назад

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети

Новини

06/07/2024

По време на летните горещини е важно да следим здравния си статус, тъй като дългото излагане на слънце и топлината могат да повлияят негативно на хората с придружаващи заболявания и особено такива страдащи от високо кръвно налягане.
Високото кръвно налягане е състояние, известно с термина хипертония и се получава, когато налягането на кръвта, която притиска стените на артериите е прекалено висока, което може да доведе до различни проблеми като сърдечни заболявания и инсулт. Редовното измерване на кръвното налягане е от съществено значение за поддържането на здравето.

 

Как влияят по-високите температури?

Високите температури водят до по-усилено отделяне на течности през кожата. Това предразполага към дехидратация. Намалява течната съставка на кръвта, което отново води до хипотонии. Летният сезон изисква прием на достатъчно количество течности, които да заместят загубата предизвикана от потенето. Според последни изследвания ако температурата на въздуха е над 22 градуса, човек трябва да изпива не по-малко от 1900 милилитра течности на ден. Ако температурата е над 30 градуса, течностите трябва да са не по-малко от 3 литра дневно. Не се препоръчва пиене на ледени течности в жегите, защото това натоварва сърцето. За предпочитане е да се пият течности със стайна температура.

 

Силното слънце през летните дни, особено през обедните часове, е самостоятелен рисков фактор за хипертониците. Нагряването на главата може да промени кръвоснабдяването на мозъка, да преразпредели кръвотока като го насочи към нервната система и спадне в периферните тъкани. Това увеличава риска от замайване на съзнанието и дори припадък. Вероятността за мозъчен или сърдечен инцидент в тези случаи е извънредно висок. Излизането на открито в разгара на лятото трябва да бъде в по-прохладните части на деня и по възможност с шапка.

 

Почивките през летния сезон обикновено са свързани с отпускане и намаляване на стреса. Увеличава се обаче консумацията на храна и алкохолни напитки и почти винаги намалява физическата активност. Това може мигновено да се отрази и на дейността на сърдечно-съдовата система. Препоръчително е да не се излиза на слънце след обилен обяд, защото кръвта е съсредоточена в областта на стомашно-чревния тракт и рискът от мозъчна исхемия нараства.

 

Храненето играе решаваща роля за управлението на кръвното налягане през горещите дни. Препоръчва се балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини. Храни с високо съдържание на калий, като банани, спанак и сладки картофи, могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане, противодействайки на ефектите на натрия. Храненето трябва да е на често и по-малко, за да се предотвратят пикове на кръвното налягане след ядене.

 

Какви са стойностите на високо артериално налягане?

Високо артериално налягане обикновено се дефинира, когато систолното е повишено над 140  mmHg, а диастолното – над 90 mmHg.

 

Как е правилно да се измерва артериалното налягане?

В седнало положение, след пет минутен покой, в спокойна обстановка. 30 минути преди това човек не трябва да е пушил  или консумирал храна. Краката не трябва да са кръстосани, а да опират плътно на пода, гърбът трябва да е подпрян. Желателно е да се използват апарати за кръвно, на които маншетът да се поставя на мишницата – 1-2 сантиметра над лакътната ямка. Пациентът не бива да говори и да се движи, докато се измерва артериалното налягане. Ръката трябва да бъде на нивото на сърцето и подпряна на опора. Провеждат се три измервания през една-две минути. Взема се средно аритметично от втора и трета стойност.

 

Има ли точно фиксирано време за приема на медикаментите за високо артериално налягане?

Най-добре е пациентът да се ръководи от препоръката на кардиолога. При някои хора лекарствата се назначават предимно вечер, когато проблемът с високите стойности е през нощта. При други – сутрин. Важното е сутрин медикаментите да се приемат веднага след събуждане. Често пациенти допускат грешка – стават, закусват и едва към 10:00 часа се сещат за лекарството. Едно такова забавяне води до регистриране на по-високи стойности на артериалното налягане.

 

Какви могат да бъдат последствията от артериална хипертония?

Хипертонията е заболяване, което засяга целия организъм. Последствията могат да бъдат увреждане на бъбреците и мозъчни промени. Тя спомага и за атеросклерозата на съдовете. Може да се развие сърдечна недостатъчност. Едно нелекувано повишено артериално налягане генерално може да засегне целия организъм.

 

Без значение от сезона, консултацията с кардиолог е задължителна при всяко съмнение за хипертония. На Ваше разположение в МЦ Хера в град София са: д-р Ралица Панчева; д-р Даниела Караджова (преглежда и в МЦ Хера в град Монтана); д-р Елена Костова

 

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

Новини

06.10.2024

Всичко за ендометриозата

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече