назад

Косопадът не засяга само мъжете

Новини

16.08.2023

За хората е някак естествено да приемат мъжкото олисяване. Когато проблемът е сериозен, той има лесно решение – обръснатата глава отдавна е наложена като стил и безспорно улеснява живота на голяма част от оплешивяващите мачовци.

Съвсем не стои така обаче въпросът с представителките на нежния пол, засегнати от проблема. Суетата е присъща за всяка уважаваща себе си дама, а липсата на коса е първото, което се набива на очи. Дори и да не е придружавана от любопитни погледи, сръчквания и шушукане, жената се отнася изключително строго към несъвършенствата в собствената си визия, а това може да се отрази силно негативно на емоционалното ѝ и психично здраве.

Кога можем да говорим за косопад?

Няколко косъма върху гребена не са повод за драма. При напълно естествения процес на прочистване от скалпа ежедневно падат около 50 до 100 косъма. На тяхно място поникват нови и този цикъл поддържа добрият вид на прическата. Когато обаче забележите, че шепата ви се пълни с опадала коса, тя оредява или откриете оголени участъци, това е ясен сигнал за проблем. Незабавно потърсете компетентна помощ от дерматолог. Той ще прецени каква е степента на увреждане и при нужда ще ви насочи към специализирана клиника.

Какви са възможните причини за косопада?

Генетично предразположение

На първо място (както при мъжете, така и при жените) това е наследственият фактор. За окосмяването са отговорни някои гени, нарушението в които причинява съответния проблем. По подобен начин реагира организмът на хормони, излезли от нормалните граници.

Работата на специалиста е да разгледа поразените участъци, да открие има ли допълнителни поражения по кожата, да вземе нужните проби и биопсия, да заснеме моментното състояние и да пристъпи към подходящо лечение. Тази информация бива сравнявана след определен период от време с резултатите от нов такъв преглед, за да се установи напредъкът. Във всички случаи процесът е бавен и изисква търпение от страна на пациента.

Напрежение и умора

Друга възможна причина за косопада е силен стрес, продължителен период под нервно напрежение или преживян шок. Тези състояния вадят организма от здравословния му баланс по много и различни начини. Загубата на коса е типичен пример за такава реакция.

Неправилни грижи

Третирането на косата с агресивни препарати (бои, обезцветители и други), както и ежедневното използване на преса или маша също увреждат фоликулите. Прекалено стегнатите прически са друг подобен фактор, който не се отразява никак добре и може да доведе до травматична алопеция.

Определен тип лечение

Някои медицински интервенции причиняват като страничен ефект загубата на космено покритие. Пример за това са лъче- и химиотерапиите, след които обикновено косата се възстановява. Но в случай на интоксикация с тежки метали процесът може да бъде необратим.

Други често срещани причини

Редица фактори могат да доведат до загуба на коса. Някои жени са по-чувствителни към смяната на сезоните и реагират именно по този начин. Нерядко климаксът е виновен за появата на косопад с различна степен на интензивност. Автоимунните заболявания също провокират проблема и създават допълнителен дискомфорт на засегнатия човек.

Различните диети за отслабване, които много жени предприемат в даден етап от живота си, съвсем не са безобидни. Лишаването на организма от определени хранителни вещества или безразборният прием на хапчета за намаляване на апетита и теглото могат да предизвикат неконтролируем косопад.

Какви са алтернативите за лечение на косопада?

Всеки конкретен случай изисква специфично лечение. За да бъде поставена правилната диагноза обаче, вашият лекуващ лекар ще изиска да му предоставите подробна информация за начина ви на живот. Тя включва освен данни за режима ви на активност и почивка, така и за приема на медикаменти, използвана козметика и продукти за коса, възможни заболявания и много други.

Освен това ще ви бъдат направени необходимите кръвни и хормонални изследвания. В голяма част от случаите се назначават и тестове, даващи информация за здравината на космения фоликул, микроскопско изследване, биопсия, заснемане на скалпа. Целият спектър от данни позволява установяване на точната причината за косопада и помага за назначаване на адекватното му лечение

Във всички случаи това ще е продължителен процес, който при отговорно отношение, постоянство и голяма мотивация ще доведе до подобряване на състоянието на засегнатия скалп.

Съвременната естетична хирургия също разполага с редица възможности в тази насока, така че надежда винаги има.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече