назад

Рискове за здравето при наднормено тегло

Новини

25.11.2021

Рискове за здравето при наднормено тегло

Разглеждали ли сте скоро черно-белите снимки в албумите на баба и дядо? А направи ли ви впечатление как изглеждат всички хора, чиито образи са запечатани на тях? Ако не сте обърнали внимание на тази подробност – разгледайте ги пак. Едва ли ще откриете хора с наднормено тегло там.

Днес, за съжаление, проблемът с излишните килограми засяга все повече хора и то от най-ранна възраст. Този съвременен бич има своето просто обяснение. Всички ние водим предимно заседнал начин на живот. В офиса, в автомобила, на дивана. Не се налага да се трудим здраво на полето, за да сложим хляб на трапезата си например. Той, както и всичко останало, е удобно изложен на рафта в магазина. Единственото усилие, което се изисква, е да се протегнем и да го сложим в пазарската количка. Няма да навлизаме в темата за съдържанието му от набухватели, подобрители и други химични съставки.

Същото е положението с месата, препълнени с хормони и антибиотици; газираните безалкохолни напитки с огромно количество захар и оцветители; изкуствено отглежданите в кратки срокове зеленчуци; лъскавите пакети с всякакви вкусни десерти и сладкиши с огромен срок на годност…

Проблемът със затлъстяването има няколко основни аспекта:

Естетичен

Днес сякаш стана нормално да трупаме излишно тегло и това да не прави особено впечатление. Пълни хора се разминават постоянно, забързани по своите задачи. Гледката на стегнато и поддържано тяло е това, което предизвиква интерес и скрита завист. За радост, през последните години все повече набира скорост тенденцията да се води здравословен начин на живот. Грижа за тялото чрез различни видове активности и спорт, както и здравословно хранене, се практикуват от все повече хора. Понякога, за съжаление, се стига до крайности в стремежа за извайване на перфектната фигура. Злоупотребата с някои вещества и стимуланти също е част от тази тенденция и носи повече вреда, отколкото полза. Постигането на перфектното тяло не бива да е на всяка цена!

Социален

Хората, изпуснали контрола над теглото си, често биват обект на присмех и подигравки. Децата са най-жестоки в това отношение. Пълните им връстници са принудени да търпят шеги и обикновено са отхвърляни заради външността си. И при тях, и при възрастните, това неглижиране на личността им води до редица психологични травми. Те се чувстват несигурни, не могат да развият потенциала си и често не успяват да се реализират в живота. Такива хора биват пренебрегвани на база външен вид, трудно си намират добра работа и се чувстват нещастни. Не са рядкост заболявания като депресия, булимия или анорексия, които се отключват на психично ниво. Такива са и редица хранителни разстройства, които се диагностицират и лекуват изключително трудно. Често изходът за хората, страдащи от тях, е фатален.

Здравен

Съвремието ни е напрегнато, динамично, несигурно. Стресът е голям бич за обществото. Мръсният въздух и некачественото хранене крадат от живота ни по малко всеки ден. Когато към всичко това прибавим и излишни килограми, здравето ни е наистина в реална опасност. Не е случаен фактът, че все повече хора са принудени да живеят, приемайки ежедневно различни медикаменти. Висок холестерол, диабет тип 2, високо кръвно, проблеми с опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдови заболявания, сексуални и репродуктивни проблеми и още много други – всички те са последица от наднормено тегло и неправилен начин на живот в по-голяма част от случаите.

До какво води наднорменото тегло?

Хъркане

Много хора хъркат. При някои от тях проблемът може да е в структурата на носовия апарат. При по-голямата част обаче причината е точно излишното тегло. Сънната апнея е тежка форма на това нарушение с дишането по време на сън. Натоварването на организма и специално на сърдечния мускул е огромно. Некачественият сън и постоянната умора са друг страничен ефект от нея. Мнозина не успяват да спят, ако не използват специален апарат за подобряване на дишането. 

Причина за редица заболявания

Страната ни е в челните редици по смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Инсулти, инфаркти, исхемична болест – всички те имат пряка връзка с натрупването на излишни килограми. Развитието на ранни форми на деменция и Алцхаймер също са сред последиците от затлъстяване. Излишните килограми натоварват костната система и така много скоро започват болки, проблеми и прояви на състояния с тежки увреждания.

Ако положите усилия да редуцирате теглото си с поне 10%, ще усетите разликата веднага. Състоянието ви ще се облекчи, а самочувствието ви ще се повиши. Не е нужно да гладувате, дори напротив. Честото хранене (около 5 пъти на ден) е силно препоръчително. Важно е да не прекалявате с количествата и да избягвате мазнините и сложните въглехидрати. Ограничете захарта, бялото брашно, алкохола и газираните напитки. Пийте много вода.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече