и копривна треска.

Уртиките са силно сърбящи и е възможно да се появят на различни места по тялото. Едни от тях изчезват за 2-3 часа и се образуват нови в други области. На мястото на изчезналите кожата остава зачервена известно време.

При някои хора уртикарията може да бъде придружена от подутини по клепачи, устни, дори и по полови органи.

Кое причинява появата на уртикария?

Причинителите на уртикария могат да са от различен характер. Те провокират освобождаването на хистамин от мастоцитните кожни клетки. В резултат на това, под повърхността на кожата, през стените на малките кръвоносни съдове, преминава течност. Уртиките се образуват поради нейното натрупване. Настъпва разширяване на кръвоносните съдове от хистамина и другите съединения, което предизвиква зачервяване.

В много от случаите на уртикария провокиращият фактор трудно може да бъде открит. Той може да бъде както обикновена настинка, така и лекарство, излагане на слънце, конкретна храна или контакт с растения.

Най-честите причинители на уртикария могат да бъдат обособени в няколко групи:

Алергични:

 • храни – ягоди, яйца, морски дарове, шоколад или ядки;
 • някои медикаменти – ваксини, антибиотици, АСЕ инхибитори, нестероидни възпалителни средства, серуми и др.;
 • ухапвания от пчели и оси, комари, бълхи и паяци;
 • инхалационни алергени – домашен прах, парфюми, полени, пух;
 • различни гъбички, вируси, паразити.

Неалергични:

 • заболявания на различни системи и органи – гастроинтестинални, чернодробни, бъбречни, ендокринни, невровегетативни, психосоматични;
 • автоимунни заболявания;
 • злокачествени заболявания.

Други рискови фактори могат да бъдат физичните като механични въздействия, студ или топлина, светлина, както и стрес, бременност или физически усилия.

Има различни видове уртикария, като според начина на протичане е остра и хронична, а според провокиращия фактор – холинергична, контактна, васкулетна, психогенна и др.

Уртикарията не е заразна и не се разпространява при близък контакт от човек на човек.

Причината за поява на заболяването се установява чрез комплексен подход. В повечето случаи лечението цели облекчаване на симптомите до отшумяване на заболяването. Обикновено се използват антихистамини или кортикостероиди при по-тежки форми.

Може ли да се избегне уртикарията?

Ако причината за копривната треска е известна и е например алергия от лекарство или храна, тя трябва да бъде отстранена. За превенцията ще помогне избягването на предполагаеми алергенни и други фактори:

 • храни, причиняващи симптомите;
 • известни алергени, потвърдени чрез тестове;
 • физически иницииращи фактори;
 • прием на аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства и опиати.

Фактори, влошаващи уртикарията, могат да бъдат алкохолът, кофеинът и стресът.

В повечето случаи състоянието при уртикария облекчава хладният душ или студеният компрес. Задължително е да се спазват препоръките на дерматолога, за да не се достигне до оток на Квинке, бактериална инфекция, депресия и др. усложнения.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече