назад

Повишена температура при малки деца – причини и начини за въздействие

Новини

19.07.2021

Повишена температура при малки деца – причини и начини за въздействие

Повишената телесна температура при бебета и малки деца е състояние, заслужаващо особено внимание, тъй като бързо може да причини обезводняване и усложнения. Познаването на най-честите причини за повишена температура и следенето за други  симптоми, придружаващи фебрилитета, може да помогне на младите майки да направят правилната преценка кога е необходима спешна лекарска намеса и кога могат да третират температурата самостоятелно.

Основни причини за повишена температура при малки деца

Повишената телесна температура обикновено сочи, че в организма се случва нещо неестествено. Изключение прави преходната треска, появяваща се няколко дни след раждането и продължаваща няколко часа, която не е заболяване, а е свързана с нормалната физиология на кърмачето и минава самостоятелно.

Не е причина за особено безпокойство и леко повишената температура при бебета до 3 месеца, причинена от претопляне. През първите три месеца от живота на детето терморегулацията на организма е незряла, а температурата може да варира и да е повишена, без да има заболяване. Със самото претопляне обаче трябва да се внимава и да не се допуска, тъй като то не е безобидно за бебето – бързо може да причини обезводняване и нарушения в кръвообращението.

Родителите не следва да са особено притеснени и от температура, която се появява по време на никнене на зъби, както и от тази, появяваща се след ваксинация, ако не е съпроводена с други оплаквания и симптоми.

Сред най-честите причини за повишаване на температурата, изискващи лекарски преглед, уточняване и лечение са:

 • вирусни инфекции;
 • бактериални инфекции;
 • шарка;
 • възпаление на ушите;
 • инфекции на пикочните пътища;
 • бебешка треска;
 • чревна инфекция.

Симптоми на инфекция на пикочните пътища

Трудни за разпознаване от родителите, тъй като детето обикновено е в добро общо състояние. По-рядко са възможни повишена сънливост или отказ от хранене. Детето може да има и болка при уриниране, за която да не може да съобщи, ако е малко. Изследване на урината и консултация с педиатър насочват към състоянието.

Симптоми на бебешка треска

Основен симптом, освен температурата, е обривът по кожата. Възможна е появата на повръщане или кашлица. Заболяването често е бъркано от родителите с алергия и шарка. Необходима е помощ от педиатър.

Симптоми при чревна инфекция

При нея водеща е температурата, а останалите симптоми, свързани с болка в корема и повръщане, се появяват по-късно. Необходима е консултация с педиатър, тъй като повръщането бързо може да причини обезводняване.

Вирусните и бактериалните инфекции се диагностицират и лекуват от педиатъра.

Спешната консултация с лекаря е наложителна, ако заедно с температурата се наблюдават и следните симптоми, както и ако детето е с хронични заболявания:

 • унесеност, отпуснатост на детето;
 • учестено дишане;
 • обезводняване;
 • често повръщане;
 • висока температура, която не спада;
 • фебрилен гърч;
 • болки в корема или главата;
 • увредено общо състояние.

Сваляне на температурата при деца

При не особено висока температура на по-големи деца в добро общо състояние, както и при деца без хронични заболявания, температурата, която не надхвърля определени градуси, може да не се сваля, тъй като помага на тялото да се справи с инфекцията. При температура, по-висока от 38–38.5 градуса и добро общо състояние на детето – храни се и играе – може да я свалите с антипиретици, но след лекарска консултация, тъй като има състояния, в които не се позволяват.

Същественото тук е, че аспиринът е забранен за употреба при деца, поради риск от развитие на опасния синдром на Рей.

До извършването на консултация с педиатър относно избора на лекарство, температурата може да се сваля с „бабини илачи“ – кърпи с оцет върху челото и стъпалата на детето, компреси със студена вода под мишниците и върху слабините.

Задължително при температура е детето да приема много вода, тъй като обезводняването може да е критично. Храненето в периода е второстепенно и не толкова съществено, колкото приемът на течности – неподсладени, а най-добре чиста вода.

Настоящата статия дава основни насоки. Тя не може да замести лекарска консултация и не следва да се използва вместо такава!

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече