назад

Високо кръвно налягане – причини, симптоми и как да го измерваме правилно

Новини

26.05.2021

Високо кръвно налягане  –  причини, симптоми и как да го измерваме правилно

Хипертонията засяга около 30% от хората в зряла възраст и над 60% от хората в пенсионна такава. Всеки трети пълнолетен в България страда от високо кръвно налягане, което го поставя в риск от възникване на усложнения, част от които са потенциално животозастрашаващи. Дори да не се стигне до най-тежките усложнения – инсулт, инфаркт, аневризма и други, поддържането на високо кръвно налягане е нежелателно, тъй като уврежда кръвоносните съдове и важни органи като сърцето и бъбреците. Това прави установяването на причините за хипертонията, познаването на симптомите на заболяването и лекарската консултация с цел корекция на кръвното налягане и поддържането му в нормални граници важни за здравето.

Причини за високо кръвно налягане

Причините за хипертония могат да бъдат както вредни навици и неправилен начин на живот, така и стрес или наличие на определени заболявания. Сред болестите, водещи до високо кръвно налягане, са диабет, бъбречни заболявания, хормонални проблеми, системни болести. В случая говорим за вторична хипертония, дължаща се на друго заболяване. Контролът и лечение на основното заболяване повлиява добре и поддържането на нормално кръвно налягане.

До високо кръвно налягане води и приемът на някои лекарства и билки. В този случай преустановяването на употребата им позволява нормализиране на стойностите.

Други причини за хипертонията са свързани с нездравословен начин на живот или наследственост. Сред тях са:

  • Непълноценно хранене с богати на мазнини и захар храни за сметка на съдържащите фибри, белтъчини, витамини и минерали. Това води до повишаване на теглото, а наднорменото тегло – до високо кръвно налягане;
  • Прекомерна употреба на сол;
  • Заседнал начин на живот, липса на движение и спорт, водещи до съдова дистония. Физическата активност води до редуциране на периферното съдово съпротивление и е начин за поддържане на кръвното налягане в нормални граници. Водещите активен и здравословен живот са с 50% по-малко застрашени от хипертония;
  • Вредни навици – консумация на алкохол, тютюнопушене;
  • Хроничен стрес, който причинява увеличаване на серумния адреналин, норадреналин. Продължителният стрес води неминуемо до високо кръвно налягане;
  • Членове на семейството с високо кръвно налягане – наследственост. Тя сама по себе си не е достатъчна. Съчетаването на наследствени фактори с фактори от околната среда заедно са причина за хипертонията.

Симптоми на повишено кръвно налягане

Симптомите на повишено кръвно налягане са неспецифични и са характерни и за редица други заболявания. Разпознаването им и извършването на лекарска консултация за започване на лечение са от водещо значение за превенция на усложненията на заболяването.

Симптомите включват: гадене и повръщане, главоболие, световъртеж, замъглено зрение, замайване, кръвотечение от носа. При редовна изява на един или повече, прегледът и измерването на кръвното налягане няколко пъти на ден са задължителни с цел уточняване на причините и дали са свързани с него.

Много от пациентите с високо кръвно налягане нямат симптоми и заболяването се открива случайно – при рутинен преглед. Това прави профилактичното измерване на кръвното налягане важно за диагностициране на хипертонията.

Правилно измерване на кръвното налягане

Контролът на кръвното налягане, правилното му измерване и проследяване са от съществено значение за диагностициране на хипертонията, нейното проследяване и лечение. При липса на оплаквания, рискови фактори, симптоми и наследственост профилактичното измерване при посещение на личния лекар 2-3 пъти годишно обикновено е достатъчно.

При рискови фактори и симптоми следва да се има предвид, че освен измерването в лекарския кабинет, е нужен и контрол вкъщи. Измерването на кръвното налягане у дома е задача, с която може да се справи почти всеки, ако знае как. Указанията на Световната здравна организация сочат, че кръвното налягане се измерва в спокойно състояние и след кратка 5-минутна почивка, както и не по-рано от 2 часа след прием на кафе, интензивен спорт или обилно хранене. Всички те могат да доведат до фалшиво повишено кръвно налягане. При измерване ръката, на която е поставен апарата, трябва да бъде разположена на нивото на сърцето, а тялото да е в спокойно състояние и без напрежение. Първоначално измерването се извършва и на двете ръце. В случай че има значителна разлика в отчетените показатели, всяко следващо измерване следва да се извършва на ръката, показала по-високи стойности. Апаратът, с който се извършва измерването в домашни условия, трябва да бъде качествен и да се калибрира на всеки 6 месеца, за да има сигурност в показаните от него стойности.

Контролът на кръвното налягане е постижим и възможен. Благодарение на него се постига превенция на сериозните последици от заболяването.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече