назад

Салмонелоза и хранителни отравяния при децата през лятото

Новини

02.08.2021

Салмонелоза и хранителни отравяния при децата през лятото

Децата са особено податливи на стомашно-чревни инфекции. Недоразвитата им все още имунна система не съумява да ги защити и патогени, които предизвикват слаби симптоми при възрастните, водят до бурни реакции при по-малките и могат сериозно да застрашат здравето им.

В разговорния език наричат тези инфекции хранително отравяне, макар такова да е само породеното от отровни храни и пестициди. До стомашно-чревни инфекции най-често се стига при консумацията на храна, заразена с бактерии или паразити.

Кои са най-честите стомашно-чревни инфекции при децата през лятото?

Една от най-честите инфекции при децата през лятото е салмонелозата. Тя се причинява от бактерията салмонела. Последната се развива бързо в горещите дни в храните от животински произход – яйца, месо, мляко. Недобрата термична обработка, неизмити ръце или различни грешки, свързани с приготвяне на храната, водят до заразяването.

Симптоми на заразяване със салмонела

Салмонелата атакува стомаха и червата, предизвиквайки гадене, диария, повръщане, болки в корема, висока температура. Особено опасна е за децата на възраст под 4 години, чиято имунна система все още не е качествено развита, както и за деца с хронични заболявания.

Първите симптоми се наблюдават до 3 дни от заразяването. Обикновено организмът се справя с инфекцията сравнително лесно, като се налага само прием на лекарства, понижаващи температурата, средства против повръщане и диария, диета и оводняване. В редки случаи обаче инфекцията е тежка, разпространява се и в други органи, може да причини увеличаване на далака и черния дроб, менингит, пневмония. При тежко протичаща инфекция се налага болнично лечение и прием на антибиотици.

Форми на салмонелоза

Съществуват 4 форми на заболяването:

 • Дизентерийно-подобна, при която е водеща диарията. Възможно е да се открива и кръв в изпражненията;
 • Тифоподобна, която протича с диария, висока температура и втрисане. Възможно е да се наблюдават увеличение на черния дроб и далака;
 • Грипоподобна, при която се наблюдава и възпаление на гърлото;
 • Септична, която засяга редица органи и е най-опасната. Може да причини артрит, менингит, отит. Кръвта разнася бактериите из тялото, предизвиквайки опасност от токсичен шок. Налага незабавно болнично лечение и трудно се подава на такова.

Предпазване от заразяване

За да предпазите децата си от заразяване със салмонела, бъдете особено внимателни какво консумират през лятото. Високите температури на въздуха увеличават опасността от заразяване. Опасни са и храните от животински произход, които не са приготвени правилно и качествено или са престояли на стайна температура. За профилактика на заболяването е важно да се спазват следните правила:

 • Приготвяйте храната правилно, подлагайки я на отлична термична обработка.
 • Не позволявайте децата да консумират храни, съдържащи сурови яйца, мляко и други животински продукти като домашен сладолед, различни мусове и кремове.
 • Не използвайте едни и същи прибори, съдове, дъски за рязане и плотове за приготвяне на сурово месо и за приготвяне на свежата салата. Заразената със салмонела храна може да зарази съдовете или кухненските плотове.
 • Увеличете грижата за хигиената – на мястото, на което приготвяте храната, на дома, личната си хигиена и на ръцете на детето.
 • Имайте предвид, че термичната обработка не включва микровълнова печка – тя не унищожава салмонелата.
 • През лятото сервирайте на децата само твърдо сварени яйца. При останалите съществува риск да има неунищожени бактерии.
 • Научете децата да спазват лична хигиена, да измиват правилно ръцете си преди хранене и след контакт с животни.

Облекчаване на симптомите при зараза

Ако въпреки всички взети мерки детето се зарази със салмонела, за да протече по-леко инфекцията и с цел по-бързо оздравяване може да предприемете следните мерки.

 • Необходимо е да се осигури адекватен прием на течности, за да се предпази детето от обезводняване. То е възможно поради повръщането и диарията, а наличието му усложнява състоянието и забавя оздравителния процес. Най-добрите течности в случая са водата и солните разтвори;
 • Имайте предвид, че захарта подпомага растежа на микроорганизмите, поради което избягвайте сладки храни и такива, съдържащи глюкоза. Фруктозата също следва да се ограничи.  Това включва и сладките напитки като сокове и компоти;
 • Подложете детето на подходяща диета от леки храни, препоръчана от вашия педиатър.

Не пропускайте да се консултирате с педиатър, който ще ви даде полезни съвети и ще вземе решение за лечението, в зависимост от състоянието на детето и наличието или отсъствието на хронични заболявания.

Статията има информативен характер и не отменя консултацията с лекар!

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече