назад

Всичко за ендометриозата

Новини

10/06/2024

Какво представлява ендометриозата?

Ендометриозата се случва, когато тъкан, подобна на тази, която покрива матката , расте извън нея.

Тази тъкан действа като обикновената маточна тъкан по време на цикъла – тя се разпада и кърви в края на цикъла. Но тази кръв няма къде да отиде. Околните области могат да се възпалят или подуят. Могат да се получат белези и лезии.

Ендометриозата е най-често срещана в яйчниците.

 

Видове ендометриоза

 1. Повърхностна перитонеална ендометриоза. Перитонеумът е тънка мембрана, която покрива корема и таза. Той обхваща и повечето органи в тези кухини. При този тип ендометриалната тъкан се прикрепя към перитонеума. Това е най-малко тежката форма.
 2. Ендометриоми. Това са тъмни кисти, пълни с кървава течност. Наричат ​​се още шоколадови кисти. Те се различават по размер и могат да се появят в различни части на таза или корема, но най-често се срещат в яйчниците.
 3. Дълбока тазова ендометриоза (DIE). При този тип, ендометриалната тъкан е нахлула в органите в или извън тазовата кухина. Това може да включва яйчниците, ректума, пикочния мехур и червата. Сравнително рядко, но понякога срастванията могат така да съединят органите, че те да останат неподвижни. Това състояние се нарича „замразен“ или „фиксиран“ таз. Но това се случва само на 1% -5% от хората с ендометриоза.
 4. Ендометриоза на коремната стена. В някои случаи ендометриалната тъкан може да расте върху коремната стена. Клетките могат да се прикрепят към хирургичен разрез, като този от цезарово сечение.

 

Симптоми на ендометриоза

 • Може да не забележите никакви признаци на ендометриоза. Когато ги имате, те могат да включват:
 • Болка в гърба по време на цикъл
 • Тежки менструални спазми
 • Болка при изхождане, особено по време на цикъл
 • Необичайно или силно кървене по време на менструация
 • Кръв в изпражненията или урината
 • Диария или запек
 • Болезнен секс
 • Умора, която не изчезва
 • Проблем със забременяването

Важно е да знаете, че симптомите  не отразяват непременно тежестта на заболяването. Може да имате много допълнителна тъкан без симптоми или малко количество, което причинява много изразени симптоми.

 

Лечение

Все още няма открит лек за ендометриоза и тук е ключовата роля на съвременната медицина.

Към днешна дата лечението обикновено включва терапия с лекарства или операция. Може да се наложи да се опитат различни лечения, за да се намери най-правилната терапия за пациента.

 

Гинекологът може да препоръча болкоуспокояващи или хормонални медикаменти. Хормоналната терапия намалява количеството естроген, което тялото произвежда и може да спре цикъла . Това помага на лезиите да кървят по-малко, така че да се намали възпалението, белезите и образуването на кисти.

Ако тези лечения не помогнат, може да се наложи операция за отстраняване на огнищата. Тя може да бъде извършена лапароскопски или чрез отворена коремна операция. Друг вариант за жени, които не планират забременяване, е хирургично отстраняване на матката. Това се нарича хистеректомия. Може да се извърши едновременно с оофоректомия, при която хирургът отстранява и яйчниците.

 

Когато посетите лекарския кабинет е хубаво да зададете следните въпроси на Вашия гинеколог:

 • Какъв е лечебният план, който сте избрали за мен?
 • Как ще разберем дали работи?
 • Какви са ползите? А рисковете?
 • Колко дълго ще продължи това лечение?
 • Има ли други възможности?
 • Ще се наложи ли в бъдеще да се подложа на допълнителни терапии или процедури?
 • Какво ще стане, ако не предприема нищо?
 • Какъв е вашият подход към облекчаването на болката?

***

Ако все още сте в търсене на опитен специалист и отлична апаратура, ние ви предлагаме да запишете част при д-р Васил Димов(работи с НЗОК) или д-р Нина Байчева

Запишете час на телефон: 02 404 8656; 0882 441 433

или

Онлайн през системата Superdoc

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече