назад

Хипертония – какво я провокира и как да се контролира

Новини

14.06.2022

Неслучайно наричат хипертонията „тихият убиец”, защото тя е сред основните причини за заболеваемост и висока смъртност по света. Позната още с наименованието артериална хипертония, тя е хронично заболяване, което настъпва при по-голямото налягане на кръвта при движението ѝ по артериите.

В България повече от 20% от хората страдат от хипертония, като това са мъже и жени във възрастовата граница 24-65 г. Обикновено всеки трети от 35-44-годишните не подозира, че е с високо кръвно налягане, а почти половината от знаещите за заболяването си не се лекуват.

Какво провокира появата на хипертония?

Счита се, че нормалните граници на кръвното налягане са до 140/90 mm Hg. Високата стойност е систолното налягане, при което сърцето се свива, за да изтласка кръвта в артериите. Долната е диастолното, когато сърцето е отпуснато между две свивания.

Кръвното налягане се колебае в различни граници в денонощието, като най-високи са неговите стойности сутрин и следобед, а по-ниски – по обяд и през нощта. Може да се покачат при физически натоварвания, с напредване на възрастта – също заради стеснени съдове и съчетаване на заболявания.

Сред основните фактори, провокиращи хипертония, са:

  • Физически: атеросклероза, бъбречна инфекция, запушване на артерия, генетична наследственост, затлъстяване, тютюнопушене, повишена консумация на кафе и вино и др.;
  • Психични: нервност, тревога, постоянен страх и емоционален дисбаланс.

Рискови фактори, подлежащи на контрол, са наднорменото тегло, прекомерното консумиране на сол и алкохолни напитки, липсата на активно движение, заседналият начин на живот, тютюнопушенето и емоционалният стрес. Фактори, които не е възможно да бъдат управлявани, са възрастта, полът и расата, както и генетичната предразположеност.

Как може да бъде контролирана хипертонията?

За да бъде успешно контролирана, хипертонията изисква първо диагностициране от кардиолог. Трябва да посетите задължително специалист, ако сутрин и вечер имате болки в тила, но и симптоми като сърцебиене или стягане в гърдите, световъртеж и замъглено зрение, задъхване при физическа работа, пищене в ушите или пулсиращо усещане в крайниците.

Ако кръвното налягане се повиши рязко над 180/120, може да се получи хипертонична криза. При невзети навреме мерки за овладяване на хипертонията може да се достигне до инсулт, сърдечна недостатъчност, атеросклероза, диабет, нарушена бъбречна функция, очни заболявания и др.

С проблем като хипертонията може да се води относително нормален начин на живот, стига да се осигурят подходящо лечение и контрол. Според стадия на заболяването, от лекаря ще бъде назначен подходящ хигиенен режим и медикаментозна терапия.

Всеки хипертоник може да осъществява самостоятелен контрол на заболяването си. Необходимо е:

  • Измерване на кръвното налягане сутрин и вечер по правилен начин;
  • Употреба на малко количество готварска сол;
  • Поддържане на телесно тегло в нормални граници;
  • Консумация на повече храни с растителен произход и съдържащи по-малко животински мазнини;
  • Прием на витамини А, С, Е и D; калий и калций;
  • Увеличаване на физическата активност;
  • Отказ от тютюнопушене и ограничена консумация на алкохол;
  • Достатъчно почивка и търсене на ефективен начин за преодоляване на стреса.

Тези насоки за контрол могат да ви послужат като превенция на хипертония, защото не е известна до момента ефективна профилактика. За такава може да се счете единствено периодичното измерване на кръвното налягане и след промяна на неговите стойности извън допустимото, да се посети специалист за назначаване на допълнителни изследвания и при нужда въвеждане на терапия.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече