назад

Алергичен ринит – как да го разпознаем и как да се лекуваме

Новини

22.03.2021

Алергичен ринит – как да го разпознаем и как да се лекуваме

Алергичният ринит е най-честото алергично заболяване, което обаче нерядко остава  неразпознато и нелекувано, тъй като пациентите го считат погрешно за лека настинка и/или конюнктивит без да потърсят подходяща лекарска помощ. За разлика от вирусните заболявания, секретът при ринита е бистър и воден, наличен е и сърбеж, който не е характерен за простуди и грипове. Съвременният начин на живот, замърсяването на околната среда и индустриалното развитие водят до драстично повишаване на страдащите от алергичен ринит през последните години, което налага подобряване на информираността сред населението с цел разпознаване на симптомите и прилагане на навременно лечение.

Какви са симптомите?

Най-честите симптоми на заболяването са запушен, течащ нос, сърбеж, дразнене в гърлото, зачервени и насълзени очи, затруднено дишане. Наличието на няколко от тези неразположения е добра причина да потърсите лекарска помощ от алерголог с цел диагностика и своевременно лечение, което е от изключителна важност, тъй като около половината болни с нелекуван алергичен ринит развиват последваща бронхиална астма. Алергичният ринит влошава и симптомите от страна на долните дихателни пътища, съпътства и огромен процент от страдащите от астма.

Нелекуваният алергичен ринит има и други негативни последици върху организма:

  • Затруднено запаметяване концентрация;
  • Проблеми със съня – трудно заспиване, невъзможност за пълноценен сън и възстановяване, нарушаване на всички параметри на съня;
  • Нетрудоспособност.

Какво предизвиква алергичен ринит?

Част от факторите, водещи до развитие на алергичен ринит, са свързани с външната среда. Чест причинител са полените, което обяснява усложняването на заболяването през пролетно-летния сезон, но схващането, че този ринит се причинява само от полени, е напълно погрешно. Алергени могат да бъдат и плесените, гъбите, инсектите, акарите, животинският пърхот.

Други фактори за развитие на алергичен ринит са генни предпоставки и фамилна обремененост. Известно е, че при родител с алергичен ринит, вероятността за появата на такъв у децата е до 50%.

Допълнителни утежняващи фактори са бебе, родено твърде рано, ниско родилно тегло и приемането на хормонални препарати по време на бременността. Фактори от професионалната среда също могат да бъдат причина за алергичен ринит.

Как се диагностицира алергичен ринит?

Диагностиката се базира на диагностичните тестове и анамнезата. Лекарите разполагат с редица диагностични методи и инструментариуми, с които да отхвърлят или потвърдят диагнозата. Навременният преглед при алерголог спестява много бъдещи проблеми. Налични са безопасни, достъпни и ефективни средства за лечение – антихистамини. Полезни за овладяване на заболяването са и назалните кортикостероиди. Трайно справяне с проблема може да се постигне чрез алергенната имунотерапия, при която тялото получава постепенно все по-големи дози от алергена, за да свикне с него. Този начин на лечение изисква търпение и отнема време.

Естествено, необходим е и стремеж към избягване на алергените, доколкото и когато е възможно – недопускане на влага и плесен в жилището; замяна на спалното бельо с такова, защитено от акари; ограничаване излизането от дома между 5 и 10 часа сутринта, особено във ветровити дни при наличие на полени; лишаване от домашен любимец и недопускане на близост с хора, отглеждащи такъв.

Алергичният ринит е глобален здравен проблем със системно увеличаваща се честота, което поставя редица въпроси за необходимостта от диагностицирането му и назначаването на лечение. Екипът алерголози на МЦ „Хера“ ще ви помогне да направите първата и най-важна стъпка към справянето с проблема. Може да запишете час за вашия преглед на телефони 0882 441 433 и 02 404 8656.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече