назад

Рак на шийката на матката – симптоми и ранна диагностика

Новини

28.06.2021

Рак на шийката на матката – симптоми и ранна диагностика

Ракът на шийката на матката, наричан още цервикален, обхваща най-долната част на матката и е злокачествено и потенциално животозастрашаващо заболяване. Широко разпространен, той е второто по честота раково заболяване при жените. По-често срещан от него е само ракът на гърдата. Лечим е, когато е диагностициран своевременно и в ранен етап.

Защо е важна ранната диагностика при цервикалния рак?

Подобно на всяко онкологично заболяване, ракът на шийката на матката може да бъде преодолян при ранна диагностика и подходящо своевременно лечение, което прави разпознаването на симптомите и профилактичните прегледи от решаващо значение.

Само цитонамазката обаче може да се окаже недостатъчен диагностичен метод на ранен етап. Изследване сочи, че една от всеки около 120 жени по света ще развие рак на маточната шийка, ако извършва профилактика само и единствено чрез ежегодния гинекологичен преглед и цитонамазка. Този брой може да бъде редуциран чрез добавяне на изследване с HPV тест за дамите, навършили 30 години, както и извършване на колпоскопия. Цитонамазката позволява ранното откриване на изменения в клетките на шийката на матката и предприемане на своевременни мерки. Съчетана с HPV тест, тя дава изчерпателна информация налични ли са изменения на клетките, които могат да се превърнат в ракови. Ако такива бъдат открити, следва да бъдат отстранени, за да не се развие болестта. Чрез колпоскопски преглед пък маточната шийка се оглежда прецизно чрез специално устройство и в ранен етап могат да бъдат установени изменени клетки, проби от които да се изпратят за биопсия.

Рискови фактори за рак на шийката на матката

Човешкият папиломен вирус е високорисков за развитие на онкологично заболяване на матката. Много жени се заразяват с него от партньорите си, които са преносители, без да боледуват, но имунната им система се справя и не развиват рак на шийката на матката. Отслабен имунитет, съчетан с други рискови фактори, е ключов фактор за развитието на заболяването.

Някои от тези други рискови фактори са свързани с лоши навици и начин на живот, други са наследствени. Такива са:

 • Наднорменото тегло и консумацията на вредни храни за сметка на антиоксиданти, витамини и минерали от плодовете и зеленчуците;
 • Тютюнопушенето;
 • Ранната бременност – преди навършване на пълнолетие;
 • Ранен старт на сексуалното общуване и честа смяна на партньорите;
 • Отказът от употреба на презервативи;
 • Наследственост;
 • Отслабена или потисната имунна система;
 • Заразяване с Herpes simplex вирус тип 2 или с хламидии.

Симптоми на рак на шийката на матката

Симптомите на цервикалния рак са неспецифични, срещат се при редица други заболявания и състояния и това често забавя посещението при лекар, откриването на болестта и лечението. Този факт прави профилактичния преглед съществено важен. Обърнете специално внимание на вашия гинеколог, ако чувствате следните симптоми, които могат да сочат онкологично заболяване:

 • болка в кръста, разположена ниско долу;
 • болка по време на сексуален контакт с партньора или след него;
 • кървене или необичаен секрет след полов акт;
 • болка в ниската част на корема при посещение на тоалетната по малка нужда, както и болезнени, неприятни усещания при уриниране;
 • менструация, която е станала по-обилна и продължителна във времето;
 • кървене, настъпило след доказана менопауза;
 • кървене между менструалните цикли.

Тези симптоми и проблеми могат да бъдат причинени и от други заболявания, но прегледът и обсъждането им с гинеколога ви са наложителни.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече