назад

Симптоми на световъртежа и каква е терапията

Новини

26.04.2022

Световъртеж или още вертиго, е състояние, при което пациентът усеща е, че всичко наоколо се върти, затова е познато и като „виене на свят”. Замайването идва тогава, когато мозъкът не получава достатъчно количество кислород. Може да възникне при хора на всякаква възраст, но най-вече при хронично болни и в старческа възраст.

Усещането за виене на свят обикновено се появява и изчезва бързо, например в случай на внезапно изправяне или тревожност. Но е възможно да продължи и по-дълго, ако става въпрос за множествена склероза или туморно образувание.

Макар че много рядко сигнализират за животозастрашаващи състояния, честите световъртежи може да влошат значително качеството на живот.

Какви са характерните симптоми на световъртежа?

Основно симптоматично оплакване от вертиго е замаяността, често засилваща се при движение на главата. Признаците, с които още се характеризира състоянието, са:

  • загуба на равновесие;
  • нестабилност при движение;
  • пребледняване;
  • гадене и/или повръщане;
  • прималяване;
  • тревога;
  • повишено отделяне на пот и др.

Основание за тревога има тогава, когато световъртежът се придружава със силно главоболие, слабост на крайник, болка в гърдите, двойно виждане, загуба на слух или на съзнание.

Причините за виенето на свят могат да са най-различни като заболявания на нервната, ендокринната, дихателната и др. системи, бременност, травми, лекарствени медикаменти, стресови състояния и др. В някои случаи става въпрос за наследствен световъртеж като мигренозния.

Кое поражда най-често световъртеж?

Сам по себе си световъртежът не е болест, а признак или за леко увреждане, или за белег на сериозно състояние. Какъвто и да е произходът му, съществува риск от падане и нараняване. Изключително опасно може да бъде и за болния, и за околните при работа с машини или при шофиране.

По-чести причини за световъртеж са такива като:

Дехидратация

Много хора не набавят нужните количества течности на организма си. Може да се получи дехидратация, ако не се пие достатъчно вода, докато се спортува или по време на заболяване, съпроводено с повръщане и диария. Особено тежко е дехидратирането при малките деца и възрастните хора, както и диабетно болните.

При силна дехидратация кръвното налягане може да стане много ниско, а когато мозъкът не получава достатъчно кислород, се усеща замаяност.

Постурална хипотония

Това е състояние, при което границите на кръвното налягане спадат внезапно, ако се сяда или се става рязко. След като се заеме легнало положение, се усеща подобрение. От постурална хипотония по-често страдат възрастните хора.

Ниска кръвна захар

При ниски нива на кръвната захар на човек, страдащ от диабет, са възможни световъртеж, дезориентация, треперене, изпотяване, глад. Хората с ниска кръвна захар, които не са болни от диабет, са рядкост.

Болест на Мениер

В случай че във вътрешното ухо се събере повече течност, това може да доведе до  внезапни световъртежи, като епизодите продължават от 20 мин. до 2-3 часа.

Стрес

Сам по себе си стресът не може да причини световъртеж, а по-скоро да влоши подобно състояние. Ако е налице силен стрес обаче, той може да провокира инсулт, а един от предшестващите признаци е именно виенето на свят.

Вестибуларен неврит

Той представлява остро състояние на световъртеж, често съпровождан със загуба на баланс, гадене или повръщане. Понеже всеки притежава два вестибуларни нерва, ако при единия настъпят промени, нормалният баланс на подадената към мозъка информация се нарушава и вследствие се появява световъртеж.

Какво лечение се прилага при наличие на световъртеж?

В зависимост от вида световъртеж – периферен или централен, както и от породилите го причини, след направена диагностика се прилагат съответните методи на лечение. За да се облекчат симптомите, практиката показва, че помагат:

  • лекарства от групата на антихистамините;
  • упражнения, използвани при вестибуларна терапия;
  • домашни средства като добавки за подобряване на съня и етерични масла.

При световъртеж може да облекчите състоянието си, като легнете и след това станете бавно; като почивате по-продължително време и пиете много вода, избягвате кафето, цигарите и алкохола. От полза ще ви бъде и ако не се навеждате или ставате внезапно.

Макар че много често световъртежът е напълно безобидно състояние като например доброкачествения позиционен световъртеж, понякога замаяността, придружена с нарушен баланс и допълнителни симптоми, може да говори и за по-сериозен проблем. Затова е нужно консултиране с невролог или отоневролог още при първите прояви на световъртеж.

За да се избегне световъртежа, не е установена специална профилактика, освен да се пазите от травми и простудни заболявания – рискови фактори за виене на свят. Не е без значение и превенцията на мозъчно-съдова болест, за да има добро кръвоснабдяване и да се избегне риск от инсулт, при който един от признаците е замайването и нарушеният баланс.

Полезна ли беше тази статия за Вас?

Да Не

Благодарим за обратната връзка!

Подобни публикации

Новини

01.01.1970

Вече имате възможност да изберете личен лекар в Медицински център Хера...

Новини

07.06.2024

Лятото и хипертонията – причини, симптоми и полезни съвети...

Новини

01.01.1970

Предимства на съвременната диагностична техника

clinical-researches-d clinical-researches-m

Клинични проучвания

Медицински център Хера провежда клинични проучвания в редица терапевтични области. Нашите обучени специалисти са готови да предоставят детайлна информация относно стъпките, през които минава целият процес на дадено клинично проучване.

Научи повече