назад

Хламидията – тихият враг, водещ до стерилитет

Новини

26.05.2021

Хламидията – тихият враг, водещ до стерилитет

Наричат хламидията тихия враг, тъй като протичането при повечето пациенти е безсимптомно, което затруднява диагностицирането. По-често безсимптомни преносители са жените. Липсата на диагноза, съответно липсата на адекватно навременно лечение, води до безплодие. Всъщност инфектирането с хламидии и нелекуваната инфекция са водеща причина за невъзможност за забременяване. Това прави познаването и откриването на заболяването от съществена важност с цел съхранение на репродуктивните функции.

Какво е хламидия?

Хламидиите са микроорганизми, предавани по полов път. Те са от групата на облигатните вътреклетъчни паразити. Родът Chlamydia има два вида. Видът Chlamydia trachomatis са тези, които причиняват безплодие и увреждат незабележимо и тихо репродуктивните органи на жените на фона на неспецифични, минимални, а най-често и липсващи симптоми.

Начин на заразяване

Заразяването става по полов път, като това включва и орален, както и анален полов контакт. Друг път на заразяване е от майката към бебето по време на раждане. Инфектирането може да е особено опасно за новороденото, тъй като причинява усложнения – конюнктивит, интерстициална пневмония и други. Особено уязвими са хората, имащи многобройни и незащитени полови контакти, както и младите момичета, което се дължи на устройството на анатомията им.

Симптоми на хламидия

Висок процент от жените са носители на заболяването, без да имат симптоми. Ако все пак са налични симптоми, те включват:

  • Парене при уриниране, промяна във вагиналния секрет. Това се дължи на факта, че хламидиите първо инфектират пикочния канал;
  • Болка ниско в корема, кървене между отделните менструации. Тези симптоми се наблюдават на по-късен етап – когато инфекцията засегне фалопиевите тръби. Възможно е и да липсват и болестта да продължава да се развива напълно безсимптомно;
  • Симптоми от страна на правото черво и ануса, ако заразяването се е случило по анален път.

Около 50% от мъжете, заразени с хламидии, също нямат изразени симптоми. Ако симптоми са налични, те включват парене при уриниране, чести позиви за уриниране, секрет от половите органи, който обикновено се появява сутрин, болка в тестисите.

Диагностициране

Диагностицирането на заболяването е нелека задача, имайки се предвид липсата на симптоми в много от случаите. Веднъж заподозряно, то лесно може да бъде диагностицирано и подложено на успешно лечение. Изследванията, чрез които се откриват хламидии, са два вида – секрет от уретрата или цервикалния канал и кръвно изследване. Поради големия процент латентни инфекции и пациенти, които не показват симптоми, безопасните полови контакти, липса на безразборни такива и системното изследване за хламидии поне веднъж годишно дори при липса на симптоми, са от съществена важност. Изследването за хламидии е задължително за бременните. Жените на възраст над 20 години, както и по-младите, които са полово активни и имат повече от един партньор, трябва да се изследват за хламидии поне веднъж в годината, за да предприемат мерки, ако се открие инфекция, и да съхранят репродуктивното си здраве.

Усложнения, свързани с хламидията

Най-сериозното усложнение от нелекувана хламидия е стерилитетът. Инфекцията, когато е неразпозната и нелекувана, води до запушване на маточните тръби. Запушването на тръбите е една от водещите причини за женски  стерилитет.

Друго усложнение, причинено от инфекцията, е извънматочната бременност, която носи огромни рискове за жената. Инфекцията е отговорна и за загуба на плода, както и за преждевременно раждане, ако майката е заразена.

Хламидиите могат да инфектират и очите, ставите и черния дроб. Появата на артрит и конюнктивит като резултат от това е по-честа при мъжете.

Лечение на хламидии

Лечението на заболяването се извършва с антибиотици. Тъй като е напълно възможно реинфектиране след излекуване, ако другият партньор все още не е напълно здрав, се налага повишено внимание и съвместно лечение и на двамата партньори. То е наложително, дори и единият да не проявява симптоми. Лечението се извършва под контрола и наблюдението на  специалисти – уролог и гинеколог.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече