назад

Уртикарията – причини, лечение, симптоми

Новини

04.03.2021

Уртикарията – причини, лечение, симптоми

Уртикарията, известна като копривна треска, представлява заболяване, протичащо с поява на червени надигнати над кожата обривни единици, които избледняват при натиск и се характеризират със сърбеж, който се усилва при разчесване и стрес. Обривите приличат на появяващите се след ужилване с коприва, от което е получила името си и болестта.

Може да протече остро с продължителност до 6 седмици или хронично. Обривите могат да присъстват от няколко минути до 24 часа.

Фактори, отключващи заболяването, са различни храни, сред които най-често ядки, млечни и морски дарове, тъй като са силни алергени, медикаменти, като възможността част от тях да причинят уртикария е посочена в листовките им, насекоми, цветен прашец, растения като отровен дъб и отровен бръшлян, различни заболявания, вируси, бактерии и хормонални промени. Причини за уртикарията могат да бъдат студ, топлина, слънце, натиск, контакт с растения.

Предпазването от уртикария се състои в избягване на провокиращите фактори – храни, медикаменти и други, според това какво е предизвикало появата на заболяването. Ако причинителят е неизвестен, се препоръчва интрадермално тестуване за определянето му или епикутанно, ако алергенът е контактен. Тестването се извършва след отзвучаване на симптомите. При него определен антиген се вкарва подкожно и се следи за наличие на реакция. При специфичните видове уртикария, причинена от студ, топлина или слънце, тестовете се провеждат с лед, топла вода и други. Така се открива причинителят, който болният трябва да избягва, за да не допусне повторна поява на симптоми.

Уртикарията се повлиява от антихистамини, кортикостероиди и други, насочени към потискане на симптомите. Не представлява опасност за живота, ако не протича с ангиоедем – подуване на устните и гърлото, което може да доведе до задушаване и изисква спешна медицинска намеса и бързо овладяване на състоянието.

Сърбежът се увеличава при разчесване, поради което се препоръчва облекчаването му в домашни условия с нетрадиционни средства – студен компрес върху обрива, обливане със студена вода, ако самата уртикария не е предизвикана от студ. Подпомагащи лечението на уртикария са билкови чайове от лайка, женско биле, зелен чай.

Не разчитайте само на тях обаче и задължително се консултирайте с лекар. Определяйки тежестта на заболяването при вас и причинителя, ще съумеете да избягвате отключващия фактор и да съхраните здравето си. Подходящият специалист ще откриете в МЦ „Хера“.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече